Olyckan var framme på arbetsresan
Mia Meriläinens arbetsresa till Tallinn en augustidag slutade mycket illa när hon, bokstavligen, körde in i väggen.
Hela Mias arbetsteam hade hyrt Segway-persontransporttvåhjulingar för att kunna köra runt i Tallinn. Mia var inte så jätteentusiastisk över hela idén från första början. Att stå och balansera på 2 hjul på stadens trånga kullerstensvägar lät ganska vingligt. Väl uppe på tvåhjulingen undrade hon även om folk kunde höra när de körde nära dem med dessa tämligen ljudlösa fordon. Vid en portingång var vägen väldigt ojämn och då kom hjulen på Mias Segway i obalans och fordonet vändes skarpt till vänster rakt mot en vägg. Mia ramlade väldigt illa och kunde inte resa sig upp själv.
Allvarlighetsgraden av skadan upptäcks
På vägen till sjukhuset i ambulansen får hon reda på att skenbenets övre del är allvarligt fragmenterat och att knämenisken är trasig. Även hennes vadmuskel hade lossnat från sina fästen. Skadan var av den värsta graden enligt poängskalan på allvarlighetsgrader, vilken används av vårdpersonalen där den fick 5 plus, där 5 ligger som högsta poängen på skalan.
I Tallinn satte man stöd runt benet så att allt hölls på plats under tiden som Mia skulle transporteras med båt tillbaka till Finland för att kunna få fortsatt behandling. På båten hade Mia 2 st akutvårdare som såg till att hon kom smidigt fram till Tölö sjukhus i Helsingfors.
En krävande operation
Operationen kunde genomföras först 1 dryg vecka senare, när svullnaden i benet hade lagt sig. En ortoped plockade ut benskärvorna, malde ner skärvorna och transplanterade dem tillbaka för att förbenas, ossifieras. Man var även tvungen att använda titandelar för att kunna reparera benet framgångsrikt. Operationen gjordes av en ortoped som nyligen hade doktorerat i ämnet “Frakturer i överdelen av skenbenet” – så Mia fick verkligen expertvård!
Vardagen har blivit extremt besvärlig
Mia fick vara konvalescent på sjukhus i ytterligare 2 veckor. Men efter det skulle hon ta sig hem även om hon inte ännu fick lägga någon vikt alls på benet och hon var kraftigt försvagad. I början hade Mia hemhjälp som fick städa och handla mat.
Ett otroligt snyggt sår och snabb benläkning
Några veckor efter hennes hemkomst bokade Mia en lymfterapeut hem till sig för att få behandling. Blod- och lymfaflödet i det opererade benet fungerade inte bra. Hon fick hålla benet i konstant högläge för att hindra blodet från att ansamlas i benen.
Lymfterapeuten rekommenderade att Mia skulle använda BEMER-terapi, som skulle kunna stödja blodcirkulationen och lymfaflödet. Mia tog vara på möjligheten och skaffade genast hem BEMER-utrustningen och började använda den direkt. I början använde hon basbehandlingen liggandes, och det var ju en lättnad, med tanke på att alla typer av rörelse var besvärliga och smärtsamma.
Ett snyggt sår förebådar en god läkning
Såret efter operationen läkte väldigt bra. När sjuksköterskan kom för att avlägsna häftklamrarna som höll ihop såret så nämnde hon att hon hade aldrig någonsin sett ett lika prydligt sår. Även Mia hade märkt att såret läkte mycket fint och var riktigt “snyggt”.
Även benbildningen hade skett fort. Redan 3 månader efter operationen kunde Mia ställa hela sin vikt på det opererade benet. ”Fysioterapeuten var helt förbluffad, för läkningen efter sådana allvarliga skador är vanligtvis långsammare”, berättar Mia förnöjt. Även den opererande ortopeden tyckte att återhämtningen hade verkligen varit snabb när man tar i beaktande allvarlighetsgraden av skadan.
Kroppen reparerar sig själv
”Sammantaget så är jag även själv förvånad över min snabba återhämtning eftersom jag är 46 år gammal och kroppens återhämning och förnyelsekapacitet är inte längre av samma kaliber som hos en yngre person”, konstaterar Mia.
BEMER-behandlingarna fortsätter och även blodsocker nivåerna har blivit normala
BEMER-behandlingarna har blivit viktiga för Mia och de har blivit en självklar, viktig del av hennes dagliga rutiner. Vid sidan av basprogrammet har Mia även börjat använda de mer intensiva lokalbehandlingarna på sitt ben. Hon använder även sömnprogrammet på natten.
Trots att rehabiliteringen av hennes ben har krävt mycket uppmärksamhet har Mia även haft orsak till att låta mäta sina blodsocker nivåer på nytt, eftersom de hade varit förhöjda före olyckan. Hon undrade hur flera månader av minimal rörlighet hade inverkat på sin hälsa. ”Blodsockervärdena hade till min förvåning, trots lång konvalescens med sängläge/stillasittande, normaliserats”, säger Mia förundrande.
Lite i taget, allt eftersom benet har läkt sig, har Mia kunnat öka med motion som vattenlöpning och vanliga promenader. ”Det finns ännu mycket jobb kvar med att rehabilitera benet och jag använder fortfarande krycka i synnerhet i trängsel på Helsingfors gator – delvis bara för att folk ska förstå att agera med försiktighet när de passerar mig.”, berättar Mia.
”Jag rekommenderar gärna BEMER-terapin för andra behövande”, säger hon med ett leende.
Fysikalisk vaskulär BEMER-terapi förbättrar bildningen av bencellerna
Vi tänker inte ofta på att även ben har en blodcirkulation, eller att ben är levande och en förnybar vävnad. Men så är det faktiskt. Och för att bencellerna, osteoblasterna, ska kunna förnya sig, så behöver de en god tillförsel av syre och näring via blodcirkulationen. Om blodcirkulationen i benen är försvagad så fungerar inte bencellerna optimalt heller.
Det är genom en förbättrad mikrocirkulation som fysikalisk vaskulär terapi stödjer läkningen av ett benbrott. Vikten av optimal blodcirkulation i ben blev tydligt tidigt i BEMER-forskningen, som blev visat i studien från året 2005, där man kan bevisa en förbättrad osteoblastbildning med BEMER-terapi (Kafka, Schütze & Walther, Orthopädische Praxis 41, 1 2005 23-25).
2019 kom en studie som visar att det har upptäckts nya mikrokärl i ben [Grüneboom A, Hawwari I, Gunzer M. A network of trans-cortical capillaries as mainstay for blood circulation in long bones. Nature Metabolism 1, 236-250 (2019). Published 21.1.2019.] Detta stärker ännu mer mikrocirkulationens betydelse för benhälsan. På samma sätt hjälper god mikrocirkulation läkningen i andra vävnader, som t ex huden.
Ett varmt tack till Mia för intervjun och en fortsatt bra återhämtning!
BEMER® är en medicinteknisk apparatur kategoriserad som vaskulär terapi som fysikalisk stimulerar och aktiverar ett nedsatt/stört blodflöde hos små blodkärl. Denna behandlingsform stödjer och återställer tillförsel av syre och näringsämnen till vävnadsceller samt bortforsling av restprodukter från cellernas ämnesomsättning. Detta medför att vävnader som hud, muskler, ben och inre organ ges bättre förutsättning att fungera, regenerera och återhämta sig.
Terapins medicinska insats syftar inte till att eliminera ett specifikt symptom eller bota viss sjukdom utan fungerar mer utbrett genom att mikrocirkulationen stöds, vilket innebär att kroppen bättre kan reparera sina egna funktioner. Kroppens naturliga funktioner stöds och får hjälp att fungera mer optimalt som den naturligt har förutsättning för.
Artikeln bygger på intervjupersonens egna erfarenheter, som inte kan generaliseras. Konsekvenser och nyttan av en bättre fungerande mikrocirkulation är individuell och beroende på kroppens situation.