atheletedramaiStock_000036271376Large

Hur är det möjligt att elitidrottarna har en försvagad mikrocirkulation när de ändå rör på sig tillräckligt?

På VM i friidrott kan man beundra topp-prestationer, där allting måste stämma exakt! Träning, vila, näring, stödgruppernas yrkeskunnande och insikt ska skräddarsys för att passa till individens behov. Man har vandrat en lång väg och bara ytterst få idrottare får representera sitt land på denna nivå. Och ännu färre kan upprätthålla prestationer på denna nivå år efter år.

Talang, disciplin, korrekta val, den fysiska och psykiska prestationsförmågan och en strävan efter perfektion i helheten – det är ju det elitidrotten handlar om.

sportiStock_000019949289Small

Hur påverkar mikrocirkulationen elitidrottarens prestationsförmåga?

Hård träning och tävlingar är en påfrestning, eller stress, för kroppen. Stress minskar kärlens diameter och orsakar störningar i pumprörelsen – vasomotionen – hos mikroblodkärlen. Inte ens en idrottares starka hjärta producerar en pulsvåg som som skulle få blodet att flöda ända till mikrocirkulationen. När blodkärlens diameter minskar, då minskar också trycket och friktionen i kärlen ökar. Mikrocirkulationens egna regleringssystem hjälper till så att blodet förs ända in i dess kapillära nätverk och därifrån sedan till kroppens venösa återflöde. Idrottsutövare har flera mikroblodkärl än de som rör sig lite, men även de kan ha störningarna i blodflödets regleringsmekanism. BEMER fysikalisk vaskulär terapi förbättrar en störd rytm hos vasomotionen och förbättrar blodflödet utan skadliga biverkningar.

Störningar i blodflödet förorsakar problem i cellernas ämnesomsättning. Det vill säga att cellerna förses ej med tillräckligt av syre och näring. Det kan snabbt påverka prestationsförmågan i t.ex. tävlingar. Det är särskilt viktigt att bygga upp den fysiska formen under träningssäsongen för att kroppen sedan ska kunna prestera optimalt under extrema förhållanden.

Perfect bicep. Beautiful young sporty woman examining her bicep while standing against grey background

Återhämtning från träning och tävling

Tävling orsakar mikroskador bl.a. i muskler, senor och skelettet. Om cellernas ämnesomsättning är i skick genom en god blodcirkulation kan dessa skador repareras direkt  eller under natten. Om mikroskadorna ökar och regenerationen av dem är dålig, kan det leda till mera allvarliga idrottsskador. T ex så påverkas nästa träningspass av hur effektivt mjölksyrorna försvinner efter nyss gjorda träningar. Hur fort och hur hårt man kan träna beror på dessa saker.

Erfarna elitidrottsmän som Tero Pitkämäki och Gerd Kanter som har använt den fysikalisk vaskulära terapin regelbundet berättar att de tränar redan så hårt att träningsnivån inte går att höja, men att de har kunnat träna oftare för att återhämtningen är mycket snabbare med BEMER.

Elitidrottarens sömn

Close up of young sportsman focusing before the game isolated on

Att sova som ett barn är bara önsketänkande för många idrottare. Idrottare söker ofta efter hjälp för sömnbesvär med mediciner, avkoppling och/eller meditation. Tillräcklig med sömn och på rätt tidpunkt är en förutsättning för god fysisk och hög mental prestationsförmåga. Sömnbesvär och depression går hand i hand och försvårar märkbart prestationsförmågan.

Kroppen ska kunna slappna av och övergå naturligt in i ett vilotillstånd under natten, då mikrocirkulationens regleringssystem omfördelar blodet i kroppen. Levern, njurarna, tjocktarmen och huden behöver mer blod på natten. Det är en förutsättning för att kroppen ska fungera bra under sömnen. Det är då som det sker en effektivisering av regenerationen i kroppen samt att läkning, avlägsning av syror och en förstärkning av immunförsvaret ska kunna ske.

BEMER-terapi är avstressande och gör insomnandet lättare. Den stödjer också blodcirkulationen så att den fungerar så bra som möjligt. BEMER har dessutom ett unikt sömnprogram som är ett ovärdeligt stöd för elitidrottarna.

Fitness portrait

Att vara sjuk inför viktiga tävlingar

Precis när man borde vara i toppform och när det är bara topp-prestation som räknas – då kan man bli förkyld. Immunförsvaret är pressat och sårbart och kroppen som är stressad kan inte alltid försvara sig själv mot externa och interna attacker. En dålig avlägsning av syror från kroppen, dålig upptagning av skyddande näring samt en försämrad funktion av de vita blodkropparna (minskad adhesion och transmigration) är alla tecken på att mikrocirkulationssystemet har försvagats.

Fysikalisk vaskulär terapi stödjer immunförsvarets reaktioner. Den hjälper också till att näringsämnen upptas och slaggämnen avlägsnas som de ska. En regelbunden användning av BEMER-terapin leder till bättre hälsa genom hela träningssäsongen och förstås under tävlingar.

BEMER är en viktig stödbehandling för idrottare. Användningen är helt ofarlig – den stöder kroppens naturliga funktioner. Den kan lätt anpassas efter behov för att användas i samband med träningen på väg till topp-prestationer. BEMER är lätt att transportera och basbehandlingen tar bara 8 minuter.

Fysikalisk vaskulär terapi är inte doping

BEMER-terapin ökar inte de röda blodkropparnas syrebärande kapacitet. Däremot kan man säga att en idrottares anaerobiska tröskel kan bli högre eftersom perfusionen (genomblödning) av de röda blodkropparna förbättras. Detta betyder helt enkelt att flera röda blodkroppar lyckas tillföra syremolekyler via blodkärlen till andra celler. Leverans och utnyttjande av syre innebär att energi (ATP) produktionen förbättras.

BEMER-terapin används av flera idrottslag, som t.ex. elitlagen i fotboll FC Shalke och AC Milan. I Finland är FF Jaro från Jakobstad en föregångare inom fotboll som utnyttjar terapin som ett stöd för träningen.

Victory

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *