Olika sjukdomar sedan barndomen

Marianne Ketonen, 62 år, är ordförande för psoriasisföreningen i Lahtis regionen i Finland. Marianne har haft psoriasisartrit samt en typ av psoriasisartrit som är likt ankolyserande spondylit (Bechterews sjukdom) sedan hon var väldigt ung. På grund av dessa diagnoser har hon en svår artros, ledinflammationer samt ledproblem i hela kroppen. Symtomen är värk, smärta och stelhet.

Dessutom fick hon diagnoserna fibromyalgi och sömnapné för några år sedan. Den dåliga sömnen på natten orsakas av smärtan och sömnapné vilket har medfört långvarig trötthet och dålig prestanda dagtid. Ryggens och händernas dåliga kondition betydde att Marianne fick ta en deltids invaliditetspension, som ledde till en sjukpensionering för några år sedan.

Starka läkemedel har varit i bruk

Marianne har behandlats under årens lopp med stark medicinering: traditionella antireumatiska och antiinflammatoriska läkemedel, samt kemoterapi och kortison både oralt och med injektioner. Hon har även nyligen deltagit i en tvåårskontroll av ett biologiskt reumatiskt läkemedel, utan att få den utlovade responsen av läkemedlet.

Kortisonsprutorna har alltid använts lokalt när ledproblemen har blivit riktigt dåliga och lyckligtvis har de också hjälpt tillfälligt. Marianne blev ordinerad Lyrica som inverkar på det centrala nervsystemet, för sina fibromyalgismärtor.

Trots läkemedel som skyddar magen så irriterar antiinflammatoriska läkemedel magen när de används under en längre tid och de ökar även blodtrycket. Detta innebär att Marianne måste regelbundet växla mellan långverkande ibuprofen och annat antiinflammatoriskt medel. Detta har lett till att det ibland varit nödvändigt att ta ytterligare andra läkemedel till natten.

BEMER-terapin hjälpte påtagligt att reducera smärtorna

Marianne läste om BEMER-terapi för 3 till 4 år sedan på BEMER-återförsäljarens hemsida och blev senare intresserad av att hitta mer information om behandlingsformen. Nu har hon använt BEMER-terapi regelbundet hemma i nästan 2 år med goda resultat.

Den mest märkbara hjälpen som Marianne har fått av BEMER är mot sina smärtor, vilket innebär att hon bland annat har vågat sluta att ta Lyrica-läkemedlet för sin fibromyalgi. Hon fortsätter att använda antiinflammatoriska läkemedel, men i mindre mängd än förut.

“Det är fantastiskt att jag nu har denna behandling hemma, nära till hands, då det har varit tider när ingenting har hjälpt för att få lindring mot värken och smärtan, ” säger en lättad Marianne.

Marianne har använt  BEMER-terapins effektiva lokalbehandling för en partiell ruptur och inflammation av högra armens axelrotorkuff. Skadan var smärtsam och hon kunde inte lyfta armen alls, men tack vare behandlingen har hon fått armens funktion återställd.

Effekterna på sömnen har också varit avgörande

Förutom det dagliga basprogrammet använder Marianne ett avkopplande 8 minuters program varje kväll för att få en bättre sömn. Hon använder den behandlingen för att slappna av även dagtid, när det behövs, för att kunna ta en tupplur. Tack vare bättre sömn har hon känt sig piggare och märker att hjärnan fungerar bättre.

Hon vande sig långsamt att använda sömnprogrammet. Enligt de första intrycken hittills har morgonstelheten minskat. Till natten har hon fått ett extra stöd av en CPAP övertrycksandningsutrustning, som hjälper till när hon får andningspauser orsakade av sömnapné.

Under senare år har Marianne märkt att näringsintaget har en viktig betydelse för psoriasisartrit och även för fibromyalgi symptomen. Ju mer noggrant hon undviker gluten, mejeriprodukter, socker och rött kött, desto mindre ger lederna symptom.

En aktiv vardag trots sjukdomarna

Marianne har alltid varit duktig på att träna och röra på sig, trots att det har varit svårt ibland. Numera övar hon yoga, vattengymnastik och styrketräning för reumatiskt sjuka flera gånger i veckan, eller så mycket som symptomen tillåter. Dessutom håller hennes fyra hundar henne väldigt aktiv. Förutom det normala rastandet av hundarna, så är Marianne nästan dagligen på lydnadsträning och agilityträning med två av sina hundar. Framöver har hon också inplanerat bland annat, vallningsträning samt apportträning av fågelhund. “Hundar är mina personliga tränare. De tvingar mig att röra på mig, även på dåliga dagar”, berättar hon med ett leende.

Förutom sina idrottsaktiviteter så gör Marianne även volontärarbete som bland annat ordförande i Lahtis regionens psoriasisföreningen. I kommande planering är det också ett projekt som heter ”OmaKamu”, egen kompis, som kommer att lanseras och handlar om volontärbaserade aktiviteter med barn. “Mina barnbarn är redan så pass gamla att det finns tid över för andra”, konstaterar Marianne. Så trots att hon är pensionerad, är hennes vardag ganska fullt av att olika aktiviteter.

”Förra vintern mådde jag helt klart bättre än vintern innan. Jag kunde röra på mig och aktivera mig med mycket. Vanligtvis har vintrarna varit svåra”, berättar Marianne glatt när hon pratar om effekterna av BEMER-terapin.

BEMER-terapins effekter grundar sig i en förbättrad mikrocirkulation

BEMER® är en medicinteknisk apparatur kategoriserad som vaskulär terapi som fysikalisk stimulerar och aktiverar ett nedsatt/stört blodflöde hos små blodkärl. Denna behandlingsform stödjer och återställer tillförsel av syre och näringsämnen till vävnadsceller samt bortforsling av restprodukter från cellernas ämnesomsättning. Detta medför att vävnader som hud, muskler, ben och inre organ ges bättre förutsättning att fungera, regenerera och återhämta sig.

Terapins medicinska insats syftar inte till att eliminera ett specifikt symptom eller bota viss sjukdom utan fungerar mer utbrett genom att mikrocirkulationen stöds, vilket innebär att kroppen bättre kan reparera sina egna funktioner. Kroppens naturliga funktioner stöds och får hjälp att fungera mer optimalt som den naturligt har förutsättning för.

Artikeln bygger på intervjupersonens egna erfarenheter, som inte kan generaliseras. Konsekvenser och nyttan av en bättre fungerande mikrocirkulation är individuell och beroende på kroppens situation.

Tack till Marianne för intervjun och en riktigt motionsrik sommar!

https://sverige.bemergroup.com

 

1 Comments

  1. Alla sjuka celler tillfriskna och mår bäst av optimal O2och blodtillförseln Bemers ökning dilataration av venoler och arterioler är nyckeln till ett tillfrisknande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *