Besvären med vita och kalla fingrar sedan gymnasieåren är nu borta

Ritva Kallanrantas historia med vita fingrar (Raynauds syndrom) är lång eftersom den sträcker sig från hennes gymnasietid ändå tills hon var över 50 år gammal. Lättnad med sina vita fingrar fick den nu 62-åriga Ritva för ungefär tio år sedan när hon började använda sig av BEMER-terapin. ”Resultatet var en överraskning för mig. Jag hade inte skaffat BEMERn på grund av mina vita fingrar, utan jag trodde att den skulle kunna vara gynnsam för hälsan generellt.”, berättar Ritva.

Fingrarna reagerade i kölden och värkte när de blev varma igen

Sjukdomen har funnits i Ritvas släkt, även hennes mor led av vita fingrar. Hos Ritva dök symtomen upp när vädret på hösten blev kallare samt efter att hon hade simmat. ”Jag var väldigt hälsomedveten även som ung och sökte efter olika knep för att påverka min hälsa. Jag strukturerade om mina kostvanor och åt även råkost vid ett skede men koständringen hade ingen inverkan på mina fingrar, fast det hade en inverkan på andra saker dock”, minns Ritva. Hon har också alltid rört på sig mycket, så att de vita fingrarna kan inte har berott på brist på motion.

”När det var minusgrader var det alltid spännande att se om jag kunde öppna dörren med nyckeln, eller inte. När fingrarna är vita är de samtidigt även känslolösa och det innebär att man inte får ett riktigt bra grepp om mindre föremål, som nycklar till exempel, när man behöver krafter för att klämma åt”, berättar Ritva när hon beskriver sin vardag med vita fingrar. Uppvärmning och massage hjälpte till att få tillbaka blodcirkulationen och värmen i fingrarna, men det var ofta även smärtsamt när blodet väl började cirkulera igen.

Det är överraskande många som lider av vita fingrar – redan som unga

Vita fingrar, eller Raynauds syndrom, syftar på ett tillstånd där en eller flera fingrar – och ibland även tår – blir vita när de blir kalla. Detta sker när de små mikroblodkärlen drar ihop sig ovanligt starkt, senare kan huden bli blåaktig och till slut röd.

Det finns överraskande många som lider av syndromet och i ung ålder dessutom. Man räknar att ungefär 10-20 % av unga kvinnor lider av syndromet.

Vad är det som orsaker problemet?

Vita fingrar orsakas vanligtvis av kall luft, vatten, vind eller enbart stress. Utbrottet varar vanligtvis några minuter eller som mest kanske 10-20 minuter. Temperaturen som utlöser symptomen varierar en hel del.

Den vanligaste temperaturen som utlöser symptom är mellan 5-10 grader, men i fuktig luft eller i vatten kan utbrottet börja redan vid 15-20 grader.

Nedkylningen av fingrar och tår kan föra med sig känslan av domningar, känslolöshet, stickningar och även klumpighet. Uppvärmningen efteråt kan orsaka till och med svår smärta.

Ritvas fall är alltså ganska typiskt.

BEMER-terapin togs i bruk år 2010

Ritva blev bekant med BEMER-terapin i mars 2010. ”Jag tänkte att eftersom man inte blir yngre och eftersom både jag och maken råkar ha östfinländska gener så kunde denna behandling stödja vårt välmående på ett mångsidigt sätt under de kommande åren.” Ritva har alltid varit väldigt öppen gentemot kompletterande behandlingar och även hennes man, Juha Kallanranta, var mycket positivt inställd till att köpa sig en BEMER. De bestämde sig för att köpa hem den för att stödja hela familjens hälsa.

”BEMER-behandlingen blev genast en del av vardagen, för hela familjen”, berättar Ritva.

De vita fingrarna är nu ett minne blott

Egentligen förväntade sig Ritva inte några dramatiska resultat av behandlingen för att hon ansåg att hon var kärnfrisk. Hon hade blivit så van vid sina fingersymptom under alla år att hon inte ens förmådde tänka på dem i detta sammanhang alls.

Tänk hur förvånad hon blev när hon i maj på sommarstället hade tagit ett dopp i det kalla vattnet och hennes fingrar inte blev vita som de brukade bli! Inte heller fick hon vita fingrar på hösten som hon brukade få. ”Klart att jag undrade vad det var frågan om, men jag fattade inte. Jag undrade om det var något i kosten, men det trodde jag inte riktigt på”, minns Ritva om den tiden. Det var faktiskt först senare, när besvären mer eller mindre hade försvunnit helt, som hon kom på att resultatet berodde på BEMER- användningen.

Konstant källa av välbefinnande

”För oss är BEMER en konstant källa av välbefinnande och ett grundskydd för hälsan”, sammanfattar Ritva sina tankar kring terapin. ”Vi skulle inte avstå från det för något pris – den har verkligen varit många gånger värt sitt pris för oss!”

Ritva önskar att så många som möjligt skulle kunna bekanta sig med behandlingen så fördomsfritt som möjligt. ”Om man tvivlar på effekten på sig själv då lönar det sig att först prova på terapin och känna hur det egna måendet utvecklas när man använder den. Då kan man vara säker på effekten, så länge man binder sig till att använda behandlingen varje dag”, uppmuntrar Ritva. Hon är själv även återförsäljare av BEMER nu för att hon hoppas på det sättet att behandlingen kan bli tillgänglig för flera. Behandlingen är lätt att ta när man bara ska ligga på underlaget i 8 minuter, morgon och kväll.

Ett varmt tack till Ritva för intervjun!

BEMER-terapins effekt grundar sig på en förbättrad mikrocirkulation

BEMER® är en medicinteknisk apparatur kategoriserad som vaskulär terapi som fysikalisk stimulerar och aktiverar ett nedsatt/stört blodflöde hos små blodkärl. Denna behandlingsform stödjer och återställer tillförsel av syre och näringsämnen till vävnadsceller samt bortforsling av restprodukter från cellernas ämnesomsättning. Detta medför att vävnader som hud, muskler, ben och inre organ ges bättre förutsättning att fungera, regenerera och återhämta sig.

Terapins medicinska insats syftar inte till att eliminera ett specifikt symptom eller bota viss sjukdom utan fungerar mer utbrett genom att mikrocirkulationen stöds, vilket innebär att kroppen bättre kan reparera sina egna funktioner. Kroppens naturliga funktioner stöds och får hjälp att fungera mer optimalt som den naturligt har förutsättning för.

Artikeln bygger på intervjupersonens egna erfarenheter, som inte kan generaliseras. Konsekvenser och nyttan av en bättre fungerande mikrocirkulation är individuell och beroende på kroppens situation.

https://sverige.bemergroup.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *