Att få typ-2 diabetes under kontroll

70-årige Tuomo Luikku mår mycket bra nuförtiden och orkar driva en semesterhyresbostad i det vackra strandlandskapet i Paradis Villorna i Larsmo, i Österbotten. För bara några år sedan var situationen inte alls lika bra.

Tuomo fick åka till jourmottagningen på ett sjukhus 2011 för en skada på sin tå som han fick när han gjorde reparationer på terrassen. Tån undersöktes och samtidigt tog man andra laboratorietester. Sjuksköterskan berättade för Tuomo att tån skulle nog klara sig, men blodsockret var så högt att han måste stanna på sjukhuset några veckor. Glukosnivåerna var uppe vid 13-20 mmol/l när ett normalt fastande blodglukos ska vara mindre än 6 mmol/l. Det var då Tuomo fick diagnosen typ-2 diabetes.

Viktökning

Tuomo hade varit en aktiv skidåkare hela sitt liv, men när han slutade med att idrotta aktivt 2008 gick han snabbt upp i vikt. F d idrottsmannen Tuomo var fortfarande väldigt matglad men när idrotten hade fallit bort fick han till slut en viktökning på 30 kg. Tuomo gissar att det var viktökningen som triggade hans diabetes.

På morgnarna var han väldigt trött och det var svårt att ta sig till jobbet. Han fick ibland stödja sig på träden i  trädgården när han skulle ta sig till bilen på morgonen. Väl hemma från jobbet åt han middag och efter det måste han gå direkt i säng för att sova. I efterhand kan man förstå att det redan fanns många symptom på diabetes innan han fick sin diagnos.

Behandlingsråd från vårdcentralen

Direkt efter diagnosen, 2011, fick Tuomo råd om både medicinering och kost samt instruktioner om bantningsmetoder. Tuomo har faktiskt ändrat  sina kostvanor, nuförtiden äter han mindre per måltid men oftare.

BEMER-terapin och blodsockret gick hand i hand i många år

Under våren 2012 vägde Tuomo fortfarande 102 kilo och hade inte lyckats gå ner i vikt. Hans blodsockernivåer var fortfarande förhöjda, över 10, trots medicinering. Då Tuomo hörde talas om fysikalisk vaskulär terapi, BEMER, via en anställd i sitt försäkringsbolag blev han omedelbart intresserad och bestämde sig för att köpa en BEMER  till sig själv.

Efter att han började med BEMER-behandlingarna började vikt- och sockervärdena minska och Tuomo blev piggare. I början sjönk blodsockervärdena till runt 10 men efter 2 års användning, våren 2014, var blodsockervärdena redan betydligt lägre: 6,4-8,7 mmol/l och vikten hade gått ned till 92 kg.

Men Tuomo kopplade inte framstegen till BEMER-terapin, utan han trodde att viktminskning var resultatet av förändrade matvanor och att blodsockret hade fallit på grund av viktminskning och medicineringen som  fanns med i bilden hela tiden.

Tuomo slutade med BEMER-behandlingarna i slutet av 2014 under flera månader. Vikten gick inte längre nedåt och blodsockernivån steg till 10-14 mmol/l. Sedan tog Tuomo BEMER-behandlingar sporadiskt under året 2015 och i början av 2016 och då hände det inga riktiga förändringar i vikt eller i blodsockernivån. Från slutet av våren 2016 började Tuomo att använda behandlingen regelbundet igen, varpå sockervärdet föll till nästan normalt värde, 6 mmol/l.

Till slut var Tuomo övertygad om BEMER-terapins effekt

På hösten 2017 åkte Tuomo iväg för att sköta om sina barnbarn i flera månader och BEMER-apparaten lämnades hemma ett tag. Förutom barnpassning så plockade Tuomo bär i 3-4  tim/dag. Det blev totalt 1000 kg bär som han kunde sälja på torgmarknaden. Det var ett hårt jobb och vikten minskade till 75 kilo. Men blodsockernivån hade börjat öka kraftigt och var som värst i november, vid 17-18 mmol/ trots viktminskning, medicinering och hälsosam kost. När bärplockningen slutade ökade vikten till 82 kg i början av 2018.

Tuomo tog BEMER-behandlingar regelbundet igen från hösten 2018 och då började blodsockernivån sjunka igen och växlade mellan 5,9 – 7,0 mmol/l under hösten. Vid slutet av året var Tuomos blodsockernivå kvar på 6 mmol/l, det vill säga den var normal, och vikten hade minskat till 78 kg.

Det där med vikten, träning och blodsockret går inte alltid hand i hand

På grund av noggrann registrering under åren av sina blodsocker- samt viktvärden är Tuomo övertygad om att den bakomliggande faktorn för normaliseringen av blodsockervärden har varit BEMER-terapi. Han är nu mycket motiverad att fortsätta sina BEMERbehandlingar och kommer inte längre ta pauser från dem. Förutom kost och motion har BEMER-terapi också varit avgörande för honom att gå ner i vikt.

Vårdpersonalen har också varit positiv till användning av BEMER-terapin

Tuomos diabetessjuksköterskor och även hans läkare har följt hans hastigt växlande blodsockervärden genom åren och har sedan dess hört Tuomo berätta om hur han har använt BEMER-terapi på olika sätt. Därför har vårdpersonal kommit till slutsatsen att det lönar sig för Tuomo att fortsätta med BEMER-behandlingar.

Det är en försvagad mikrocirkulation som ligger bakom kroniska sjukdomar som diabetes

Nuförtiden är det redan känt att en nedsatt mikrocirkulation är kopplad till de flesta kroniska sjukdomarna, inklusive diabetes (Gutterman 2016, Human Microcirculation). BEMER-terapi förbättrar en störd Mikrocirkulation och därmed förbättras även den cellulära ämnesomsättningen, såsom syre- och näringsupptag och bortforsling av ämnesomsättningens restprodukter. På så sätt kan celler klara sina livsviktiga uppgifter och producera den energi som kroppen behöver, bland annat från blodsockret. När våra celler fungerar bra, så mår vi bra. En god mikrocirkulation och bra cellfunktion är grunden för vår hälsa, som även Tuomos fall bevisar.

BEMER® är en medicinteknisk apparatur kategoriserad som vaskulär terapi som fysikalisk stimulerar och aktiverar ett nedsatt/stört blodflöde hos små blodkärl. Denna behandlingsform stödjer och återställer tillförsel av syre och näringsämnen till vävnadsceller samt bortforsling av restprodukter från cellernas ämnesomsättning. Detta medför att vävnader som hud, muskler, ben och inre organ ges bättre förutsättning att fungera, regenerera och återhämta sig.

Terapins medicinska insats syftar inte till att eliminera ett specifikt symptom eller bota viss sjukdom utan fungerar mer utbrett genom att mikrocirkulationen stöds, vilket innebär att kroppen bättre kan reparera sina egna funktioner. Kroppens naturliga funktioner stöds och får hjälp att fungera mer optimalt som den naturligt har förutsättning för.

Artikeln bygger på intervjupersonens egna erfarenheter, som inte kan generaliseras. Konsekvenser och nyttan av en bättre fungerande mikrocirkulation är individuell och beroende på kroppens situation.

https://sverige.bemergroup.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *