Det medicinska samfundet har länge trott att mikrovaskulär angina pectoris – kärlkramp orsakad av de små artärerna i hjärtat – skulle främst förekomma hos kvinnor och vara ofarlig.

Ny forskning tyder dock på att tillståndet inte är ofarligt, utan ökar risken för hjärtinfarkt, stroke och död för både kvinnor och män. Tillståndet diagnostiseras ofta felaktigt och därför kan man inte behandla problemen orsakad av de små kärlen.

Många personer som lider av kärlkramp får råd om stresshantering eftersom de större kranskärlen ser ut att vara rena i röntgenbilderna och man anar inte att misstänkta problem i de mindre.

Det finns inte tillräckligt med information om problem med mikroblodkärl

Studiens primära författare, läkaren Hiroaki Shimokawa, professor på Tohokus Medicinska universitet i Sendai, i Japan, berättar att det inte finns tillräckligt med kunskap bland kardiologer om problemen orsakade av de mindre blodkärlen.

“Det är svårt att diagnostisera mikrovaskulär kärlkramp (angina pectoris), för att det inte syns på en enkel koronarangiografi”, säger han. “På grund av detta är det många patienter som förblir odiagnostiserade, lider av sina bröstsmärtor och har en dålig prognos.”

Tillståndet är mycket vanligare än specialisterna anar

Professor Shimokawa och hans kollegor tror att tillståndet är mycket vanligare än många experter inom vården tror. Studierna indikerar att hos upp till hälften av alla patienter med bröstsmärtor, som det görs angiografi på med kontrastmedel, hittar man inga blockeringar i kranskärlen.

“Man tror vanligtvis att kärlkrampen beror huvudsakligen på en förträngning i de stora kranskärlen”, säger professorn.

“Trots detta, även efter arteriell bypass-operationer och placeringar av stent, är det ungefär 40 % av patienterna som fortfarande upplever bröstsmärtor. Detta pekar på det att mikrovaskulära funktionsstörningar är problem som är mycket vanliga.”

Det är synnerligen bra att förståelsen för mikrokärlssystemets viktiga roll för vår hälsa ökar hela tiden. Då kan vi även få bättre, rätt inriktad behandling av grundorsaken till problemen.

Källa: Kingsland J. Study reveals dangers of angina caused by small heart vessels. Medical News Today. 1.6.2021.

BEMER®-terapins effekt grundar sig på en förbättrad mikrocirkulation

Vaskulär BEMER®-terapi är en fysikalisk behandlingsform som förbättrar ett försvagat blodflöde i de mindre blodkärlen. På detta sätt hjälper den att återställa en tillräcklig tillgång av syre och näring till vävnadscellerna och hjälper även till med bortforsling av slaggprodukter från dem. Resultatet av detta blir att vävnaderna, som till exempel i muskler, ben, huden eller de inre organen, får bättre förutsättningar att fungera, förnya och återhämta sig.

Terapin är inte riktad, vilket läkemedel är, för att avlägsna vissa symptom eller bota vissa sjukdomar, utan den fungerar på ett bredare sätt genom att stödja mikrocirkulationen. Följden av detta är att våra kropp har bättre förutsättningar att reparera sina egna funktioner på många sätt. Det vill säga att behandlingen hjälper kroppen att fungera så som den naturligt borde göra.

Fråga gärna mera om BEMER-terapin av våra återförsäljare

Våra återförsäljare är utbildade företagare som finns i hela Sverige. De är redo att svara på era frågor samt bjuda in till våra digitala föreläsningar för att tillhandahålla dig med mer information om hur mikrocirkulationen och BEMER®-terapin fungerar. De kan även hjälpa till med att beställa apparaten i 8 veckor, under en testperiod, eller så kan man köpa den direkt. De ger också användningsråd så att man kommer smidigt igång med behandlingen så du som kund inte behöver undra över något.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *