BEMER-terapin har varit med som stöd i idrottskarriären över 6 år

”Det var en otroligt bra sommar trots Coronahärvan – prestandan var faktiskt mycket bra”, tillkännager Kristiina Mäkelä.  Hennes resultat under den sista säsongen har verkligen varit goda med över 14-meters hopp gång på gång, även om knäet har stört henne från och till. Kristiina står även för sommarens toppresultat, som är 14,30 meter.

Kristiinas hoppkarriär har varit ovanligt framgångsrik i över 10 år. Hon har vunnit FM-guld i 8 år och silver i 3 år sedan 2009. Även i år vann hon i Kalevaspelens trestegstävling. Även om hon var tvungen att skippa de tre sista turerna på grund av hård smärta i det ena knäet.

Efter FM-tävlingarna blev det dags för knäoperation och det hindrade Kristiina från att delta i Sverige-kampen. Däremot så siktar hon på att kunna vara med på inomhussäsongen.

Det goda resultat under sommaren kan även skådas i världsstatistiken där Kristiina kan stoltsera med att vara på femte plats. Hon är även den enda finländska idrottskvinnan som har deltagit i EM, VM och olympiska finalspelen.

Återhämtningen från knäoperationen har varit snabb – den kräver mängder av lätt träning

Kristiina har haft smärta i knäet sedan slutat på förra året och man har följt upp med magnetröntgenbilder sedan oktober. När smärtan sedan efter sommarens tävlingssträcka blev mycket svår blev det dags att operera. Man upptäckte inflammerad vävnad i knäsenan som togs bort. ”Som tur var så visade endoskopin att knäet annars var i gott skick och därför gick läkningen relativt snabbt eftersom operationen slutligen blev relativt liten”, berättar Kristiina.

Man hade uppskattat att det 5 centimeter långa såret skulle ta ungefär 6 veckor att läka ihop och att återvändningen till normala träningspass skulle kunna ske om ungefär 3 månader. Nu har det gått 1 månad sedan operationen och såret har läkt ihop helt och hållet och hon har inga smärtor eller värk i knäet. Kristiina har redan kunnat träna med vikter och har även sprungit för första gången, dagen innan intervjun.

”Många tycker att återhämningen från en operation handlar bara om vila, men i själva verket ska man träna mera än normalt tidsmässigt. Istället för några hårdare pass ska man göra flera lättare pass och gymnastik under dagen för att undvika att musklerna förtvinar”, berättar Kristiina om sin rehabs dagsprogram.

”BEMER-terapi hör till mina dagliga rutiner annars också men nu under rehabiliteringen så använder jag även inriktad lokalbehandling på själva operationsområdet. Efter 6 års god erfarenhet av användning av terapin vet jag att den är bra för väldigt många åkommor. En förbättrad blodcirkulation stödjer också läkningen av skador”, berättar Kristiina. Hon använder även BEMERs röda ljusbehandling som en extrabehandling och stöd för sårläkning.

Mångsidig hjälp av BEMER-terapin – den är lätt att ta och avkopplande

Kristiina har haft många goda erfarenheter av BEMER-terapin efter många års användning av den. ”Den har hjälpt mig i synnerhet med att kunna bli av med muskelstramhet och har avsevärt minskat min kraftiga frusenhet – numera står jag ut bättre med köldterapin. Jag har fått hjälp av terapin med skador och muskelvärk, och även huvudvärk och magbesvär”, summerar hon.

”Oavsett hur full resväskan må vara så lämnar jag aldrig min BEMER hemma. Den följer alltid med på mina resor och träningsläger. Jag har konstaterat att den är så bra att jag inte vill vara utan den alls”, säger Kristiina.

Behandlingen är också hennes sätt att koppla av. Under morgonens 8-minuters behandling får hon en liten stund att för avslappning innan hon ska möta den nya dagen. När hon tar BEMERbehandlingar på dagen försöker hon lägga bort mobilen för att bara kunna fokusera på att slappna av – eller så tar hon en tupplur på BEMERunderlaget.

Kristiina ger gärna också behandlingar åt andra behövande och under årens lopp har flera idrottare fått prova på terapin. ”Jag rekommenderar att man provar på behandlingen flera gånger, eftersom det oftast inte räcker med att prova bara 1 gång. Det är även viktigt att vara lyhörd för sina egna känslor. Det är ju då man känner om behandlingen är gynnsam och passlig för en själv”, konstaterar hon.

Inställningen och målsättningar på plats – hemligheten bakom en lång och framgångsrik karriär?

”Min inställning har alltid varit att utmaningar hör idrotten till och finns till för att övervinnas – min attityd till Corona är att det är en utmaning bland många andra, och den har inte påverkat min motivation för att träna och sporta även om det fanns osäkerhet i början av säsongen om vissa tävlingar skulle bli av eller ej. Men som tur var så gick säsongen riktigt bra till slut”, berättar Kristiina om hur hon tänker på den gångna säsongen.

Huvudmålsättningen sätts alltid varje år, men enligt Kristiina är valet av en olympisk medalj som huvudinriktning ett ganska ´smalt” mål. ”Det finns så mycket mer fint med idrott, som till exempel  aspekten att man kan växa som person. När målet är att försöka utvidga sina egna gränser varje säsong då kommer resultaten därefter”, säger hon bestämt.

Att sköta om hälsan är också ytterst viktigt för idrottare och det är något som Kristiina satsar på genom att ta hand om sig själv på alla sätt, bland annat med användning av BEMER-terapi.

God näring samt tillräcklig vila är mycket viktiga tillsammans med andra goda metoder som stödjer hälsan och prestandan.

Ett varmt tack till Kristiina för intervjun med önskan om en snabb återhämtning inför inneträningssäsongen!

Studier visar att terapin hjälper även med bland annat: smärttillstånd, sömn och livskvaliteten generellt. (1). Kristiinas erfarenheter pratar för alla dessa fördelar.

Effekterna av BEMER-terapin grundar sig i en förbättrad mikrocirkulation

BEMER® är en medicinteknisk apparatur kategoriserad som vaskulär terapi som fysikaliskt stimulerar och aktiverar ett nedsatt/stört blodflöde hos de små blodkärlen. Denna behandlingsform stödjer och återställer tillförsel av syre och näringsämnen till vävnadsceller samt bortforsling av restprodukter från cellernas ämnesomsättning. Detta medför att vävnader som hud, muskler, ben och inre organ ges bättre förutsättning att fungera, regenerera och återhämta sig.

Terapins medicinska insats syftar inte till att eliminera ett specifikt symptom eller bota viss sjukdom utan fungerar mer utbrett genom att mikrocirkulationen stöds, vilket innebär att kroppen bättre kan reparera sina egna funktioner. Kroppens naturliga funktioner stöds och får hjälp att fungera mer optimalt som den naturligt har förutsättning för.

Artikeln bygger på intervjupersonens egna erfarenheter, som inte kan generaliseras. Konsekvenser och nyttan av en bättre fungerande mikrocirkulation är individuell och beroende på kroppens situation.

https://sverige.bemergroup.com

Källa:

  1. Bohn W., Hess L., Burger R. The effects of the ”physical BEMER® vascular therapy”, a method for the physical stimulation of the vasomotion of precapillary microvessels in case of impaired microcirculation, on sleep, pain and quality of life of patients with different clinical pictures on the basis of three scientifically validated scales. J Complement Integr Med. 2013;10(Suppl):S5-12.

 Fråga gärna mera om BEMER-terapin av våra återförsäljare

Våra återförsäljare är utbildade enskilda företagare som finns runt i hela Sverige och som är redo för att svara på era frågor samt bjuda in till våra digitala föreläsningar för att förse dig med mer information om hur mikrocirkulationen och BEMER-terapin fungerar. De kan även hjälpa till med att hyra/TESTA apparaten i 8 veckor för att prova på, eller så kan man beställa den direkt för att köpa. De ombesörjer också användningsråd så att man kommer smidigt igång med behandlingen och så att kunden inte behöver undra över något.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *