Anja och Kauno Heinonen är ett förtjusande par från Nurmijärvi – två pratglada pensionärer med en god och varm humor. Hälsomässigt mår nu 73-åriga Anja och 75-åriga Kauno riktigt bra, så det är ju lätt att även vara på gott humör då. Annat var det för ungefär 5 år sedan.

Rastlösa ben hindrade sömnen

Kauno hade en långvarig, ungefär 15 år lång, historia med rastlösa ben bakom sig innan BEMER-terapin kom med i bilden. Hans rastlösa ben försvårade sömnen och han vaknade alltid på småtimmarna för att sätta sig i sin gungstol och läsa tidningen – tills han sedan somnade på nytt. Under många års tid kunde Anja hitta Kauno på morgonen sovandes i gungstolen med morgontidning på golvet. Han fick då ungefär 5-6 timmars sömn och sömnkvaliteten var inte den bästa möjliga, ändå var han tvungen att orka jobba.

Han hade prövat mediciner för sina rastlösa ben, men behandlingen innebar en så stor dos av läkemedel att det visade sig omöjligt att köra till jobbet om morgonen. Kauno hade konstaterat att han hade mera men än nytta av medicinerna och därefter slutade han upp med dem helt och hållet.

Anja hade artrossmärtor och fick en allvarlig blodförgiftning

Anja hade för sin del lidit länge av artros och smärtorna, med allt som det medför, mest i sina knän och i sina tummar. Hon  fick ta ganska så mycket smärtstillande medicin under årens lopp för att kunna klara sitt jobb och vardagen överlag. En dramatisk episod med blodförgiftning, det vill säga sepsis, året 1999 slutade med att Anja hamnade på Meilans sjukhus i Helsingfors i en månad. Då var hon nära döden. ”Efter det har Kauno gjort frukost åt mig varje morgon”, säger Anja med ett leende när hon sneglar på Kauno. Som ett ”minne” av sepsisattacken fick hon en benägenhet för hjärtflimmer och förhöjda levervärden.

Slitage av höfterna upptäcktes efter fall – fysiatrikern rekommenderade BEMER-terapi

På vårvintern 2014 ramlade Kauno illa på en skidresa i Pyhätunturi fjället och han  skadade den ena axeln illa. Han kände även av den ena höften efter fallet. Kauno sökte till en fysiatrikers mottagning och då visade det sig att båda hans höfter skulle behöva opereras. Det var ingen överraskning i sig eftersom Kauno hade levt ett mycket aktivt liv med flera decenniers lång karriär som basketspelare på amatörnivå bakom sig. Han var medlem på basketföreningen Pussihukat fr o m 1978. Han började sedan spela i korparnas Hukkapussit lägre division året 1980 och senare i sin moderklubb HNMKY- Helsingfors KFUM.

Fysiatrikern berättade för Kauno om BEMER fysikalisk vaskulär terapi som förbättrar blodflödet i de mindre blodkärlen och därmed även ämnesomsättningen i vävnaderna. Detta skulle vara till nytta för att ställa axeln till rätta, att förbereda honom för höftledsoperationer samt för återhämtningen. För övrigt skulle kroppen ha nytta av en allmän omfattande förbättring av blodcirkulationen från topp till tå. Fysiatrikern hade flera år av utomordentligt goda erfarenheter av användningen av terapin av många patienter och även för sig själv.

Kauno blev inspirerad att skaffa apparaten – Anja var till en början lite misstänksam

Till en början var inte Anja, som hade tidigare jobbat inom vården, riktigt entusiastisk över att anskaffa en BEMER-apparat för att hon aldrig tidigare hört talas om något sådant. ”För en gångs skull trodde jag mera på vitrockarna än de blåa, ” flinar Kauno och syftar på att läkare bär vita rockar och sjuksköterskor de blåa. Kauno deltog i en presentation för att ta reda på vad det egentligen var frågan om och sedan bestämde han sig för att köpa en BEMER.

”Jag gick med på att börja använda BEMERn när vi väl fick hem den”, säger Anja och fortsätter att berätta att även hon har sedermera deltagit i föreläsningar om BEMER. ”Därifrån fick jag en mycket omfattande bild om vad behandlingen handlar om och hur mikrocirkulationen fungerar. Mikrocirkulationen är fortfarande något som även vi som jobbar inom vården vet väldigt litet om.”

Fina resultat inom några månader

I december 2014, när Anja och Kauno påbörjade sina BEMER-behandlingar, märkte de inte ännu av effekterna, men efter några månader började det hända saker.

Operationen på Kaunos högra höft i januari 2015 lyckades fint och han behövde bara använda smärtstillande i en veckas tid. Han återhämtade sig verkligen snabbt.

Efter ett par månader hittade Anja till sin stora förvåning Kauno ännu i sängen bredvid henne på morgonen. ”Jag tänkte för mig själv: kan den här gamla damens dragningskraft ha plötsligt ökat”, skojar Anja med glimten i ögat. Kaunos rastlösa ben hade slutat att plåga honom och nu kunde han sova obrutet ända tills morgonen. ”Nattsömnen förlängdes också med en hel timme”, konstaterar Kauno. Anja tillägger att från en makas synvinkel så blev Kauno mycket mera energisk och på bättre humör.

I september var det dags att operera Kaunos vänstra höft och om möjligt så gick återhämningen från operationen ännu bättre än med den första höftledsoperationen.

Anja började BEMER-behandlingarna försiktigt

På grund av sin benägenhet för hjärtflimmer började Anja sina behandlingar på en väldigt låg intensitet. Hon har kunnat öka på användning av terapin lite i taget. Med hjälp av terapin har hon blivit av med sin ledvärk och hon har kunnat sluta upp med smärtstillande medicin. Även hennes levervärden har blivit normala.

Anja fick även snabb lindring för en kontusion som hon fick i ansiktet för några somrar sedan, när hon snubblade och slog sig i en betongtrappa. Hennes dotters bröllop i Italien skulle vara om ett par veckor och först verkade det som om Anja inte skulle kunna delta, men som tur blev det inte så. ”Det hade varit verkligen sorgligt om jag inte hade kunnat delta på festen”, konstaterar Anja, som hade haft halva ansiktet helt uppsvullet med stora blånader. ”Som tur kunde jag få bukt på svullnaden och blåmärkena i raskare takt med användning av BEMERs lokalbehandling.”

Efter en fortsatt användning av behandlingen har också influenserna hållits borta

Kauno nämner att efter han har börjat använda BEMER-terapi har även influensan hållt sig borta. Tidigare hade han ett par influensaperioder om året. Nu har han inte ens smittats av barnbarnens sjukdomar.

Han får ingen träningsvärk efter pass på gymmet och får han några tillfälliga krämpor får han snabbt bukt på dem med lokalbehandlingen. Hans kramper har också försvunnit.

Både Anja och Kauno har släktanlag för diabetes, men hittills har båda haft normala blodsockervärden, trots att de är väldigt matglada båda två. Att bedöma från deras livliga diskussioner och kvicka humor, så är de bägge två mycket skarpa till sinnet.

Även som äldre kan man ännu vara i god kondition

”Vi skulle inte längre kunna vara utan BEMER-behandlingarna. De har gett oss flera friska levnadsår och en ökad prestanda i vardagen. Resultaten har verkligen varit förvånansvärt bra”, säger en nöjd Anja och bredvid sitter Kauno och nickar sitt samtyckte.

”I tillägg behöver man även god mat, motion och sociala förhållanden. Det hjälper inte med enbart BEMER-terapi om man annars bara ligger i soffan”, påminner Anja. ”Vi har rekommenderat terapin till många – och många har faktiskt fått hjälp av den! Det lönar sig att bortse från sina förutfattade meningar”, ler Anja, eftersom även hon har erfarenhet av att ha fördomar.

Effekterna av BEMER-terapin grundar sig i en förbättrad mikrocirkulation

Numera vet man att det finns en koppling med en försvagad mikrocirkulation och flera kroniska sjukdomar som högt blodtryck, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar samt demens (1)(2). Forskning i mikrocirkulationen har under senaste åren ökat snabbt och det visar sig att det lönar att ta hand om dess funktion – ju tidigare desto bättre – men det är dock aldrig för sent.

BEMER vaskulär terapi är en fysikalisk behandlingsform som förbättrar ett försvagat blodflöde i de mindre mikroblodkärlen i hela kroppen. På detta sätt hjälper den att återställa en tillräcklig tillförsel av syre och näring till vävnadscellerna och även att avlägsna slaggprodukterna. En direkt följd av detta är ofta att smärtorna försvinner och man får en förbättrad sömn. Anja och Kaunos fall är ett gott exempel på detta.

Forskningen stöder dessa erfarenheter, den visar att BEMER-terapin har positiva effekter både på smärta, sömnen och på livskvaliteten i allmänhet (3).

Källor:

  1. Gutterman D. ym. 2016. The Human Microcirculation, Regulation of Flow and Beyond. Circ Res. 2016; 118: 157-172. doi: 10.1161/CIRCRESAHA.115.305364.
  2. Bosetti F. ym. 2016. ”Small Blood Vessels: Big Health Problems?”: Scientific Recommendations of the National Institutes of Health Workshop. J Am Heart Assoc. 2016;5:e004389; 4.11.2016; doi: 10.1161/JAHA.116.004389.
  3. Bohn W, Hess L and Burger R. 2013. The effects of the “physical BEMER® vascular therapy”, a method for the physical stimulation of the vasomotion of precapillary microvessels in case of impaired microcirculation, on sleep, pain and quality of life of patients with different clinical pictures on the basis of three scientifically validated scales. Journal of Complementary and Integrative Medicine 2013; 10(Suppl):s5-12. DOI 10.1515/jcim-2013-0037.

BEMER-terapins effekt grundar sig på en förbättrad mikrocirkulation

BEMER® är en medicinteknisk apparatur kategoriserad som vaskulär terapi som fysikalisk stimulerar och aktiverar ett nedsatt/stört blodflöde hos små blodkärl. Denna behandlingsform stödjer och återställer tillförsel av syre och näringsämnen till vävnadsceller samt bortforsling av restprodukter från cellernas ämnesomsättning. Detta medför att vävnader som hud, muskler, ben och inre organ ges bättre förutsättning att fungera, regenerera och återhämta sig.

Terapins medicinska insats syftar inte till att eliminera ett specifikt symptom eller bota viss sjukdom utan fungerar mer utbrett genom att mikrocirkulationen stöds, vilket innebär att kroppen bättre kan reparera sina egna funktioner. Kroppens naturliga funktioner stöds och får hjälp att fungera mer optimalt som den naturligt har förutsättning för.

Artikeln bygger på intervjupersonens egna erfarenheter, som inte kan generaliseras. Konsekvenser och nyttan av en bättre fungerande mikrocirkulation är individuell och beroende på kroppens situation.

https::/sverige.bemergroup.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *