En mångfacetterad bakgrund inom motion och idrott

Man kan med all orsak kalla den sjuttiosexårige Esa Pyhälä för en multi-talang inom idrott när man tittar på hur många idrottsformer han har hunnit vara med om under sin livstid. Han har arbetat med idrottsutbildning sedan 1971, först som idrottslärare på Kauhajoki yrkesskola i ett par år och sedan som motionsinstruktör för de fyra tusen anställda på den dåvarande Raahen Rautaruukki, numera SSAB, fabriken, i sjutton år.

Vid sidan om har han jobbat som coach åt väldigt framgångsrika idrottare på sin tid, som ex vis tiokamparen Petri Keskitalo och många andra idrottare som har tävlat på landskampsnivå. Året 1986 kommer han mycket väl ihåg, när Esa och Petri Keskitalo råkade vara samtidigt på ett träningsläger i Sotji, precis då när kärnkraftsolyckan vid Tjernobyl hände. Senare samma år så vann Petri Keskitalo ungdomarnas världsmästerskap i tiokamp i Aten!

Året 1991 började Esa med att hålla en 150 km lång kanotpaddlingstävling längs Pyhäjokiälven och han har drivit eventet ända tills nu. Esa var också aktiv på länens idrottsnämnd i sex år i slutet på 80-talet och i början på 90-talet.

Kettlebellvikterna blev populära i Finland

Esa blev bekant med kettlebellvikterna redan 1979 i Sotji när han följde med hur idrottarna tränade där. Han lät producera en likadan vikt med handtag åt sig själv att prova och kunde konstatera att träning med den stärkte hela kroppen mycket effektivt.

Esa började med den egentliga spridningen av kettlebellivern 2007 och som en följd av det har han hållit nästan 2000 kettlebellutbildningar runt om i Finland: på idrottsskolor, för kommuner och städer. Resultat kan man se tydligt idag. Kettlebellvikterna används flitigt på nästan alla gym och kettlebell-lektioner finns tillgängliga även för hobbyidrottare, som vill prova på.

Verkningsmekanism bakom BEMER-terapin tilltalade honom direkt

”Jag visste redan i början av föreläsningen att detta var något jag ville prova på” berättar Esa om när han först hörde talas om BEMER-terapin 2010.  BEMER-terapins verkningsmekanism som ger en förbättring av blodcirkulationen lät logisk och övertygade Esa som har en god förståelse av den mänskliga fysiologin.

Den första positiva påverkan kom genast i början av användningen med en förlängning av hans nattsömn med en hel timme. Även återhämtningen från träning samt rehabilitering från operationer har varit snabbare, något som Esa har märkt under årens lopp. Esa fyllde 77 år förra året och är fortfarande verkligen pigg och energisk med ett felfritt minne. Han har inte behövt ångra en enda dag att han fick prova på BEMER-terapin.

Nya erfarenheter efter operationer – med BEMER-terapi och utan

Esa är en väldigt rörlig människa och ibland har den tuffa träningen inneburit att han har behövt opereras. Knäna och axlarna har opererats och sist var det höften som måste åtgärdas kirurgiskt.

I Kuortane, året 2008, skadade Esa sin axel allvarligt då han höll i en kettlebellkurs och hans rotatorkuff brast. Man var tvungen att operera axeln och smärtorna var svåra både före och efter operationen.

Den andra axeln skadades senare och den opererades året 2011. Då hade Esa redan BEMER-apparaten i bruk och han häpnade över att han inte behövde smärtstillande medel alls varken före eller efter det kirurgiska ingreppet. De inköpta, men oanvända, smärtstillande läkemedlen finns fortfarande som bevis i medicinskåpet. Erfarenheten med den andra opererade axeln var helt annorlunda än med den första.

Den senaste höftoperationen och återhämtningen från den gick väldigt fint

Det har nu gått nästan ett och ett halvt år sedan höftoperationen och installationen av den nya kulleden. ”Slitaget i den högra höften hade besvärat mig under ett par år innan operationen, och jag kunde inte riktigt längre vara med på häcklöpningsträningar längre”, skrattar Esa. I ärlighetens namn så hade även gåendet blivit besvärligt och han hamnade lite hasande efter med det högra benet.

Esa lydde de instruktioner som han fick av fysioterapeuten till punkt och pricka genast efter operationen och efter några veckor lades även till extra träning på gymmet. Som en människa som alltid hade tränat mycket saknade han lite mera utmaningar av rehabiliteringen.

BEMER-terapin använde han förstås under rehabiliteringen efter höftledsoperationen. Esa hade inga smärtor, men den här gången använde han faktiskt smärtstillande en vecka efter operationen.

På efterkontrollen, sex veckor efter operationen, undrade läkaren över den snabba läkningen, samt höftens goda rörlighet och styrka. Läkaren hade hört talas om BEMER-terapin tidigare, fast han kommenterade inte desto mera om det när Esa förde det på tal.

BEMER-terapins budbärare

På grund av sina egna goda erfarenheter har Esa gärna pratat om BEMER-terapins fördelar med bekanta då och bestämde han sig för att bli en återförsäljare av BEMER. Det var faktiskt Esa som introducerade terapin till spjutkastarstjärnan Tero Pitkämäki och hans manager Tero Heiska. Båda två har använt terapin regelbundet sedan 2011 med utsökta resultat. Många andra idrottare som har snackat med Esa har tagit terapin i bruk, som bland annat Estlands Gerd Kanter – som blev världsmästare i diskuskastning 2007. Esa har även hjälpt artrit-patienter i Brahestad med att få lindring för sina besvär tack vare BEMER.

Esas önskan är att desto fler tränare, fysioterapeuter och läkare ska kunna bekanta sig med denna effektiva behandlingsform fördomsfritt. ”BEMER-terapin borde få sprida sig i Finland som det där med kettlebellvikterna. Då skulle många som verkligen skulle behöva det få nytta av behandlingen”, konstaterar Esa. Esa verkar ha en bra näsa för att hitta fram till vad som fungerar för att främja hälsan.

En god mikrocirkulation och vävnadsämnesomsättning lindrar smärta och påskyndar läkning

BEMER-terapin är fysikalisk vaskulär terapi, som förbättrar en försvagad blodcirkulation i mikrocirkulationens kärl. 74 procent av alla våra blodkärl tillhör mikrocirkulationen. BEMER-terapins inverkan når ända från hudens yta till våra inre organ. En god mikrocirkulation är en förutsättning för att våra celler skall ha en välfungerande ämnesomsättning och på detta vis stödjer den även läkningsprocesserna i bland annat skelettet, musklerna och huden. När cellerna, och vävnaderna som består av dem, får den syre och den näring de behöver med blodflödet, och kan även effektivt avlägsna slaggprodukterna, som t ex koldioxid och mjölksyra, då lindras smärtor och man återhämtar sig snabbare från skador och påfrestningar.

Ett varmt tack till Esa för intervjun och ha en riktigt fin sommar!

https://sverige.bemergroup.com

Den perfekta lösningen för hushåll och professionell mottagning med höga krav.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *