Säsongen som slutade 2019 var lång och intensiv för alpina skidåkaren Kia-Emilia Hakala, men mest av allt var den segerrik. Hon kunde fira flera medaljer och pallplatser under säsongen från de 50 tävlingar hon deltog i. Dessa var i de finska och centraleuropeiska backarna. Kia-Emilia blev korad för tredje gången som snabbaste kvinnan i Finland när hon vann finska mästerskapstävlingen i störtlopp.

Kia-Emilia var 2 år när hon först åkte skidor nedför en skidbacke. Snö var en naturlig del av familjens liv eftersom hennes far är en internationell känd backhoppare. Mod och en förkärlek till snön går förmodligen i arv, och den ambitiösa träningen och tävlandet har fört 21-åriga Kia-Emilia till toppen som elitidrottare.

Kia-Emilia blev först bekant med BEMER i 2016. “Jag blev inspirerad och övertygad när jag såg min idol på omslaget av broschyren”, minns Kia-Emilia. Det var den alpina skidåkaren Tina Weirather som är en av de internationella toppidrottspersoner som sponsras av BEMER International. Efter första bekantskapen har Kia-Emilia alltid BEMER-utrustningen med sig.

Bild Teemu Moisio

Kroppen är under hård press på elitidrottsnivån

”De rörelserna och vändningarna man utför i alpinskidåkning på över 60 kilometer i timmen kräver mycket kraft och kroppen testas till den yttersta gränsen”, säger Kia-Emilia. Det är ryggen och knäna som belastas mest. “Kroppen måste vara redo att ta emot stötar och den snabba farten när man åker i backen. Du måste ta väl hand om din kropp och BEMER stödjer min kropp”, fortsätter Kia-Emilia.

Det mest utmanande tyckte Kia-Emilia var att genomföra den väldigt intensiva tävlingskalendern. “Jag reste under hela vintern, och det blev över 50 tävlingar, och var tvungen att klara av alla eftersom varje tävling var viktig” säger Kia-Emilia.

BEMER har stöttat Kia-Emilia under återhämtningsperioden. Långa resor och ett fullt schema skapar sin egen utmaning för återhämtning. Ibland måste man byta tävlingsplatsen till nästa ställe samma kväll för att hinna till tävlingarna nästa dag. Särskilt när det gäller korta viloperioder måste man göra allt för att satsa på återhämtningen. “I detta har användningen av BEMER-utrustningen hjälpt mig allra mest denna säsong, konstaterar Kia-Emilia.

BEMER har under tre år hängt med och stöttat Kia-Emilias idrottskarriär. Förutom återhämtning säger hon att hon får hjälp med förberedelser inför träningen, avslappning av muskelstelhet och kramper, förebyggande av skador och lindring av stressymptom. Bara ett konstant resande är en stor stressfaktor för kroppen. 

Blicken mot framtiden

Den här säsongens medaljsaldo på finska mästerskapsnivån var: guld i störtlopp, silver i superstorslalom och alpin kombinationen samt brons i slalom. Dessutom fick hon ett antal prisplaceringar samt en plats att representera vid Ungdoms Världscupen. Vid VM i Levi var hon näst bästa finnen. Även små framgångar eggar en att göra ännu bättre av sig. Kia-Emilia nämner som en stor framgång att även klara av de svåra tävlingsförhållandena i Centraleuropa.

Förutom hårt arbete och framgång, påpekar Kia-Emilia att man även måste komma ihåg att njuta av idrotten. Man får så mycket mer utav sporten när man njuter av det. “Vare sig det är frågan om alpin skidåkning eller en enkel promenad, det är viktig att veta varför man gör det. Jag vill själv få ut av idrotten så mycket glädje som det bara är möjligt att få”.

Kia-Emilian känner sig redan trygg inför nästa säsong. Huvudmålet är att lyckas i Europa Cup. Till det krävs det en framgångsrik träningsperiod, både under lågsäsongen och på glaciärläger. Målet är givetvis också att vara redo nästa år på VM i Levi. BEMER-utrustningen kommer att fortsätta att vara med som allt.

Artikeln skrivet av Seija Ketola.

BEMER® är en medicinteknisk apparatur kategoriserad som vaskulär terapi som fysikalisk stimulerar och aktiverar ett nedsatt/stört blodflöde hos små blodkärl. Denna behandlingsform stödjer och återställer tillförsel av syre och näringsämnen till vävnadsceller samt bortforsling av restprodukter från cellernas ämnesomsättning. Detta medför att vävnader som hud, muskler, ben och inre organ ges bättre förutsättning att fungera, regenerera och återhämta sig.

Terapins medicinska insats syftar inte till att eliminera ett specifikt symptom eller bota viss sjukdom utan fungerar mer utbrett genom att mikrocirkulationen stöds, vilket innebär att kroppen bättre kan reparera sina egna funktioner. Kroppens naturliga funktioner stöds och får hjälp att fungera mer optimalt som den naturligt har förutsättning för.

Artikeln bygger på intervjupersonens egna erfarenheter, som inte kan generaliseras. Konsekvenser och nyttan av en bättre fungerande mikrocirkulation är individuell och beroende på kroppens situation.

https://sverige.bemergroup.com

Den perfekta lösningen för hushåll och professionell mottagning med höga krav.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *