Varför skulle man leva på halvfart i årtionden?

Kroppens funktioner avtar gradvis och vi som är en anpassningsbar art vänjer oss vid symtom som uppstår. Smärta, trötthet och dålig livskvalité, hör de symtomen till åldrandet? Livet kan ju vara njutningsfullt, energiskt samt smärtfritt när blodet cirkulerar väl i alla våra blodkärl.

Vilka faktorer påverkar en god livskvalité samt ett långt liv?

Vid ett medicinskt seminarium i Orlando hade jag förmånen att träffa forskare i människans livslängd. Vad får en människas liv att förbli behagligt ända upp i hög ålder? Dessa forskare reser runt i världen till ställen var det finns exceptionellt friska gamla människor. Vi kan prata om människor som är till exempel 110 år gamla…

Old woman. Elderly female at home

Kan omgivningen vi lever i stötta eller förstöra vår hälsa?

Det verkar som att ett litet och nära by-samhälle med ett starkt socialt nätverk stöttar vår hälsa. Att vara delaktig i vardagslivet med människor i alla olika åldrar är viktigt. En stark känsla av gemenskap håller oss friska. Ensamhet och känslan av meningslöshet degenererar och försämrar vår hälsa.

Självklart är näring av stor betydelse. Varifrån får vi dessa nyttiga byggstenar till kroppen? Kosten på flera av dessa platser är mest vegetarisk, men inte helt och hållet från växtriket. Medelhavsmathållning är ett gott exempel på vegetarisk kost, är kompletterad med lokal fisk eller kött och man använder nyttiga oljor osv. Även i Italien hittar man små byar som befolkas av extremt friska gamlingar.

Solen, havet och naturen stödjer kroppens åldrande. På vintern får vi nordbor ofta längtan till någonstans varmt och ljust.

A senior couple with their arms wrapped around one another walks along a sandy tropical beach. They are both wearing all white, with the exception of their footwear. In the background, a clear blue sky provides contrast to the all-white attire. The tide flows on the shore, nearly touching the couple's feet.

En aktiv livsstil

Som äldre går det bra att simma, vandra och cykla när man har kraft i musklerna. En god blodcirkulation upprätthåller starka muskler och bromsar nedbrytningen.

Får man njuta av sex som äldre?

Även om man är upp i åren kan man njuta av ett aktivt sexliv som bevarar livsglädjen och håller en pigg. Det vill säga då kroppen är frisk och fungerar bra. Detta tyder bland annat på en god cirkulation i de minsta kärlen.

Affectionate elderly man and woman looking at camera

Mikrocirkulations roll för ett långt liv.

Alla de nämnda faktorerna främjar en god blodcirkulation. Enligt forskarna i livslängd är en den största enskilda faktorn till ett långt liv en god mikrocirkulation. Man kan undersöka mikrocirkulationen med att till exempel mäta nivån av hormonet adrenomedullin. Om halten är låg så fungerar mikrocirkulationen väl, stiger nivån kan det i värsta fall innebära sepsis. Cirkulationsproblem i de minsta kärlen har stor betydelse för ohälsan.

Fysikalisk vaskulär terapi – BEMERterapi är framtaget för att stötta en god blodcirkulation i de minsta blodkärlen och således får man en effekt på hela kroppen. En god blodcirkulation håller oss friska för att den har en förebyggande, läkande samt rehabiliterande effekt.

Det är trevligt att leva ett långt liv och njuta av härliga dagar när kroppen fungerar så effektivt som möjligt!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *