De kalla benen som besvärade det normala livet har äntligen fått lindring

De sista åren har 52-åriga Elina Tervonen haft så kalla ben att hon har varit tvungen att ta på sig yllesockor och benvärmare även på somrarna. Nu har frusenheten släppt lite i taget under drygt ett år i samband med att hon har börjat använda sig av BEMER-terapin. ”Det är helt underbart när inte benen fryser och besvärar mig hela tiden. I somras kunde jag vara utan yllesockor och benvärmare för första gången på väldigt länge. Jag är mycket tacksam att jag råkade hitta BEMER”, säger Elina med ett leende på läpparna.

Som värst kunde hon ibland gråta av fötternas och benens frusenhet och värk

Elinas frusenhet i benen började för ungefär fem år sedan med det att hennes fötter och vrister började frysa. I början så hjälpte yllestrumporna mot frusenheten. Men hon fick helt enkelt ta på dem jämt, även när hon var på besök hos folk. Året 2017 blev besvären sämre och då spred sig känslan av att ha kallt ändå upp till knäna. Hon kände av besvären i synnerhet när hon satt bara stilla, så som under bilfärd, då fick hon ta på sig långbyxor, benvärmare, yllesockor och filttofflor – även på varma sommardagar. ”Jag skämdes för att visa mig iklädd en sådan mundering i juli när det var T-shirt väder”, suckar Elina.

På kvällen när hon skulle lägga sig hade Elina alltid två par yllesockor på sig bara för att kunna somna. Det ena paret tog hon sedan av sig mitt på natten.

Utöver frusenheten började Elina få andra känningar så som stickningar och domningar i det högra knäet och låret. ”Det kändes som om hela området var helt bedövat. Jag tänkte att detta måste vara ett helt separat problem som kanske härstammade från en halkning i trappor för flera år sedan. Jag funderade på om det var möjligt att man kunde få viss smärtstrålning i knäet i efterhand”, beskriver Elina hur hon tänkte då.

Att simma i sjön gjorde känslan av att frysa ännu värre. Benens frusenhet började dock inte direkt efter badandet, den kom först på natten. Vid några tillfällen frös och värkte Elinas ben så mycket att ingen påpälsning av kläder eller strumpor, eller andra knep, hjälpte. Då kom gråten. ”Jag var tvungen att sluta med simningen som jag älskar, för att de nattliga uppvaknanden och smärtorna var så fruktansvärda”, berättar Elina och fortsätter: ”Benen kändes inte kalla utanpå, den frusna känslan och värken var innanför benen. Det var en märklig känsla.”

Hysterektomi i slutet av 2015

I början av perioden då hennes ben började frysa, vid slutändan av 2015, gick Elina genom en hysterektomi. I samband med livmoderns borttagning gjordes det en felbehandling: under operationen hade urinblåsan fått en perforering, varpå man fick göra en korrigeringsoperation på blåsan tre veckor efter hysterektomin.

Under de senaste tiderna har Elina börjat misstänka att denna operation i nedre bukens och ljumskens område kan ha haft en försvagande påverkan på benens blodcirkulation, eftersom frusenheten och domningarna började efter operationen. Fast inom vården har man aldrig tagit detta i beaktande, eller ens misstänk ett möjligt samband.

Ingen hjälp från företagshälsovården

Från företagshälsovården fick Elina rekommendationen att få behandling hos en fysioterapeut fem gånger, men det hjälpte inte. Man hittade heller inget fel i benens blodcirkulation. Man hade förmodligen bara undersökt de stora artärer och vener, eftersom undersökningsmetoder för undersökning av mikroblodcirkulationen inte ännu är i allmänt bruk, Generellt verkar man inte ens misstänka problem med mikrocirkulationen, än mindre behandla dem.

Bekantskap med BEMER-terapi våren 2018

Elina hörde talas om fysikalisk vaskulär BEMER-terapi för första gången för drygt två år sedan från sin syster, Eija Tervonen, som hade varit med på en BEMER presentation och provat på behandlingen. Tanken om att få hjälp åt de frusna benen genom att optimera mikrocirkulationen hade såtts.

Ett år senare, i slutet av våren 2019, var Elina hos en fysioterapeut, som också är BEMER-återförsäljare, på en spiralstabiliseringsbehandling. ”Jag undrade högt hur jag skulle kunna vara på en session under en hel timme utan strumpor, för att mina fötter blev så kalla. Fysioterapeuten sa då att jag kunde få mer information om BEMER-terapi”, minns Elina.

Elina följde med sin syster på en presentation för att få höra mera om BEMER-terapi samt mikrocirkulationen. ”Det var först då under den presentationen som betydelsen av mikrocirkulationen verkligen blev konkret för mig. Jag fick även prova på behandlingen och kände direkt effekten i mina ben, mest som en pirrande känsla och känslan av värme. Benen kändes fortfarande bättre ännu några timmar efter terapin. Jag upplevde direkt att behandlingen hjälpte”, minns Elina. På det sättet blev terapin ännu mer intressant för henne.

Först en BEMER-apparat till mamman, sedan till sig själv

Kort efter Elinas första BEMER-presentation, på sommaren 2019, råkade hennes mor ut för en olycka där hon ramlade och fick ett stort hematom, stor som en tomat, på ena benet. Hematomet skulle opereras och hon behövde göra ett hudtransplantat och detta skulle innebära en lång sjukhusvistelse.

När hon väl hade kommit hem blev också Elinas mor intresserad av att bekanta sig med BEMER-terapin och följde sedan med Elina på en presentation. Efter introduktionen och prova-på BEMER bestämde hon sig för att skaffa BEMER-apparaten till sig själv för att påskynda sin återhämtning. Både hudtransplanterade området samt själva skadan började då läka snabbt. ”Resultaten som mor fick övertygade mig om terapins effekt. Mor var trots allt redan då 80-år och läkningsprocesser brukar ofta inte vara så snabba längre i den åldern. Men huden på hennes operationssår läktes mycket smidigt och fint”, minns Elina.

Elina åkte ofta direkt från jobbet för se hur hennes mor mådde och då passade hon samtidigt på att själv också ta BEMER-terapi. ”Jag började märka att frusenheten i benen började avta så småningom, gradvis. Det var verkligen en stor lättnad”, berättar Elina. ”Jag kunde även genast märka av det i mina ben om jag inte kunde åka till min mor, när var tvungen att ha några dagars paus från behandlingen.”

Elina skaffade sin egen BEMER drygt 6 månader senare i april 2020 och numera har hon den alltid med sig, även på sommarstugan. ”Jag skulle inte längre kunna leva utan den. Jag tar basbehandlingen dagligen, och därtill tar jag regelbundet intensivbehandlingen för benen med lokalbehandlingsenheterna”, ler Elina förnöjt.

Pigghet och klarare tankar som ”biverkningar”

”Detta är en underbar behandling för att den ger kroppen ett sånt omfattande stöd. Även om upphörandet av den ohyggliga frusenheten, stickningarna och värken i benen har varit det största problemet för mig, så har jag även märkt av underbara ”biverkningar”. Tankegången är klarare, sömnen mera rofylld och att jag är piggare helt enkelt. Jag har också mera ork när jag tränar på gymmet”, berättar Elina om sina goda erfarenheter.

”Nu när jag har bekantat mig lite bättre med vikten av mikrocirkulationen och dess samband betydelse bakom kroniska folksjukdomar, så skulle jag rekommendera behandlingen för absolut alla, också i förebyggande syfte. Jag är övertygad om att många skulle få hjälp av denna terapi på ett eller annat sätt. Det lönar att bekanta sig med den fördomsfritt.”, rekommenderar Elina. Hon tillägger att den är säkert särskilt passlig för människor som har ett stillasittande arbete.

”Mitt eget mål är att förbli frisk och att förebygga sjukdomar – det är lättare och trevligare än att man måste behandla sjukdomar som man skulle kunna få. Jag är verkligen tacksam för denna terapi och hoppas att många kan bli upplysta om den!” säger Elina bestämt.

Ett varmt tack till Elina för intervjun!

BEMER-terapins effekter grundar sig i en förbättrad mikrocirkulation

Vaskulär BEMER-terapi är en fysikalisk behandlingsform som förbättrar ett försvagat blodflöde i de mindre blodkärlen. På detta sätt hjälper den att återställa en tillräcklig tillgång av syre och näring till vävnadscellerna och hjälper även till med bortforsling av slaggprodukter från dem. Resultatet av detta blir att vävnaderna, som till exempel i muskler, ben, huden eller de inre organen, får bättre förutsättningar att fungera, förnya och återhämta sig. På detta sätt har även cellernas energi- och värmeproduktion tillfälle att förbättras, som man märker från Elinas beskrivna erfarenheter.

Terapin är inte riktad, som läkemedel, för att avlägsna vissa symptom eller bota vissa sjukdomar, utan den fungerar på ett bredare sätt genom att stödja mikrocirkulationen. Följden av detta är att vår kropp har bättre förutsättningar att reparera sina egna funktioner på många sätt. Det vill säga att behandlingen hjälper kroppen att fungera så som den naturligt borde göra.

Artikeln bygger på intervjuobjektets egna erfarenheter, som inte kan generaliseras. Konsekvenserna av att mikrocirkulationen fungerar bättre är individuella beroende på kroppens situation.

Fråga gärna mera om BEMER-terapin av våra återförsäljare htpps://sverige.bemergroup.com

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *