Hjälp med kroniska smärtor och hästens elasticitet

Pilvi Tuominen är finsk mästerskapssilvermedaljör för ett år sedan i dressyr på Grand Prix-nivå med sin G-Renzo-häst, som även kallas för Reino. I augusti 2021, kom paret på sjätteplats i finska mästerskapen.

“Även om uppvärmningen gick bra var Reino spänd strax innan han gick ut på banan och sedan överpigg under hela prestationen. Detta var ju en särskild besvikelse eftersom hästen har utvecklats och känts ännu bättre under träningen jämfört med förra året”, berättar Pilvi om hur det kändes efter loppet.

“Förvisso efter att ha ridit och tävlat i några decennier, har man erfarenhet och vet att man inte alltid kan vinna när man handskas med en levande varelse. Man får gräma sig en kväll, men efter det är det nya friska tag som gäller.”

Dessutom är sjätteplats en fin prestation i årets tuffa sällskap. Och när man tar i beaktande Pilvis egen skadehistorik kan man verkligen lyfta på hatten åt prestationen!

Ridolyckan orsakade kronisk smärta i fotleden och lämnade kvar bara 15% av rörelsebanan

I januari 2012 ramlade Pilvi från hästryggen i volten direkt ner på fötterna när hästen reste sig. Även om nedstigningen låter förvånansvärt skickligt, gick det inte så bra för den högra fotleden: foten vred sig 180 grader i nedstigningen och fotledsbenen krossades. Även blodkärl och nerver i fotleden skadades och den tjocka hälkudden försvann helt och hållet.

1,5 år efter att hon skadades riskerade Pilvi genomgå en amputation, men lyckligtvis behövde man inte gå så långt. Däremot har fotleden opererats tre gånger. Den har inte läkt fullt ut eftersom hon har bara kvar 15 % av rörelsebanan i foten och kan inte röra foten upp eller ner. Dessutom plågas fotleden av kronisk smärta dagligen, så hon har använt en del smärtstillande medel genom åren.

Att driva ett privatstall och ridning kräver en god kondition och uthållighet

Trots sina besvär med foten sköter Pilvi självständigt sitt privata stall, Hästgården Tuominen i Forssa, utan inhyrd personal. Det brukar bli närmare 30 000 steg varje dag i stallarbetet. Dessutom rider och tränar hon två av sina egna hästar.

”Fotleden lider nog av den här påfrestningen och hindrar mina rörelser, men arbetet måste ändå göras. Å andra sidan, om jag inte går, stelnar ankeln.”

Fysikalisk vaskulär BEMER®-terapi som hjälp mot kronisk smärta

Pilvi blev bekant med BEMER-terapin för första gången olycksåret ​​2012 under Harju dressyrtävlingarna. “Vristsmärtan lindrades första gången jag provade den, så jag fick en fast övertygelse om att terapin skulle hjälpa.” Sedan dess har hon kunnat använda terapin då och då för att få hjälp med benvärken.

“Nu har jag äntligen haft mina egna BEMER-utrustningar i bruk för både mig själv och Reino sedan i våras och det har inneburit fantastiska resultat för oss båda!” Pilvi har fått hjälp för sina kroniska fotledsmärtor så pass mycket att hon nästan kunnat lämna helt bort smärtstillande medel. ”Smärtlindringen har varit en stor sak för mig och hjälpt mig att klara av det fysiska arbetet. Det allmänna tillståndet har också förbättrats när jag inte längre behöver ta smärtstillande.”

 ”Jag märker resultaten av behandlingen på Reino på många sätt”

”När jag använder behandling innan jag rider känns Reino ännu mer smidig när jag rider. Som en energisk häst brukade Reino få i sig 6 till 8 liter kraftfoder om dagen, för annars började han tappa muskler och sin vackra rundhet. Nu har det räckt med 2 liter under sommaren och musklerna är fortfarande starka och energinivån hög. Så det verkar som att upptagningen och nyttan av kraftfodret har förbättrats under de senaste månaderna,” säger Pilvi.

”Program 1, 5 min, i behandlingen slappnar helt klart av den annars riktigt pigga och rastlösa Reino. Medan programmet pågår står han helt stilla med och huvudet böjd lågt. När behandlingen är över reser han huvudet som ett tecken på att han kvicknar till.” Pilvi använder också behandlingen på hästens hals, vilket får Reinos underläpp att fladdra. Även det är tecken på avkoppling.

“Efter ett par veckors användning märkte jag tydligt svett på Reinos vänstra axel efter behandlingen. Samma axel hade varit stel länge och behandlats med både massage och liniment. Efter det försvann stelheten i axeln och besvären har inte kommit tillbaka.” Pilvi har även märkt att de behandlande damaskerna minskar påfrestningssvullnad i hästens ben.

 ”Riktigt högkvalitativa samt lättanvända produkter”

Pilvi anser att BEMER-apparaterna är både högkvalitativa och enkla att använda och rekommenderar dem varmt till alla, både människor och hästar. “Apparaten är utmärkt för att behandla skador, men även för att stödja uthållighet, återhämtning och avslappning. Jag tycker själv att jag har mer energi efter att ha använt behandlingen.”

Människor respektive hästar har sin egen utrustning. Apparaten för människor har ett liggunderlag samt olika lokalvårdsapplikationer, medan behandlingen för hästar är integrerad i form av ett täcke och benskydd – eller damasker. “Om det är något jag kunde hoppas på, så är det att ha ytterligare två damasker till Horse-Set. På så sätt kunde alla fyra ben behandlas samtidigt och man skulle kunna spara tid – speciellt i stall med flera hästar som ska skötas.” (OBS! Det går att göra ett köp av ytterligare 2 damasker).

BEMER®-terapins effekt grundar sig på en förbättrad mikrocirkulation

Vaskulär BEMER®-terapi är en fysikalisk behandlingsform som förbättrar ett försvagat blodflöde i de mindre blodkärlen. På detta sätt hjälper den att återställa en tillräcklig tillgång av syre och näring till vävnadscellerna och hjälper även till med bortforsling av slaggprodukter från dem. Resultatet av detta blir att vävnaderna, som till exempel i muskler, ben, huden eller de inre organen, får bättre förutsättningar att fungera, förnya och återhämta sig – samt producera energi.

Terapin är inte riktad, som läkemedel, för att avlägsna vissa symptom eller bota vissa sjukdomar, utan den fungerar på ett bredare sätt genom att stödja mikrocirkulationen. Följden av detta är att våra kropp har bättre förutsättningar att reparera sina egna funktioner på många sätt. Det vill säga att behandlingen hjälper kroppen att fungera så som den naturligt borde göra.

Effekten av behandlingen känns kanske inte alls under behandlingen, förutom möjligtvis en liten pirrig känsla, eftersom vi brukar ju inte känna vår blodcirkulation. Det är ju så det ska vara, för vi vill knappast känna blodets rörelser i vårt 100 000 kilometer långa blodkärlsnätverk (hos människa)! Resultaten av terapin, å andra sidan, känns som en individuell förbättring över tid.

Vi tackar Pilvi för intervjun och önskar henne och G-Renzo god hälsa samt lycka till i tävlingarna i framtiden också!

Artikeln bygger på den intervjuades egna erfarenheter, som inte nödvändigtvis går att generalisera. Konsekvenserna av en bättre fungerande mikrocirkulation är individuella beroende på kroppens tillstånd

Det är ofta lätt att märka hästens reaktioner till terapin

Man kan faktiskt se behandlingens effekt ganska snabbt på hästens uttryck, kroppsspråk och rörelser. Hästar slappnar ofta märkbart av i synnerhet när man använder kortare behandlingsprogram: de börjar till exempel gäspa, får tunga ögonlock eller böja halsen lågt ner. Många hästägare märker att hästar både njuter av behandlingen och får nytta av den på många olika sätt.

https://veterinary.bemergroup.com/sv_SE/home

https://sverige.bemergroup.com

Fråga gärna mera om BEMER-terapin av våra återförsäljare

Våra återförsäljare är utbildade enskilda företagare som finns i hela Sverige. De är redo att svara på era frågor samt bjuda in till våra digitala föreläsningar för att tillhandahålla dig med mer information om hur mikrocirkulationen och BEMER®-terapin fungerar.  De ger också användningsråd så att man kommer smidigt i gång med behandlingen och kunden får svar på alla sina eventuella frågor.

Du kan skicka mail till info@bemernordic.com  så vägleder vi dig till en lokal återförsäljare.

Det är bara att ta kontakt – våra återförsäljare är redo för att hjälpa dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *