Jag sover så sött och det är inte besvärligt att sitta när benen inte längre plågar mig

Den 63-åriga Riitta Hassinen hade lidit av restless-legs syndrom sedan hon var drygt trettio år, men nu har hon varit symptomfri i över åtta år. Det är en otrolig lättnad eftersom hon inte längre behöver lida av sömnlöshet. Dessutom att kunna sitta och fokusera på att läsa går nu på ett helt annat sätt än tidigare för att hon inte längre behöver spänna sig över värken i sina ben.

Rastlösa ben inverkar på livet på många sätt

När Riitta började få mera men av sina besvär var hon 35 år gammal och jobbade på en barnavdelning på ett sjukhus som sjuksköterska. ”Jag kommer så väl ihåg hur svårt det var att sitta stilla i synnerhet under nattjouren, eller när jag skulle skriva rapporter eller bara sitta stilla på möten. Jag fick vicka på benen hela tiden för att få bukt på smärtorna. Likaså så var det plågsamt att sitta stilla på tåg- och flygresor.”

Riitta fick ofta ogillande blickar från medresenärer. ”De tyckte säkert att jag var konstigt rastlös, men jag kunde ju inte hejda mina rörelser. Mina ben värkte och i låren fick jag nästan ständiga vågor av ilande värk när jag var sittande”, minns Riitta.

Värken i låren gjorde det nästan omöjligt att somna om kvällarna. Hon fick ta till alla knep hon kunde för att få någon som helst hjälp. Ibland var det varma yllesockor ända upp till knäna, tjocka täcken och även ibland ett s k rymdlakan så att benen lugnade sig så att hon till slut äntligen kunde somna.

Efter ett par timmar vaknade hon av att svetten lackade. Då fick hon fumla sig ur alla täcken för att kunna fortsätta sova. Riitta var också besvärad av att vakna tidigt på morgonen, vilket innebar att hennes nattsömn förblev för kort under många år, nästan varje natt. Detta påverkade förstås hur hon orkade på dagarna. ”Underbart att de dagarna är förbi”, suckar Riitta av lättnad.

Ledvärken blev värre

Förutom rastlösa ben så led Riitta av artrosrelaterad värk och stelhet som blev bara värre med åldern. Det tog längre och längre att ta sig upp ur sängen på morgnarna, eftersom hon först fick göra mjuka rörelser för att känna sig smidigare inför dagen. Ledvärken var särskilt svår i höfterna och det ena knäet. Slitaget var så pass långskridet att det planerades redan för protesoperationer.

När det blev väldigt plågsamt att röra på sig blev Riitta tvungen att lämna sitt jobb som sjuksköterska år 2002 och börja med ett arbete som var mindre fysiskt krävande.

Fick reda på fysikalisk BEMER-terapi genom vänner

När Riitta var hos en av sina vänner 2011 hörde hon för första gången talas om BEMER fysikalisk vaskulär terapi av en annan person som också var där. Hon blev då inte alls övertygad om BEMER: ”Jag tänkte för mig själv: vadå för apparat? Jag var inte intresserad då.”

Senare under samma år råkade hon höra om BEMER igen från en annan bekants familj. De berättade att de hade fått goda resultat av BEMERbehandlingen. ”Jag var fortfarande skeptisk, men jag tänkte att man skulle väl ändå kunna prova på det. Det vore ju bra om jag skulle kunna få någon som helst hjälp med höft- och knäsmärtorna, när inte ens smärtstillande medel hjälpte längre. Då skulle jag ju få se om BEMER fungerade.”

Trots hennes förutfattade meningar började hon få lindring

Efter tre dagars användning av behandlingen blev Riitta av med sin sömnlöshet på småtimmarna. ”Ändå trodde jag inte att det berodde på behandlingen! Jag försökte hitta på andra orsaker till förändringen.”

Efter tre veckors bruk frågade hennes man en morgon hur det var fatt med henne. Till en början förstod inte Riitta frågan, men sedan gick det upp för henne: hon hade hoppat upp med fart ur sängen och trippat ner för trapporna till nedre våningen. Sådana snabba ryck hade de inte sett på många år. Vanligtvis behövdes det mellan 15-20 minuter stretching innan Riitta ens kunde sitta upp i sängen. Efter denna erfarenhet började även Riittas man använda behandlingen regelbundet och på bara några månader blev han av med sina dagliga ryggvärk.

Efter fem veckors användning hade Riittas höft- samt knäsmärtor försvunnit helt och hon kunde äntligen sluta upp med att ta de återstående smärtstillande medel hon hade. Under tiden hade hon redan kunnat minska mängden smärtstillande allt efter att värken lättade.

”Det var ju bara att medge för mig själv i det skedet att BEMER visst verkar ha en effekt. Jag bestämde mig för att köpa mig en egen BEMER – och jag har aldrig behövt ångra det beslutet.”

Symptomen av de rastlösa benen verkade försvinna nästan obemärkt

När Riitta senare frågade en nära släkting som också hade köpt sig en BEMER, om vilken nytta han hade haft av behandlingen, så löd svaret att det var precis mot rastlösa ben han hade fått hjälp. Besvären med benen hade försvunnit. Det var först då som det gick upp för Riitta att hon inte heller längre hade samma besvär.

”Det är ganska förbluffande hur folk kan glömma bort sina krämpor när de väl har blivit bättre. Jag har märkt detta hos många andra också under årens lopp.”

Höftledsoperation året 2018

Riitta klarade sig med sina artrosdrabbade höfter ända till 2018, men sedan blev det dags att opera dem. ”Trots att slitaget blev värre kunde jag alltid få bukt på mina smärtor med BEMER-terapin och jag kunde på så sätt skjuta upp tiden för operationerna med flera år. Det som sist och slutligen ledde till operationsbordet var dock röntgenresultaten, inte smärtan.”

Riitta hade sin BEMER med sig på sjukhuset och hon återhämtade sig snabbt från operationerna.

Vad hade det kunnat ske om inte hon hade haft BEMER-behandlingar?

Detta har Riitta ofta funderat på. ”Jag tror att då hade jag opererat mina höfter redan i 2011. Smärtorna var redan då så pass intensiva och jag hade svårt att röra på mig. Även mitt knä, som inte längre är till besvär, skulle troligtvis ha opererats och jag hade säkert haft mer besvär av artrosen i fingrarna och fötterna. Jag skulle fortfarande besväras av rastlösa ben och sömnlöshet. Det skulle gå åt hutlösa mängder av smärtstillande och hur skulle magen må då? Med alla dessa krämpor skulle den allmänna konditionen säkert vara något helt annat än vad den är nu. Nu kan jag hålla på med vad jag vill, och inte bara vad mina smärtor tillåter mig att göra!

”BEMER har varit ett stort steg framåt för min hälsa och min livskvalitet. Det är svårt att bestämma ett värde på det. I början tyckte jag väl att BEMER-apparaten var för dyr, men när jag nu har kunnat relatera priset till fördelarna jag har fått, så förstår jag att är den väldigt förmånlig – den har sparat både mig och samhället pengar i sjukvårdskostnader. Jag är jättetacksam att jag blev bekant med terapin!”

”Även många av mina släktingar och bekanta har fått lindring för sina rastlösa ben och andra smärtor av terapin. Jag kan varmt rekommendera en regelbunden användning av BEMER-terapi för alla som lider av liknande besvär.”

Effekterna av BEMER-terapin baseras på en förbättrad mikrocirkulation

Fysikalisk vaskulär BEMER-terapi är en fysikalisk terapiform som förbättrar ett försvagat blodflöde i de minsta blodkärlen. På detta sätt hjälper den att återställa en tillräcklig tillförsel av syre och näring till vävnadscellerna, samt att avlägsna slaggprodukterna från vävnaderna. Detta innebär att de olika vävnader, som till exempel i musklerna, benen, huden och de inre organen, får bättre förutsättningar att förnya och återhämta sig. Behandlingen har bevisats ha en god effekt på återhämningen, i synnerhet för förbättrad smärtlindring, sömn samt livskvalitet. (1)

Terapin är alltså inte inriktad, som läkemedel, för att ta bort specifika symptom, eller att förbättra någon viss sjukdom, dess funktion är att stödja mikroblodcirkulationen. Detta innebär att kroppen själv har bättre förutsättningar att reparera sina egna funktioner på många olika sätt. Riittas fall är ett gott exempel på detta.

Det faktum att terapin har hjälpt många med sina symptom med rastlösa ben är väldigt logisk eftersom orsaken till rastlösa ben antas härstamma från syrebrist i benen. En förbättrad mikrocirkulation förbättrar nämligen även syreupptagningen i vävnaderna.

Ett varmt tack till Riitta för intervjun – och en fortsatt god hälsa i framtiden också! 

Artikeln är baserad på den intervjuades egna erfarenheter som inte nödvändigtvis är allmängiltiga för alla andra människor. Följderna av en förbättrad mikrocirkulation är beroende på situationen i individens egen kropp.

Källor:

Bohn W., Hess L., Burger R. The effects of the ”physical BEMER® vascular therapy”, a method for the physical stimulation of the vasomotion of precapillary microvessels in case of impaired microcirculation, on sleep, pain and quality of life of patients with different clinical pictures on the basis of three scientifically validated scales. J Complement Integr Med. 2013;10(Suppl):S5-12.

htpps://sverige.bemergroup.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *