Mari-Tiina Jääskeläinens erfarenheter av BEMER-terapin – som publicerats i finska hästtidningen Hevosmaailma.

Mari-Tiina Jääskeläinen, eller Maru, är ett mångsidigt och erfaret proffs i hästvärlden. Hon är från Pyhäjärvi i Norra Österbotten. Under hennes nästan 30-åriga karriär har hon hunnit agera som ridinstruktör, tränare av unga hästar, tränare i dressyr och hoppning samt som dressyrdomare och examinator för yrkesprov inom ridsporten. Numera fokuserar hon främst på träning av hästar, rid-coaching och muskelvård för hästar.

Fysikalisk BEMER-terapi för eget bruk

Jääskeläinen hörde talas om BEMER fysiskalisk vaskulär terapi i slutet av 2015 då bekanta i hennes hästkrets, som använde BEMER-terapi, rekommenderade det för hennes artrosbesvär. Hon hade lidit av osteoartrit i handleder och fingerleder i fem år. Trots medicinering hade smärtan och förlusten av greppstyrka i händerna börjat hämma hennes liv i en sådan utsträckning att det hade börjat kännas svårt att jobba med hästar. Jääskeläinen hade bestämt sig för att lämna sitt tidigare jobb och prova på ett rent kontorsjobb på ett företag i hästbranschen.

När hon började med BEMER-terapi hjälpte den snabbt mot smärtan i händerna. Problemen med sömn hade Jääskeläinen försökt bota med läkemedel, men när hon startade med BEMER började sömnen äntligen förbättras och hon sov i längre perioder under natten. Efter en gradvis förbättring av allmänna hälsan och en förbättring av händerna kunde Jääskeläinen, efter ett år på ett kontorsjobb, återgå till sina tidigare jobb med hästar.

“Jag är tacksam att jag fick höra om denna möjlighet från mina bekanta och för inbjudan till en BEMER föreläsning i Karleby, i december 2015”, säger Jääskeläinen. “Utan BEMER-terapi skulle jag förmodligen inte kunna arbeta med hästar fullt ut som jag gör nu”, fortsätter hon.

Även hästarna har fått behandling med goda resultat

Jääskeläinen började ge BEMER-behandlingar till hästarna när hon började jobba med dem igen och märkte snabbt goda resultat. Som hästmassageterapeut använder hon nästan alltid BEMER Horse Set i samband med massagebehandlingarna hon ger till hästarna, speciellt efter massagen. Det gör att slaggprodukterna som har kommit in i blodcirkulationen under massagen kan avlägsnas effektivare från kroppen. För en väldigt stressad häst eller en häst med smärtor använder Jääskeläinen BEMER-terapi innan massagen för att hästen ska koppla av. Efter behandlingen är även en spänd häst vanligtvis mer mottaglig för massage.

Framgångarna vid behandling av sen- och gaffelbandsskador har varit speciellt påtagliga. De är vanligtvis svåra att hantera eftersom återhämtningstiden är lång. Till exempel gaffelbandsskador i bakbenen har en återhämtningstid 6 mån – 1 år och under den tiden hinner hästens muskler försvagas och risken för nya skador ökar. Vid ett tillfälle kunde man förkorta veterinärens prognos på en 6 månaders återhämtningsperiod till 2 månader med daglig BEMER-terapi, vilket givetvis var ett utmärkt resultat.

Ett annat fall var då en skada på frambenets djupa flexorsena på en hopphäst läktes efter 5 veckors regelbunden användning med BEMER Horse Set, varefter hästen kunde återvända till hoppbanan igen. “Veterinären ansåg att återkomsten till hoppbanan var osannolik, eftersom de främre benen utsätts för stora tyngdkrafter vid landning efter hoppet. Lyckligtvis gick det bra.” minns Jääskeläinen förnöjt.

Till de hästmänniskor som redan har BEMER Horse Set behandlingstäcke i bruk så rekommenderar Jääskeläinen BEMER-terapi användning för hästarna båda före träning för uppvärmning samt efter för god återhämtning. Samma råd gäller även för ryttarna, när man pratar om BEMER-utrustningen för människor förstås. Jääskeläinen har också mycket goda erfarenheter av att behandla hetsiga och reaktiva hästar med BEMER-terapin. 

Maru Jääskelinens egna erfarenheter av alla goda effekter av BEMER-terapi, stödjs av många andra hästbranschproffs både Finland och utomlands.

Bland annat använder hoppryttarna Ludger Beerbaum, Grevlunda Fredricson Show Jumping team samt hästutbildaren Linda Tellington Jones BEMER-terapi för sig själva och för sina hästar. BEMER-terapi finns i bruk även i Paul Schockemöhles stall, Hof Kasselmann’s gård och även på Horse Competence Center Germany som är ett utbildningscenter i Tyskland. BEMER International gör kontinuerligt forskningssamarbete på olika universitet som ex Milanos universitet, och även med stora hästcenter.

BEMER® Classic/Professional för människa är en medicinteknisk apparatur kategoriserad som vaskulär terapi som fysikalisk stimulerar och aktiverar ett nedsatt/stört blodflöde hos små blodkärl. Denna behandlingsform stödjer och återställer tillförsel av syre och näringsämnen till vävnadsceller samt bortforsling av restprodukter från cellernas ämnesomsättning. Detta medför att vävnader som hud, muskler, ben och inre organ ges bättre förutsättning att fungera, regenerera och återhämta sig. BEMER Horse set för hästar har samma effekt på hästar som BEMER Classic/Professional har på människan.

Terapins medicinska insats syftar inte till att eliminera ett specifikt symptom eller bota viss sjukdom utan fungerar mer utbrett genom att mikrocirkulationen stöds, vilket innebär att kroppen bättre kan reparera sina egna funktioner. Kroppens naturliga funktioner stöds och får hjälp att fungera mer optimalt som den naturligt har förutsättning för.

Artikeln bygger på intervjupersonens egna erfarenheter, som inte kan generaliseras. Konsekvenser och nyttan av en bättre fungerande mikrocirkulation är individuell och beroende på kroppens situation.

Stort tack till tidningen Hevosmaailma att vi fick publicera artikeln i vår blogg!

https://sverige.bemergroup.com

https://veterinary.bemergroup.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *