Du vaknar på morgonen efter en natt med dålig sömn, tittar på ditt nästan livlösa hår med ögon som är blodsprängda och du anar att dagen kommer att bli tuff. Din hjärna känns dimmig och kroppen är helt slut.

Du vet redan då att du inte kommer att klara av dagens uppgifter på bästa möjliga sätt, men du går ändå till jobbet, där du kämpar som en sengångare genom dagen, kanske tillsammans med andra sengångare. Känns det skönt? Absolut inte.

I dagens arbetsliv mäts allt, även människans prestationsförmåga. Jag har ofta undrat hur det känns för företagsledare som förväntas prestera upp till 110 % efter kanske ett nattflyg och arbetsmöten direkt nästa morgon, året runt.

Bra återhämtning hjälper att nå topprestationer.

I ett arbetsliv som satsar enbart på effektivitet är man sällan medveten om vikten av återhämtning, trots att den är nyckeln till framgångar. Detta kan man märka hos till exempel idrottsmän. Bristen på en god återhämtning känns förutom som kroppslig trötthet även som försämring av koncentrationsförmågan.

Återhämtningen från dagens utmaningar sker under natten. Återhämtningen påverkas av sömnens kvalitet och längd samt av det att kroppen har ett optimalt fungerande system under sömnen.

Viljestyrkan är faktiskt en uttömningsbar resurs

Även sisu och seghet har sina gränser. Ett slitsamt liv tar ut sin rätt om organsystemet inte kan förnya sig ordentligt. Även för idrottare förbättras konditionen under nattens vilotillstånd.

För återhämtningen är det viktigt att kroppen kan övergå från dagens aktiviteter till vilofasen. Ett hektiskt arbete och stress påverkar övergången till vilofasen. Kroppen är som i  larmberedskap om du vaknar med en timmes mellanrum, eller kan inte somna alls. Du kommer då inte ner till djupsömnen. På morgontimmarna rullar tankarna i huvudet, och detta kan vara plågsamt.

Men varför är det så viktigt att koppla av och gå över till vilofasen?

Anledningen finns åter igen i mikrocirkulationen, som reglerar metabolismen på cellnivå.

Mikrocirkulationen ändras under natten

Mikrocirkulationen fungerar annorlunda under natten jämfört med dagen. Under dagen behövs det mera blod i den aktiva fasen till funktioner som användning av muskler och matsmältningen.

I vilofasen leds blodet mera till huden och de inre organen. Blodmängden i levern är nästan dubbel under vilofasen och dess funktioner blir effektivare. Omfördelning av blodets cirkulation är en förutsättning för att kroppen kan renas från syror, förnyas och helas. Det vill säga, att återhämta sig.

Vi degenereras inifrån

Om kroppen inte övergår till vilotillståndet så åldras den fortare. Vi återhämtar oss inte från den gångna dagen och vår prestationsnivå sjunker. Hälsan försämras helt enkelt.

Stimulering av mikrocirkulationen med hjälp av BEMER-terapi stödjer kroppens naturliga processer och förbättrar sömnens kvalitet. Två tredjedelar av användarna berättar att de har fått hjälp mot sina sömnproblem efter sex veckors användning.

Det unika BEMER-sömnprogrammet hjälper speciellt dem som har ett utmanande liv med stress och höga prestationskrav, svagt immunförsvar eller lider av degenerativa sjukdomar. Hård fysisk träning hos idrottare ställer hårda krav på återhämtning under natten.

Det är viktigt att komma ihåg att om man vaknar flera gånger per natt behöver det inte nödvändigtvis betyda att man sover dåligt. Den normala sömnrytmen består av olika faser: insomningsstadiet, lätt sömn, djup sömn och drömsömn – även kallad REM-sömn – samt vaket tillstånd.

Att vakna för ett toabesök är inte farligt, utan ett effektivt sätt att bli av med syror. Om du har besvär med urinläckage så är urinen ofta mycket sur och det är viktigt att dricka tillräckligt med vatten.

En lagom lång och bra nattsömn börjar bli en lyxvara, som fler och fler människor längtar efter mer än något annat. Idealt känner vi oss naturligt trötta på kvällen, sover en lugn och återhämtande nattsömn för att vakna pigga och alerta till en ny morgon. Trots vintermörkret.

God och återhämtande nattsömn till er alla!

Vad är BEMER-terapi ?

BEMER -Fysikalisk vaskulär terapi förbättrar blodflödet i de minsta blodkärlen och blodets fördelning in till vävnaderna. BEMER-teknologin är baserad på stimulering av den rytmiska rörelsen i väggarna i mikrokärlen, den  s  k vasomotionen. Den effektgivande faktorn är en patenterad signal som återger en frisk rytm till mikrokärlen som har en rubbad rytm. BEMER stödjer kroppens förmåga att kunna reparera sig själv genom en förbättrad mikrocirkulation.

htpps://sverige.bemergroup.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *