Barbro Mattson-Salminens 2-åriga föl Lilla My från Pargas är en glad krabat som tyvärr fick totalt stopp för hopp och skutt och lekar förra november. En fraktur i bakbenet ledde till att fölet måste stanna inne i stallet i flera veckor.

Som tur är så har frakturen läkt och fölet kan leka och släppa ut sin energi på gården igen.

”Lilla My visar sina fina ”vårskuttar”, det vill säga hon skuttar som en liten killing och leker andra fartfyllda lekar som förut, och det är ju bra. Fast jag önskar att hon hade blivit lite försiktigare så att inget händer på nytt”, säger en leende Barbro.

Den blöta marken och höga farten ledde till halkandet

I mars var marken hal efter ett regnväder och Lilla Mys ”vårskuttande” ledde till att hon halkade och fick en fraktur i högra bakbenet. Barbro märkte vad som hade skett ganska snabbt eftersom fölet inte längre kunde stå på det benet.

”Lyckligtvis har vi en bra veterinär som kom snabbt med sin röntgenutrustning. Han såg direkt att frakturen var på ett sådant ställe att benet kunde läka fullt ut. Det var en enorm lättnad”, berättar Barbro om hur det kändes då.

Vila i stallet och BEMER®-terapi

Lilla My skulle få vila i stallet i sex veckor, eftersom hon inte fick anstränga benet eller röra för mycket på sig. Dessutom såg man till att hon fick tillräckligt med mineraler, främst kalk, för att främja benbildningen.

Ett par, tre veckor senare fick Barbro höra talas om BEMER® Horse-Set och bestämde sig för att prova utrustningen. Återförsäljaren visade hur behandlingstäcket och damaskerna skulle användas och så fick fölet BEMERbehandlingen varje kväll.

”Jag använde de kortare och mindre intensiva 5- och 10-minuters behandlingarna på fölet eftersom hästen blev helt tydligt mer avslappnad och lugn av dessa behandlingar. Speciellt efter 5-minuters behandlingen kunde fölet slumra lite. Jag provade även 15-minuters behandlingen, men den piggade upp Lilla My för mycket och hon var ju redan väldigt energisk”, säger Barbro om behandlingserfarenheterna.

De vårdande damaskerna hängde man från behandlingstäcket vid bakbenen, eftersom man inte ville sätta dem på fölets ben när hon inte var van vid dem och kunde ha börjat hoppa och studsa.

“Efter 6 veckor visade en ny röntgen att frakturen hade läkt bra, fast inte helt och hållet. Vid midsommar fick vi släppa ut Lilla My i hagen då veterinären ansåg att frakturen var helt läkt. Jag tror att BEMER spelade en roll i den goda och snabba rehabiliteringen.”

”Nu fortsätter hon med samma fart som tidigare. Vi får bara hoppas på det bästa och att det inte blir nya olyckor i framtiden. Till och med veterinären konstaterade att fölet är för kvick i benen!”

Barbro provade behandlingen på en 11-årig häst

Hästen fick alltid behandling innan ridning och då märkte Barbro att hästen blev smidigare mycket snabbare och att dess leder knakade mindre. Den kissade också alltid direkt efter ridpasset, ett tecken på att vätskorna hade börjat cirkulera bättre. Ett ökat vattenintag tydde också på detta. “Jag märker hur mycket vatten de dricker eftersom hästarna dricker ur hinkar i stället för från vattenautomater”, säger Barbro.

BEMER®-terapins effekt grundar sig på en förbättrad mikrocirkulation

Vaskulär BEMER®-terapi är en fysikalisk behandlingsform som förbättrar ett försvagat blodflöde i de mindre blodkärlen. På detta sätt hjälper den att återställa en tillräcklig tillgång av syre och näring till vävnadscellerna och hjälper även till med bortforsling av slaggprodukter från dem. Resultatet av detta blir att vävnaderna, som till exempel i muskler, ben, huden eller i de inre organen, får bättre förutsättningar att fungera, förnya och återhämta sig – samt producera optimalt med energi.

Terapin är inte riktad, som läkemedel är, för att avlägsna vissa symptom eller bota vissa sjukdomar, utan den fungerar på ett bredare sätt genom att stödja mikrocirkulationen. Följden av detta är att både våra människokroppar och hästar har bättre förutsättningar att reparera sina egna funktioner på många sätt. Det vill säga att behandlingen hjälper kroppen att fungera så som den naturligt borde göra.

Effekten av behandlingen känns kanske inte alls under behandlingen, förutom möjligtvis en liten pirrig känsla, eftersom vi brukar ju inte känna av vår blodcirkulation. Det är ju så det ska vara, för vi vill knappast känna blodets rörelser i vårt 100 000 kilometer (hos människan) långa blodkärlsnätverk! Resultaten av terapin, å andra sidan, känns som en individuell förbättring över tid. Hästens reaktioner på behandlingen är ofta lätta att märka i dess uttryck, kroppsspråk och rörelser.

Vi tackar Barbro så mycket för intervjun!

 Artikeln bygger på den intervjuades egna erfarenheter, som inte nödvändigtvis går att generalisera. Konsekvenserna av en bättre fungerande mikrocirkulation är individuella beroende på kroppens tillstånd

Fråga gärna mera om BEMER-terapin av våra återförsäljare

Våra återförsäljare är utbildade enskilda företagare som finns i hela Sverige. De är redo att svara på era frågor samt bjuda in till våra digitala föreläsningar för att tillhandahålla dig med mer information om hur mikrocirkulationen och BEMER®-terapin fungerar.  De ger också användningsråd så att man kommer smidigt i gång med behandlingen och kunden får svar på alla sina eventuella frågor.

Du kan skicka mail till info@bemernordic.com  så vägleder vi dig till en lokal återförsäljare.

Det är bara att ta kontakt – våra återförsäljare är redo för att hjälpa dig!

https://veterinary.bemergroup.com/sv_SE/home

https://sverige.bemergroup.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *