Att tänka på mikrocirkulationen är en ny trend hos idrottare

På våren 2018 talade Valkonen, som jobbar med att stödja idrottares fysiska välmående, på en Sportdag arrangerad av BEMER Nordic om ämnet: Blodgenomflödet i vävnaderna och dess betydelse för idrottare.

Fysiatriker (läkare med specialkompetens av sjukdomar i stöd- och rörelseorganen; skelett, leder, muskler, senor) och medlem av elitidrottsteamet Veli-Pekka Valkonens motto är: en läkare belönas om patienten håller sig frisk.

Andra talare på evenemanget var läkaren och biohackern Olli Sovijärvi, trestegshopparen Kristiina Mäkelä och spjutkastaren Tero Pitkämäki

Fysiatrikern Veli-Pekka Valkonen

”Ett välfungerande genomflöde i vävnaderna kräver ett friskt blodkärls nätverk, att det finns ett optimalt flöde med blod och röda blodkroppar, att lungorna har god funktionalitet och att hjärtat pumpar normalt. Inflammerad vävnad orsakar svullnader, smärta, försvagar mikrocirkulationen och sinkar ämnesomsättningen. Då mår människan inte bra och kan heller inte prestera optimalt, till exempel i idrott, för att nå goda resultat”, säger Valkonen när han beskriver hur kroppen fungerar.

Valkonen berättar att värme- och kylterapier fungerar bra för att effektivisera vävnadernas och ämnesomsättningens funktioner, men han påminner om att dess effekter är ytliga och kortlivade. Till exempel att bada i vak eller att få värmebehandlingar har ingen inverkan på de djupt liggande vävnaderna och effekten försvinner efter ungefär 20 minuter. Genomblödningen i vävnaderna syftar på mängden av blod som passerar genom vävnaden.

Mikrocirkulationen innefattar den största delen av blodcirkulationssystemet

Redan på 1200-talet kände man till betydelsen av mikrocirkulationen för människan. Då talade man om bland annat blodcirkulationen i lungorna. Artärerna och venerna är bara 1/4 av människans blodcirkulation, och 74% är mikrocirkulation, alltså det som kan föra syre och näring ända fram till cellerna.

”Motion kan förbättra blodflödet, men för att för kunna uppnå optimala resultat måste näringen också vara bra. Det är nödvändigt att stödja ämnesomsättningen (att främja mikrocirkulationen) och användning av musklerna är nödvändigt, för att hålla en människa frisk”, summerar Valkonen.

Vad händer om en idrottare försummar sin sömn och näring?

Kroppen har då metabolisk stress och den blir mera mottaglig för inflammationer, vävnadsskorna ökar (smärta, slitage och skador), återhämtningen hotas och prestationsnivån sjunker.

Hur optimerar man prestationen och återhämtningen?

På tillställningen berättade Olli Sovijärvi om hur idrottare kan optimera sina prestationer samt återhämta sig bättre.

Läkare, biohacker Olli Sovijärvi

”Människan är ett komplext system och allt inverkar på allt annat. Biohackning innebär att man kombinerar vetenskap, teknik och naturen för att få fram ett bättre liv för människan”, sammanfattar Sovijärvi.

För mycket stress gör att man går på övervarv och kan leda till “burnout”, men för lite stress kan göra människan förslappad. Sovijärvi pratar om hormesis, som betyder en lämplig, lagom mängd av stress som förstärker kroppen. Den typen av stress kan vara till exempel en snabb nedkylning eller värmen man upplever i en bastu.

”Att hoppa i en vak kan ge kroppen en bra, tillfällig energiladdning på grund av den ökade blodcirkulationen. Själv använder jag regelbundet BEMER-terapi som har en inverkan på mikrocirkulationen och som håller stresskontrollen och välbefinnandet i gott skick. Jag har en biohacker-mikrocirkulations-hörna hemma och där vilar jag mig när jag tar min 20-minuters idealiska tupplur på dagen, med BEMER”, berättar Sovijärvi.

Olli Sovijärvi uppmuntrar alla att tolka kroppens signaler

Lägg märke till detta: hur pigg är du generellt under dagen? Hur är det med aptiten, sömnkvaliteten, den vilande pulsen och hjärtfrekvensvariabiliteten, immunförsvaret? Hur känns det när man värmer upp sig för en idrottsprestation och hur känns det efter prestationen? Då sjunker endorfinnivåerna och om de sjunker för mycket då har prestationen varit för tuff för den egna konditionen.

”I ett överbelastningstillstånd kan en människa vara utmattad, kan bli deprimerad, vara irriterad eller lida av sömnlöshet, tappa vikt eller även insjukna i anorexi. Stressen försvagar mikrocirkulationen precis som för mycket sittande. Man borde inte sitta i längre än kring 25 minuter åt gången och man borde röra på sig efter det”, rådgör Sovijärvi.

Det pirrar i armar och ben, mikrocirkulationen fungerar

Sovijärvi ber publiken att resa på sig och röra på sig också och han frågar om det börjar pirra i fingrarna. Den porlande känslan vi får beror på kväveoxid som rörelsen stimulerar och som utvidgar blodkärlen. BEMER-terapin får till stånd samma känsla i våra lemmar när mikrocirkulationen förbättras.

”Mikrocirkulationen är helt avgörande för återhämtningen. Med den får man bort mjölksyran från vävnaderna till exempel. Vidare så hjälper mikrocirkulationen att lindra inflammationstillstånd, transportera näringsämnen och syre till vävnaderna, reparera skador i vävnaderna och återställa våra energidepåer. Den tar även bort koldioxid från vävnaderna”, berättar Sovijärvi.

Sömnbrist kan göra en sjuk, mikrocirkulationen inverkar även på sömnen

Sömnbrist gör en mer mottaglig för sjukdomar. En djup sömn startar om kroppen, en “reboot” och reparerar vävnader. En djup sömn rensar även hjärnan. REM-sömn fungerar som en Reset-knapp för hjärnan och ger oss energi. Sömnens kvalitet förbättras också när man stödjer mikrocirkulationen.

”Man borde undvika koffein ungefär 5 till 8 timmar innan läggdags. C-vitamin påskyndar koffeinets bortforsling från kroppen. Det lönar sig att ta kaffe 20 minuter innan en tupplur på dagen, då är man prestationskapabel när man vaknar upp”, är Sovijärvis tips.

Vad är mikrocirkulation?

Mikrocirkulationen är ett tätt nätverk uppbyggt av de allra minsta blodkärlen. Det är där som 74% av blodcirkulationen sker. Mikrocirkulationen har en viktig transport uppgift: Den transporterar syre och näring till vävnaderna och organen, forslar bort slaggprodukter samt stöder immunförsvarssystemet.

Vad är Bemer?

Fysikalisk vaskulär terapi förbättrar blodflödet i de minsta blodkärlen och blodets fördelning in till vävnaderna. BEMER-teknologin är baserad på stimulering av den rytmiska rörelsen i väggarna i mikrokärl, den s k vasomotion. Den effektgivande faktorn är en patenterad signal som återger en frisk rytm till mikrokärlen om där är en rubbad rytm. BEMER stödjer kroppens förmåga att kunna reparera sig själv genom en förbättrad mikrocirkulation.

www.sverige.bemergroup.com

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *