Annikki Hagros-Koski är pionjär i håravfallsforskning

Om det finns någon som har kunskaper om orsaker till håravfall och tillväxt så är det Annikki Hagros-Koski. Annikki led själv av håravfall från 17-års ålder ända tills hon var nästan 40 år. När hon inte kunde få hjälp någonstans, varken av läkare eller proffs i hårbranschen, började Annikki forska i vad som kunde ligga bakom problemet.

Sedan 1985 har Annikki bedrivit forskning inom hårproblem med fokus på hårrötter med användning av ett medicinskt mikroskop för att kunna utreda orsakerna bakom håravfall och för att kunna utveckla metoder för att behandla hår- och hårbottensproblem. I detta arbete har Annikki fått hjälp av läkare, professorer, kemister samt näringsterapeuter.

Annikkis utredningar och de goda resultaten ledde till att hon grundade HårAkademin i Finland eftersom hon ville att behandlingarna som hon hade utvecklat skulle finnas till förfogandet för flera. Detta blev möjligt genom att utbilda experter i hårbottenproblem på flera orter i Finland. Annikki fortsätter som 76-åring på forskningsbanan för att hjälpa människor – och naturligtvis har hon själv tjockt och friskt hår!

Blev övertygad om BEMER-terapin när knävärken uteblev

För ungefär 10 år sedan berättade en läkarbekant för Annikki för första gången om fysikalisk vaskulär BEMER-terapi, men Annikki blev inte genast begeistrad. Senare, när hon hade varit på en föreläsning där hon fick höra om olika människors erfarenheter bestämde hon sig ändå att skaffa apparaten: ”Där var några människor vars erfarenheter var så övertygande att till slut blev jag intresserad, trots att jag fortfarande var lite skeptisk.”

I över 17 år led Annikki av smärta som kom och gick i det ena knäet. Man hittade inga orsaker till smärtan ens med ultraljud, men trots det kunde hon ibland inte alls gå på grund av smärtan. Under en resa till USA blev knäet riktigt illa, Annikki kunde inte gå alls. En lokal läkare rekommenderade att hon skulle låta opera knäet när hon väl återvänt till Finland, men i Finland hittade man inget fel som skulle behöva opereras. Behandlingen som föreslogs var smärtstillande medel, men det ville Annikki inte ta.

Istället började hon med att ta lokalbehandling för sitt knä med BEMER-apparaten. ”Smärtan försvann inom 2 månader. Jag trodde inte fullt ut på effekten av BEMER-terapin, tänkte nog att smärtan återkommer säkert. Men så gick det inte, tills jag tog en 2-veckors paus från behandlingen. Då kom smärtan delvis tillbaka och när jag sedan började ta behandling efter avbrottet försvann smärtan helt och hållet. Då visste jag att lindringen berodde på BEMER-behandlingen.”

BEMER-terapin togs med i HårAkademin

För friskt hår är såväl hårbottens som hela kroppens hälsa A och O. En välfungerande blodcirkulation är förutsättningen för att alla celler ska kunna förses med syre och näring, även cellerna i hårsäcken.

Även om det inte finns blodcirkulation i själva hårstråna så får håret sin kraft från den levande hårsäcken i kärnan av hårfolliklarna. Det är ett tillväxtcentrum som ger hårstrået sin näring och där håret utvecklas. Därför kan inte håret växa väl om inte blodcirkulationen i skalpen fungerar som den ska, alltså om hårsäcken inte får tillräckligt med syre- och näringsrikt blod.

”Därför har vi BEMER-behandling med i vårt urval av behandlingar på HårAkademin. Vi får goda resultat med den för tillväxt av håret tillsammans med våra andra behandlingar. Den har också hjälpt kunder med hudåkommor som psoriasis och akne i kombination med koständringar”, beskriver Annikki. Kunden kan få BEMER-behandlingar som en kur på hårterapeutens mottagning, men BEMER-apparaten kan naturligtvis även köpas för att ha den som en långsiktig hjälpreda i hemmet för att stödja hälsan.

”De bästa resultaten får man genom regelbunden, daglig behandling. Då hålls mikrocirkulationen i kontinuerligt bra skick och personen kan få ta del av andra goda behandlingseffekter än enbart tillväxt av håret. Man vet att en försvagad mikrocirkulation är kopplad till många kroniska sjukdomar och till åldrandet överlag, därför borde alla ta väl hand om sin mikrocirkulation”, understryker Annikki. 

I september 2018 hittades en hjärntumör – i april 2020 publicerades en bok

Livet för ibland med sig även tråkiga saker och i Annikkis fall betydde det upptäckten av en hjärntumör. Som tur var den godartad och kunde opereras bort. Däremot så tappade hon håret. Annikki blev inte missmodig för det, utan hon tog i bruk alla de goda metoder som hon hade hittat under årens lopp. Ett år senare i september 2019 hade hon redan fina mörka lockar och nu i juli 2020 är hennes hår ännu längre och tjockare!

”Jag tog förstås även BEMER-behandlingar hela tiden. Behandlingarna stödde hårets tillväxt tillsammans med god näring och näringstillskott, samt andra behandlingar. Oavsett vad man stoppar i munnen så går det inte fram dit det behövs om inte mikrocirkulationen fungerar optimalt så att de goda näringsämnen transporteras ända fram till cellerna: kombinationen behövs.”

Håret talar för att Annikki är riktigt pigg och har återhämtat sig mycket väl från operationen. Hennes nya bok ”Apua, hiukseni lähtevät!”,”Hjälp, jag tappar håret!”, kom ut i april 2020 och den engelska översättningen publiceras i augusti 2020. Boken är skrivet på ett sätt som är begripligt för alla som är intresserade av hårets hälsa samt för professionella inom hårbranschen.

Enligt Annikki finns det stor efterfrågan för information i ämnet eftersom forskare i resten av världen inte har kommit lika långt i ämnet. De har inte förstått hur holistiskt man måste beakta en människas hälsa när man ska ta itu med hårproblem. ”Bara en typ av behandling eller en produkt hjälper inte, eftersom håravfall är nästan alltid orsakad av flera olika faktorer. I behandlingen måste man ta i beaktande alla dessa faktorer. Hela kroppen är grogrunden för håret och därför ska behandlingen planeras därefter”, förtydligar Annikki.

”Hårforskning är som ´alkoholism´ – man blir beroende”, säger Annikki med ett leende och berättar att hon har inga planer på att sluta upp med forskningen, eller att ha möten med kunderna. ”Varje kund är annorlunda och varje fall intressant. Jag vill även hjälpa folk, för många är håravfall en jättetuff sak. Man måste ha empati och medkänsla i detta jobb”, tillägger hon.

Effekterna av BEMER-terapin grundar sig i en förbättrad mikrocirkulation

BEMER® är en medicinteknisk apparatur kategoriserad som vaskulär terapi som fysikaliskt stimulerar och aktiverar ett nedsatt/stört blodflöde hos de små blodkärlen. Denna behandlingsform stödjer och återställer tillförsel av syre och näringsämnen till vävnadsceller samt bortforsling av restprodukter från cellernas ämnesomsättning. Detta medför att vävnader som hud, muskler, ben och inre organ ges bättre förutsättning att fungera, regenerera och återhämta sig.

Terapins medicinska insats syftar inte till att eliminera ett specifikt symptom eller bota viss sjukdom utan fungerar mer utbrett genom att mikrocirkulationen stöds, vilket innebär att kroppen bättre kan reparera sina egna funktioner. Kroppens naturliga funktioner stöds och får hjälp att fungera mer optimalt som den naturligt har förutsättning för.

Artikeln bygger på intervjupersonens egna erfarenheter, som inte kan generaliseras. Konsekvenser och nyttan av en bättre fungerande mikrocirkulation är individuell och beroende på kroppens situation.

Ett varmt tack till Annikki för intervjun och stort lycka till i fortsättningen med HårAkademin!

https://sverige.bemergroup.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *