Återhämtningen för Antti Ojanperä, som driver den framgångsrika hästträningsanläggningen i Pihtipudas, från sin olycka samt efter hand- och hjärtoperationen är nu över. Sjukskrivningen är över och nu behöver han inte längre följa med gällande hästsysslorna som åskådare.

”Ja, det är skönt att vara själv bakom ratten igen, så att säga, fast jag uppskattar också det att sjukskrivningen gav mig mer tid för barnen och familjen. Kanske kommer jag att kunna hitta en bättre balans med tidsfördelningen mellan familjen och arbetet i framtiden”, konstaterar Antti om hur han tänker idag.

Konsekvenserna av förra sommarens olycka som skakade travvärlden i Finland var också lyckliga. När Anttis skador undersöktes efter olyckan fick han diagnosen om ett medfött, livshotande hjärtfel som kunde åtgärdas med en operation. En utvidgning hittades i hjärtats huvudartär, aortan, vilket har inneburit att han har haft stor risk att omkomma när som helst. Utan kollisionen under första travträningarna i juli och röntgenbilderna som togs på grund av frakturskadorna hade man inte hittat hjärtfelet. I det här fallet, om någonsin, kan man verkligen säga att det var tur i oturen.

Antti Ojanperä och Evartti travkungen 2020 och 2021

Även travkungen Evartti var nära på att omkomma

Antti har tränat hästarna Jokivarren Kunkku och Evartti till riktiga travkungar. Jokivarren Kunkku lyckades vinna 2015 och Evartti två gånger i rad, 2020 och 2021. Evarttis seger 2021 var långt ifrån självklar, eftersom han var nära på att dö av allvarliga tarmproblem i början av året. Till allas förvåning och glädje gjorde hästen en otroligt snabb återkomst som stjärnan på travbanan efter en kolikoperation.

”Ja, Evarttis återkomst var en överraskning för oss alla. På vintern pratade vi om att det viktigaste var Evarttis tillfrisknande – det vill säga att så länge han klarade sig skulle han få ta det lugnt, äta morötter och leva sköna pensionsdagar och han fick även behandling med BEMER Horse set. Evarttis kondition förbättrades under våren och entusiasmen för löpning fanns kvar lika starkt som förut. Det är en helt makalös häst”, säger Antti om hästen som han får träna.

BEMER®-terapin har varit i bruk sedan slutet på juni med goda resultat på Ojanperä stallet

Vitter – travkungen 2016 och den snabbaste finska hästen

Hästarnas välbefinnande är prio på Ojanperä träningsstallet så det är inte konstigt att BEMER®-terapi kom även dit efter midsommaren. Stallet har totalt 33 hästar, inklusive andra stjärntravare som Mas Champ, Jokivarren Kunkku, Vitter och Josveis. 10 av dem, inklusive Evartti, Mas Champ, Kunkku och Vitter, har fått behandling nästan dagligen.

”BEMER Horse set behandlingen gav hästarna en positiv känsla ganska snabbt. Det visade sig att hästarnas kroppar började fungera väl eftersom de kissar direkt efter behandlingen. Vätskecirkulationen i benen har också förbättrats hos hästarna som har haft lätt att få svullna ben. De slappnar också av under behandlingen”, berättar Antti som tycker att även hästarnas muskler fungerar bättre.

Användningen av fysikalisk vaskulär BEMER®-terapin har nu blivit en del av rutinerna. Den används särskilt före träning och även på hästarnas lediga dagar innan de springer på vattenmattan.

”Nu provar vi behandlingen på en gaffelbandskada. Det blir intressant att se resultaten.”

BEMER®-terapins effekt grundar sig på en förbättrad mikrocirkulation

Vaskulär BEMER®-terapi är en fysikalisk behandlingsform som förbättrar ett försvagat blodflöde i de mindre blodkärlen. På detta sätt hjälper den att återställa en tillräcklig tillgång av syre och näring till vävnadscellerna och hjälper även till med bortforsling av slaggprodukter från dem. Resultatet av detta blir att vävnaderna, som till exempel i muskler, ben, huden eller de inre organen, får bättre förutsättningar att fungera, förnya och återhämta sig – samt producera energi.

Terapin är inte riktad, som läkemedel, för att avlägsna vissa symptom eller bota vissa sjukdomar, utan den fungerar på ett bredare sätt genom att stödja mikrocirkulationen. Följden av detta är att våra kroppar har bättre förutsättningar att reparera sina egna funktioner på många sätt. Det vill säga att behandlingen hjälper kroppen att fungera så som den naturligt borde göra.

Det är ofta lätt att märka hästens reaktioner till terapin

Man kan faktiskt se behandlingens effekt ganska snabbt på hästens uttryck, kroppsspråk och rörelser. Hästar slappnar ofta märkbart av i synnerhet när man använder kortare behandlingsprogram: de börjar till exempel gäspa, får tunga ögonlock eller böja halsen lågt ner. Många hästägare märker att hästar både njuter av behandlingen och får nytta av den på många olika sätt.

Ett varmt tack till Antti för intervjun och vi önskar god hälsa i framtiden till både tränaren och hästarna! se film drygt 2 min med Antti https://vimeo.com/660599114/9462cbd87e

(vill du ha engelsk text på filmen så klicka nere i högra hörnet på CC och välj Engelska eller på de 3 prickarna uppe till höger, beror lite på om du tittar på datorn eller mobilen)

Fråga gärna mera om BEMER-terapin av våra återförsäljare

Våra återförsäljare är utbildade enskilda företagare som finns i hela Sverige. De är redo att svara på era frågor samt bjuda in till våra digitala föreläsningar för att tillhandahålla dig med mer information om hur mikrocirkulationen och BEMER®-terapin fungerar.  De ger också användningsråd så att man kommer smidigt i gång med behandlingen och kunden får svar på alla sina eventuella frågor.

Du kan skicka mail till info@bemernordic.com  så vägleder vi dig till en lokal återförsäljare.

Det är bara att ta kontakt – våra återförsäljare är redo för att hjälpa dig!

https://veterinary.bemergroup.com/sv_SE/home

https://sverige.bemergroup.com

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *