Foto Heidi Lammi

Seela Kullas vann det finska mästerskapet för young riders

Foto Heidi Lammi

Seela Kullas, som vann mästerskapet i hoppning för young riders’ i augusti förra året, rider det känsliga och heta stoet Goldencoast Loreen. Segern kom lite som en överraskning för 14-åriga Seela, eftersom hon bara hade hoppat så höga hinder sedan ungefär en månad innan tävlingen och det var hennes första finska mästerskap.  Den erfarna hopphästen Experienced jumper Goldencoast Loreen, kallad Lilo, kom till Seela förra hösten.

Våren 2023, startades ett experiment med BEMER-behandling för Lilo, och då resultaten var så bra, köpte Kullas familj ett eget BEMER Horse-Set till sina hästar. “Med BEMER-behandlingen slappnade stoet av direkt och hon blev lättare att rida, därför beslutade vi att skaffa ett eget Horse-Set. Vi är fortfarande nöjda med behandlingen,” säger Seela’s mor, Riina Kullas.

Det fans ett behov av en holistisk behandling för att främja välbefinnandet

Riina kom i kontakt med BEMER-behandlingen för första gången på Helsinki International Horse Show, HIHS, för några år sedan. “Jag fick prova behandlingen själv medan Bemer-representanten förklarade verkningsmekanismen. Även om jag inte fick en wau-upplevelse av den enda behandlingen då, blev jag intresserad.”

Riina säger att hon har behandlat sina fyra hästar med laser efter behov och en massör har kommit regelbundet till stallet för att lösa upp muskelspänningar hos hästarna. “Jag ville dock ha en mer omfattande behandling för att bibehålla och kanske till och med förbättra hästarnas välbefinnande och förhindra att större problem uppstår. Det var då jag kom att tänka på BEMERs Horse-Set.”

BEMER-behandling på prov – resultaten syntes efter några dagar

Lilo

Riina hade kontakt med en BEMER-representant och hyrde först utrustningen i flera veckor under våren för att testa. “Jag vill se om vi kunde få resultat med behandlingen innan vi köpte vårt eget Horse-Set, för det handlar om en hel del pengar.”

Resultaten visade sig inom ett par dagar.  “Den känsliga, lyhörda och heta Lilo blev superavslappnad redan efter de första dagarnas användning. Vi märkte tydligt skillnaden mot tidigare eftersom Lilo sällan hade varit så avslappnad,” säger Riina om sina första erfarenheter med behandlingen. Även den kapabla, men något utmanande och vilda ponnyn lugnade sig tydligt efter behandlingen. “Både kropp och själ är mer avslappnade hos hästarna”, förklarar Riina.

Vi bestämde oss för att skaffa ett eget Horse-Set, då resultatet var så tydligt efter bara en kort tids användning på båda våra heta hästar”, säger Riina.

Mer avslappning och elasticitet – mindre svettning och känslighet för kyla

De har använt BEMER-behandlingen dagligen sedan de provade den våren 2023, och hästarna har varit lugnare och lättare att rida, även om de såklart fortfarande har kvar sin heta grundnatur. I synnerhet har muskelspänningarna avtagit.

”Det är också jättebra att hästarna har hållit sig relativt elastiska i sina rörelser, även på vintern då kylan kan göra dem stela”, säger Riina.

De har också märkt att Lilos kraftiga svettningar under ridning och resor har minskat. Å andra sidan verkar det som hon inte fryser lika mycket utan täcke som tidigare. “Lilos temperaturbalans har på något sätt kalibrerats. Till och med förra vintern hade hon nästan alltid täcke på sig och när man tog av det frös hon så hon skakade. Nu svettas hon mindre och fryser mindre”, är Riina’s observationer.

Den holistiska effekten, enkel användningen och kort behandlingstid är stora fördelar

Basilica

”Vi är så nöjda! En annan stor fördel är att behandlingen är enkel och snabb i det dagliga bruket och kan göras tillsammans med andra behandlingar, eftersom behandlingen bara tar 5 till 15 minuter. Och hästen kan vara fri i sin box under behandlingen.” Enligt Riina är det också ett plus att man kan utföra behandlingen själv anpassat till sitt tidsschema, och man behöver inte boka in någon som gör det. “Behandlingens helhetseffekt är såklart det bästa. Hela kroppen får behandling och det är en underhållsterapi varje dag, för att hästarna ska hålla sig friska. Intervallet mellan massagebehandlingarna har blivit längre, eftersom hästarnas muskulatur håller sig mjuk bättre”, berättar Riina.

Vi tackar Riina för intervjun och önskar henne, Seela och deras hästar god hälsa och även lycka till på tävlingarna i framtiden!

 Artikeln bygger på intervjupersonens egna erfarenheter, som inte nödvändigtvis kan generaliseras för andra människor eller hästar. Konsekvenserna av att mikrocirkulationen fungerar bättre är individuella, beroende på kroppens tillstånd.

Effekterna av BEMER fysikalisk vaskulär terapi baseras på förbättrad mikrocirkulation

BEMER kärlterapi är en form av fysikalisk terapi som förbättrar försämrat blodflöde i små blodkärl hos både människor och hästar. På så sätt hjälper det till att återställa tillförseln av tillräckligt med syre och näringsämnen till vävnadscellerna och föra bort avfallsmaterial från dem, vilket gör att vävnader, såsom hud, hjärna, muskler, skelett eller inre organ, får bättre förutsättningar att fungera, regenerera och återhämta sig – och producera energi.

Terapi, till skillnad från medicin, är inte inriktad på att ta bort ett specifikt symptom eller bota en specifik sjukdom, utan fungerar bredare genom att stödja mikrocirkulationen, vilket leder till att kroppen har bättre möjligheter att korrigera sin funktion på många sätt. På så sätt hjälper det kroppen att fungera som den ska på ett naturligt sätt.

Effekten av behandlingen kanske inte känns alls under själva behandlingen, förutom eventuellt ett lätt pirrande, eftersom vi knappast känner av vår blodcirkulation. Och så ska det vara, för vi skulle knappast vilja känna blodets rörelser i vårt 100 000 kilometer långa nätverk av blodkärl! Istället upplevs resultaten av terapin ofta på längre sikt som en individuell förbättring av välbefinnandet. Det är ofta lätt att märka en hästs reaktion på behandling genom dess uttryck, beteende och rörelser.

BEMER utrustning för människor och hästar

Människor och hästar har sina egna utrustningar. BEMER Horse-Set består av ett behandlingstäcke och 2 behandlingsdamasker, medan BEMER Evo utrustningen för människor har behandlingsmadrasser och olika moduler för lokal behandling.

Fråga någon av våra partners om BEMER-behandlingen

Våra partners är utbildade självständiga entreprenörer från hela Norden och är redo att svara på dina frågor och bjuda in dig till våra onlineföreläsningar där du får mer information om mikrocirkulation och BEMER-terapi. Genom dem kan du också beställa en enhet antingen för en 8-veckors provperiod eller köpa en direkt till dig själv samt få användarinstruktioner – du behöver inte stå ensam utan får hjälp att komma i gång!

Skicka din förfrågan till kundservice@bemernordic.com så kommer vi att hänvisa till en partner i din närhet.

Kontakta oss gärna – våra partners står redo att hjälpa dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *