Häftiga resultat på Jau Jau stallet för Islandshästar

Jau Jau Icelandic Horses Oy, ett familjeföretag i Järvenpää i Finland, drivs av mor och dotter Kirsi Valve och Heli Hirvelä. I hjärtat av företaget är hästarnas välbefinnande samt att ge en bra service till kunderna med ett leende på läpparna, med riktigt “jau-jau” attityd.

“Jau Jau”-namnet härstammar från hästarnas ursprungsland, Island, där man ofta hör “já já” som ju betyder “ja, ja” och uttalas jau jau. Heli berättar att de vill agera för och hjälpa kunderna med just precis denna “ja, det ordnar sig” attityden. ”En bra atmosfär är viktigt för alla, både kunderna och för oss som jobbar på stallet!”, poängterar Heli.

BEMER-terapin på prov

Första gången som Heli fick upp ögonen för BEMER-behandling var via en annan ryttares Instagram-post. I den  hade ryttaren förundrat sig över de goda resultaten hon fick efter bara en enda användning.

Intresset vaknade och efter att ha forskat i saken, bestämde Heli sig för att hyra en BEMER-apparat för att testa hur apparaten fungerar och se vilken effekt den hade på hennes egna hästar.

I början tyckte Heli att priset för BEMER Horse Set verkade högt. Men efter att ha övervägt saken och med tanke på sina 23 hästars hälsa, kom hon till slutsatsen att apparaten faktiskt skulle på sikt kunna vara en bra investering om det minskade krämpor hos hästarna och minskade veterinärkostnader. Så det var bara att prova!

 Massor med hjälp på kort tid

Resultaten har överträffat förväntan. 15 hästar började med regelbundna BEMER-behandlingar och redan efter 3 månader kunde man se tydliga, snabba resultat!

Det mest imponerande resultatet uppnåddes efter bara några veckor hos stoet Hástika, som hade haft Cushings sjukdom i 4 år och flåsade kraftigt vid minsta ansträngning.

Hos äldre hästar är det ganska vanligt att Cushing-sjukdomen medför en felfunktion av hypofysen som i sin tur leder till en hormonell obalans, som i sin tur leder till problem med ämnesomsättningen.

Med BEMER som stöd för återhämning efter ridningen avtog Hástikas onormala flåsning och numera orkar stoet med vanliga ridningspass precis som andra hästar.

Självklart gjorde denna utveckling Heli särskilt lycklig eftersom hon hade varit ständigt orolig för stoets tillstånd. Lyckligtvis hade Hástikas blodvärden redan förbättrats tidigare genom speciell kost och medicinering.

En annan märkbar förändring hände med stoet Hetja som alltid hade varit väldigt hetlevrad och temperamentsfull av sig, speciellt när man skulle sadla henne. Med den regelbundna BEMER-behandlingen har stoet lugnat sig och ser redan nöjd ut när man tar fram BEMER-hästtäcket. Nuförtiden går det lugnt till när hon ska sadlas, så effekten på hennes beteende har varit stor.

Helis egen tävlingshäst, hingsten Lombert, har blivit mer energisk under ridning till följd av BEMERterapin och ser ibland nästan ut som om han skulle börja flyga när man tränar honom. Detta är enligt Heli en väldigt önskvärd förändring, eftersom energi behövs för att rörelserna under gångartstävlingarna ska se kraftfulla ut.

Ett sto hade lidit av ett kroniskt besvär i ena bakbenet och behövde alltid vila det benet, men nu med BEMER-terapi har hon börjat kunna lägga vikt på det benet igen.

“Man kan uppenbarligen se att alla hästarna njuter av behandlingen”, säger Heli. “De börjar ofta smaska ljudligt under behandlingen, de slappnar av med huvuden och de ser ut som om de skulle somna. Stallarbetarna har även lagt märke till det att hästarna ofta kissar direkt efter behandlingen.”

När man förbättrar mikrocirkulationen stödjer man hälsan på ett brett plan.

Effekterna av BEMER-terapin är baserade på förmågan att kunna förbättra blodflödet i de allra minsta blodkärlen, det vill säga i mikrocirkulationen. Hos människan består dessa mikrokärl av 74 % av alla våra blodkärl och i hästar består också merparten av blodkärlsnätverket av mikroblodkärl. Eftersom ämnesomsättningen i alla celler är beroende av bra mikrocirkulation, och syre och näringsämnen som det medför, är det lätt att förstå att mikrocirkulationens betydelse hälsan för både människor och djur är stor.

Fysikaliska BEMER-terapin är lätt att använda

Heli tycker att användningen av terapin är mycket praktisk eftersom behandlingstäcket har ett inbyggt batteri och man slipper krångla med sladdar. Användningen av den integrerade styrenheten är också mycket enkel: endast 3 program och de har var sin egen knapp.

Täcket kan lämnas på hästen under behandlingen så att ingen behöver vakta hästen under tiden. Naturligtvis måste hästen vara fastbunden så att den inte kan rulla på ryggen eller annat med behandlingstäcket ryggen. “Om man kunde önska något så skulle det vara en skyddspåse av tyg format efter behandlingstäcket som man kunde bara slänga i tvättmaskinen”, föreslår Heli.

Man måste sprida ordet om möjligheterna med BEMER-terapin

”Vi är verkligen nöjda med resultaten som vi har kunnat få för våra hästar med BEMER-terapin!”, konstaterar Heli. De hoppas även på att snart skaffa BEMER-apparaten som är ämnad för människor – BEMER Professional/Classic – eftersom den skulle vara av stor nytta för ryttarna också förstås.

Heli vill gärna förmedla budskapet om deras goda resultat vidare så att andra hästägare skulle kunna hitta denna effektiva behandlingsmetod för sina hästar och sig själva. Därför fick BEMER Nordic göra denna intervju samt delta på Horse Fair 2019 -mässan tillsammans med Jau Jau-stallet.

Hästens hälsa och välmående grunderna för sin verksamhet

Kirsi och Heli har investerat i hästarnas välbefinnande på många sätt för att de tror att det är grunden för alla andra aktiviteter och för den goda andan i stallet. När hästarna är lyckliga, välmående och starka, kan ryttarna på stallet vara nöjda och få uppleva fina stunder och känslan av att lyckas i sadeln.

Det måste finnas en balans mellan träning och vila och varje häst har minst 1 dag ledigt/vecka. Hästhagarna är rymliga. Hästarna placeras i hagarna så att det inte uppstår hierarkibråk som kan störa harmonin i hagarna, så alla hästar får beta i fred.

Hovarna sköter man om regelbundet och man säkerställer att hästskorna är passliga. Likväl ser man till att sadlarna är individuellt anpassade kvalitetssadlar. Regelbunden ridning av hästarna i sin tur säkerställer att de får rätt typ av motion utan att det uppstår muskelstelhet eller spänningar.

BEMER Nordic tackar för intervjun!

Observera: BEMER Horse-Set ersätter inte behandling av en utbildad veterinär. Tala med din veterinär om hur du ska använda BEMER behandling vid skador/sjukdom.

BEMER® Classic/Professional är en medicinteknisk apparatur kategoriserad som vaskulär terapi som fysikalisk stimulerar och aktiverar ett nedsatt/stört blodflöde hos små blodkärl. Denna behandlingsform stödjer och återställer tillförsel av syre och näringsämnen till vävnadsceller samt bortforsling av restprodukter från cellernas ämnesomsättning. Detta medför att vävnader som hud, muskler, ben och inre organ ges bättre förutsättning att fungera, regenerera och återhämta sig. BEMER Horse set har samma effekter på hästen.

Terapins medicinska insats syftar inte till att eliminera ett specifikt symptom eller bota viss sjukdom utan fungerar mer utbrett genom att mikrocirkulationen stöds, vilket innebär att kroppen bättre kan reparera sina egna funktioner. Kroppens naturliga funktioner stöds och får hjälp att fungera mer optimalt som den naturligt har förutsättning för.

Artikeln bygger på intervjupersonens egna erfarenheter, som inte kan generaliseras. Konsekvenser och nyttan av en bättre fungerande mikrocirkulation är individuell och beroende på kroppens situation.

https://veterinary.bemergroup.com

https://sverige.bemergroup.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *