Det tar sin tid att återhämta sig från sorg och komma tillbaka efter att ha förlorat känslan av trygghet.

Jessica Aschberg från Rovaniemi hade 27 hundar, tills midsommaren 2020 då terrassen till hennes hus fattade eld. De flesta av hennes hundar räddades eftersom de var antingen i hundgården utomhus, eller för att Jessica hann rädda dem ur huset. Men till Jessicas stora sorg dog sex av hundarna som befann sig i huset då hela huset slukades av elden, och två hundar dog när de blev överkörda av ett tåg då de sprang ifrån elden.

När hon var i färd med att försöka rädda sina hundar, genom att slå sönder ett fönster med sina bara händer, fick hon allvarliga brännskador och sår från glasskärvorna. Efteråt var hennes trygghetskänsla helt bortblåst och i stället hade hon enbart sorgen efter förlusten av hundarna, sitt hem och sitt jobb. Så kan livet ändras helt över en enda dag.

Nu ser situationen ljusare ut. Jessicas hud har läkt bra och många människor har hjälpt henne och hennes hundar att komma över det värsta. ”Jag är verkligen tacksam till alla underbara människor som har hjälpt mig och mina hundar. Utan dem hade jag inte klarat mig.”

Räddningsinsatsen för att få ut hundarna från det brinnande huset kunde ha varit fatalt

Jessica hade hört något skrammel från terrassen och öppnat ytterdörren, då hördes det en enorm smäll och hon flög tio meter ut på gräsmattan. Elden härjade på terrassen, men hon gick ändå tillbaka till terrassen för att börja släpa ut så många hundar från huset som hon kunde. Hon hann inte få ut alla. Hennes fotsulor blev rejält brända.

När det inte längre gick att ta sig in genom dörren sprang Jessica till andra sidan av huset till vardagsrumsfönstret, slog sönder fönstret och försökte få ut resten av hundarna den vägen. Glasskärvor flög överallt och några sjönk in i Jessicas hud, även in i hennes fotsulor. Ändå kunde hon inte få hundarna i säkerhet. Synen var fruktansvärd när en av hans favorithundar försökte komma mot henne men föll och fattade eld. “Det var så förfärligt”, säger Jessica med enorm sorg i rösten.

Jessica försökte fortfarande ta sig in genom fönstret, men fick ge upp eftersom det var för högt upp. “Lyckligtvis kom jag inte in, för att jag inte hade kommit levande ut därifrån.”

Som tur körde en vän förbi – sedan var det helikopter till Jorvs sjukhus i Esbo

När elden närmade sig hundgården gick Jessica för att öppna hundkojornas dörrar. Hon klamrade fast och hängde på dörren till hundgården eftersom hennes fotsulor var så illa brända. Plötsligt mitt i röken sprang hennes kompis Riina emot henne. Av en slump hade Riina kört med sin man förbi Jessicas hus när de märkte branden. Riina lyfte Jessica upp och sa att de måste gå. “Hon räddade mig från en säker död”, säger en djupt rörd Jessica.

“Mitt ansikte och kropp var helt blodiga, och min hud var så svårt bränd att den bara föll bort när man rörde vid den. Smärtan var så plågsam att jag undrar hur jag höll mig vid medvetandet överhuvudtaget”, säger Jessica. Riinas man ringde larmcentralen. Han och de två män som plötsligt dök upp på platsen från ett midsommarbröllop började öppna dörrarna till hundkojorna och därmed släpptes alla hundar ut och kunde räddas.

Ambulansen, brandbilen och polisen var snabbt på plats och Jessica togs med helikopter till Jorv sjukhus i Esbo. I helikoptern förlorade Jessica medvetandet och hölls nedsövd på sjukhuset under hela helgen.

31 procent av Jessicas kropp hade blivit bränd: värst var skadorna på hennes bröst, rygg och fotsulor, men det fanns även skador från tårna till knäna och från händerna upp till axlarna. Dessutom hade de djupa såren skadat nervbanor.

”När jag vaknade upp ur narkosen grät jag och ringde till min mamma för att säga att jag levde. Jag fattade att jag hade förlorat nästan allt: hundar, en fungerande kropp, mitt hem och känslan av trygghet.”

Många vänner och till och med främlingar hjälpte till

Jessicas vänner hjälpte till att hitta tillfälliga hem åt hundarna och bekanta veterinärer hade kontrollerat deras tillstånd. “Det var en lättnad att få höra att de mådde bra under omständigheterna.”

Pappan till Jessicas son skrev om Jessicas situation på sociala medier, hennes situation berörde många människor. Omkring 2 000 meddelanden strömmade in och många donerade mat till hundarna, erbjöd sig att ta hand om dem och hjälpte till att bygga kojor åt dem. “Det var verkligen rörande. Utan denna hjälp och alla uppmuntrande meddelanden hade jag inte orkat, suckar Jessica.

Hennes kollega från Yrkesinstitutet Lappia ringde och lovade att Jessica skulle få bo med sina hundar på Lappias studenthem så länge hon ville. “Det var otroligt fantastiska nyheter och en fin gest. Människors villighet att hjälpa och godhet har tagit mig långt och jag är verkligen tacksam!”

Fysikalisk vaskulär BEMER®-terapi kom också till undsättning

Efter en vecka på Jorv sjukhus flögs Jessica till Rovaniemi och Lapplands centralsjukhus för att fortsätta sin rehabilitation. ”Medan jag var där hörde jag av min vän om BEMER-terapi och jag fick faktiskt använda den när jag låg på sjukhuset, eftersom Merja Kämpe från BEMER Nordic fick höra om mitt fall. Jag är fortfarande väldigt tacksam för denna hjälp och donation.” Sjukhuspersonalen var också mottaglig till användningen av terapin.

Inga hudtransplantationer gjordes eftersom det fanns så lite frisk hud kvar. Frisk hud fick växa fram under den konstgjorda huden. “Efter att ha börjat med BEMER-behandling var huden lite röd, men det verkade ändå hjälpa min hud att läka.”

Jessica hade problem med fotsulorna eftersom det trängde ut små glasskärvor som också syntes på ultraljudsbilderna. Ett par dagar efter den påbörjade BEMER-behandlingen började även glasbitar sticka ut från hennes kinder, rygg och axlar. Glasbitarnas genomträngning fortsatte i kanske en och en halv månad. “Det gjorde riktigt ont på dessa punkter, men det var bra att de kom ut”, konstaterar Jessica

“Min hud är riktigt bra nu, men jag har fortfarande besvär av mina nervsmärtor. Jag går med hjälp av en rollator. Mina benen sväller upp lätt. Jag hoppas att få lindring för dessa besvär med tiden”, säger Jessica, nu drygt ett år efter olyckan.

”BEMER-terapin hjälpte mig också med sömnen, eftersom jag hade stora insomningssvårigheter efter olyckan kombinerad med mardrömmar.”

Livet går vidare

I slutet av juli förra året kunde Jessica lämna sjukhuset för att bo i en lägenhet på Lappia studenthemmet som hennes vän hade inrett åt henne. Nu flyttar hon därifrån till Ranua. Hjälpen och stödet från vänner, hennes son och även främlingar har burit henne framåt.

Nu fokuserar den 38-åriga Jessica helt på sin rehabilitering. Dagarna ägnas åt pyssel med hundarna, promenader, matlagning och vila. Hon har även hunnit med slädturer med sina slädhundar i vintras. “Hundarna är så viktiga i mitt liv, de är en del av min familj och väldigt kära. För första gången sedan olyckan kände jag under en slädtur att det är underbart att vara vid liv!”

Främst i tankarna nu är tacksamheten till alla människor som har hjälpt henne, speciellt till de som räddade henne mitt i elden – även om det fortfarande finns sorg och känslan av brist på trygghet. Återhämtningen går dock framåt och hoppet och livsglädjen har gradvis kommit tillbaka.

Vi önskar Jessica allt gott i hennes rehabilitering!

Artikeln bygger på den intervjuades egna erfarenheter, som inte nödvändigtvis går att generalisera. Konsekvenserna av en bättre fungerande mikrocirkulation är individuella beroende på kroppens tillstånd.

BEMER®-terapins effekt grundar sig på en förbättrad mikrocirkulation

Vaskulär BEMER®-terapi är en fysikalisk behandlingsform som förbättrar ett försvagat blodflöde i de mindre blodkärlen. På detta sätt hjälper den att återställa en tillräcklig tillgång av syre och näring till vävnadscellerna och hjälper även till med bortforsling av slaggprodukter från dem. Resultatet av detta blir att vävnaderna, som till exempel i muskler, ben, huden eller de inre organen, får bättre förutsättningar att fungera, förnya och återhämta sig – samt producera energi.

Terapin är inte riktad, som läkemedel, för att avlägsna vissa symptom eller bota vissa sjukdomar, utan den fungerar på ett bredare sätt genom att stödja mikrocirkulationen. Följden av detta är att våra kroppar har bättre förutsättningar att reparera sina egna funktioner på många sätt. Det vill säga att behandlingen hjälper kroppen att fungera så som den naturligt borde göra.

Effekten av behandlingen känns kanske inte alls under behandlingen, förutom möjligtvis en liten pirrig känsla, eftersom vi brukar ju inte känna av vår blodcirkulation. Det är ju så det ska vara, för vi vill knappast känna blodets rörelser i vårt 100 000 kilometer långa blodkärlsnätverk! Resultaten av terapin, å andra sidan, känns som en individuell förbättring över tid.

Det är bara att ta kontakt – vi berättar gärna mera.

Fråga gärna mera om BEMER-terapin av våra återförsäljare

Våra återförsäljare är utbildade enskilda företagare som finns i hela Sverige. De är redo att svara på era frågor samt bjuda in till våra digitala föreläsningar för att tillhandahålla dig med mer information om hur mikrocirkulationen och BEMER-terapin fungerar. De kan även hjälpa till med att beställa apparaten i 8 veckor, för att TESTA, eller så kan man beställa den direkt för att köpa. De ger också användningsråd så att man kommer smidigt igång med behandlingen och behöver inte undra över något.

Du kan skicka mail till info@bemernordic.com, så vägleder vi dig till en lokal återförsäljare.

https://sverige.bemergroup.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *