Överdriven användning av smärtstillande läkemedel, särskilt bland unga idrottare, oroar medicinska experter och har också nyligen uppmärksammats i media. Stora mängder smärtstillande medel verkar användas framför allt inom lagidrotten, till exempel av juniorishockeyspelare, så att de kan träna och spela även vid skada.
Unga som inte idrottar använder också mycket smärtstillande medel, men oftast mot huvudvärk eller smärta i nacke och axlar. Smärtstillande medel används också i stor utsträckning vid influensasymptom bl a för att sänka feber.
Användningen av antiinflammatoriska läkemedel och paracetamol har generellt sett ökat under 2000-talet.
Smärtstillande läkemedel har allvarliga biverkningar
Utvecklingen är oroande, eftersom smärtstillande läkemedel som ibuprofen och paracetamol har allvarliga biverkningar vid överdriven eller kontinuerlig användning, t ex:
- Skador på magslemhinnan är en vanlig biverkning av antiinflammatoriska läkemedel som ibuprofen. De kan orsaka magsmärtor, halsbränna och illamående. Risken ökar ju högre doserna är eller ju längre värktabletten används. Det kan också resultera i peptiska sår, eller magsår.
- Risken för blödningar kan öka, särskilt vid långvarig användning av antiinflammatoriska läkemedel. Även blodtrycket kan öka.
- Risken för leverskador kan öka vid användning av paracetamol, särskilt vid höga doser. Det är också bra att notera att toleransen mot paracetamol är mycket individuell, så för vissa kan den säkra mängden paracetamol vara lägre än vad som rekommenderas.
Smärta är kroppens skyddsmekanism
Smärta fungerar som en skyddande mekanism för kroppen. Om man inte känner smärtan när den har bedövats med medicin, har man svårt att undvika skadliga rörelser eller för hög belastning, vilket kan förvärra skadan. I alla fall bromsas läkningen av skadan om man fortsätter idrotta med smärtstillande medel och kroppen inte får den vila den behöver.
Därför är det viktigt att låta skadan läka i fred tills träning inte längre ger smärta och det inte längre finns risk för att skadan förvärras.
Feber är kroppens naturliga sätt att bekämpa infektioner och “tvinga” oss att vila
Feber är en del av immunsystemets normala funktion, vilket hjälper kroppen att bekämpa infektioner och patogener, eftersom patogener inte trivs i höga temperaturer. Feber är ett tecken på att immunsystemet arbetar effektivt och aktivt bekämpar patogener. Därför bör febern inte sänkas automatiskt med medicin.
Febern “tvingar” dig också till vila, vilket är lämpligt när en infektion härjar i kroppen. När febern har sänkts med smärtstillande mediciner, mår man ofta så mycket bättre och man glömmer att vila, vilket på sikt kan bromsa läkningsprocessen.
Smärtstillande medicin kan även dölja symptom på mild hjärtmuskelinflammation i samband med influensa, vilket kan orsaka arytmier vid träning. I vissa fall kan det vara farligt.
Då man tar hänsyn till eventuella biverkningar av smärtstillande läkemedel kan det vara rimligt att låta febern stiga och göra sitt jobb, såvida den inte blir väldigt hög.
Det är i alla fall viktigt att lyssna på kroppens signaler, vila och använda omdöme från fall till fall. Om febern blir hög eller om den fortsätter under en längre tid, bör man rådfråga sjukvårdspersonal.
Behandla smärta och skador säkert med BEMER-terapi
Många som använder BEMER-terapi, som förbättrar blodcirkulationen, har med glädje märkt att smärtor, värk och muskelstelhet har avtagit genom regelbunden användning av terapin. Även läkningen av skador i muskler eller ben påskyndas ofta när blodcirkulationen förbättras.
Dessa effekter har också uppmärksammats av många toppidrottare som använder BEMER-terapi. De berättar också hur de återhämtar sig från hård träning, matcher eller tävlingar mycket snabbare med BEMER-terapi, och är därmed snabbare redo för nästa utmaning. Erfarenheterna bekräftas också i en studie som publicerades förra året, enligt vilken kvaliteten och kvantiteten av sömn hos kvinnliga norska elitfotbollsspelare förbättrades med BEMER-terapi och därigenom även stöttade återhämtningen.
BEMER-terapi hjälper därför inte bara mot smärtor och värk, utan stöttar även kroppen och välbefinnandet på många andra sätt!
Effekterna av BEMER® fysikalisk vaskulär terapi baseras på förbättrad mikrocirkulation
BEMER vaskulär terapi är en form av fysikalisk terapi som förbättrar ett begränsat blodflöde i de små blodkärlen. På så sätt hjälper det till att återställa tillräcklig syre- och näringstillförsel till vävnadsceller och föra bort avfallsmaterial från dem, vilket gör att vävnader såsom hud, hjärna, muskler, skelett, leder och inre organ har bättre möjligheter att fungera, regenerera och återhämta sig. Cellerna får också bättre möjlighet att producera energi.
Terapin är inte inriktad på att ta bort ett specifikt symtom eller bota en specifik sjukdom, till skillnad mot medicin, utan fungerar bredare genom att stödja mikrocirkulationen, vilket gör att vår kropp har bättre möjligheter att korrigera sin egna funktion på många sätt. Därigenom stöttas kroppen att fungera som den ska naturligt.
Behandlingens effekt känns kanske inte medan den pågår förutom en lätt pirrande känsla, eftersom vi knappast känner av vår blodcirkulation. Och det är som det ska vara, för vi skulle ju inte vilja känna blodets rörelse i vårt 100,000 kilometer långa nätverk av blodkärl! Resultaten av terapin däremot upplevs ofta på längre sikt som en individuell förbättring av välbefinnandet, som sker i individuell takt.
Be våra samarbetspartners om mer information om BEMER-behandling
Våra partners är utbildade, självständiga entreprenörer från hela Norden och står till förfogande för att svara på dina frågor och bjuda in dig till våra online-föreläsningar för mer information om mikrocirkulation och BEMER-terapin. Genom dem kan du köpa enheten eller beställa den för en åtta veckors provperiod. De kommer också att ge dig instruktioner för användning – du står inte ensam.
Du hittar din närmaste BEMER-partner genom att trycka på knappen “Kontakta oss” i det nedre vänstra hörnet på vår hemsida www.bemergroup.com.
Alternativt kan du skicka din förfrågan via e-post till info@bemernordic.com så hänvisar vi dig till en lokal BEMER-partner.
Kontakta oss gärna – våra partners står redo att hjälpa dig!