På 1 år avlägsnas den mängd av slagg från hjärnan som motsvarar ens egen vikt

Hjärnan använder ungefär 1/5 av all energi som förbrukas av kroppen och cellernas ämnesomsättningsprodukter, det vill säga slaggprodukterna, produceras kontinuerligt. Mängden av slaggprodukter produceras dygnet runt eftersom hjärnan fungerar utan avbrott dag och natt. Utan optimalt avlägsnande av slaggprodukterna störs våra hjärnors fungerande på många sätt. Det märker vi som en avtrubbning av vår mentala energi och en sämre hjärnaktivitet redan efter bara 1 dålig nattsömn.

Bortforsling av slagg är även viktigt när man tar i beaktande flera kroniska sjukdomar. Alzheimer, Parkinsons, Lewykroppsdemens och ALS-sjukdomen är alla sjukdomar där man har kunnat konstatera att det sker proteinaggregation, bildning av för mycket proteinslagg. Då kan man säga att rengöringssystemet inte fungerar optimalt.

Hjärnans cerebrospinalvätska sköljer bort proteinslagget

Hjärnans rengöring och sättet som den avlägsnar slagg har varit helt okänd ända tills 2012 när danska forskare hittade det glymfatiska systemet som sköljer/”städar” hjärnan. Upptäckten är med andra ord förvånansvärt nytt!

Det är cerebrospinalvätskan, ”hjärn-ryggmärgsvätskan”, som ansvarar för sköljningen. Den flödar till hjärnan längs artärens peri-vaskulära rum. Därifrån avsöndras den till hjärnvävnaden och så flödar den från artärområden till venerna som forslar iväg blodet. Samtidigt tar den med sig proteinavfall som har samlats i hjärnvävnaden.

Det är blodkärlens pumpning, det vill säga pulsering, som verkar hålla det rengörande vätskeflödet genom hjärnan i gång. Det vill säga att väl fungerande blodkärl har en stor betydelse för hjärnhälsan.

Hjärnan rengörs medan vi sover

God nattsömn är särskilt viktigt för att hjärnans “tvättmaskin” ska komma igång. Det är i synnerhet under den djupaste sömnen som rengöringen sker – inte under REM-sömnen då vi drömmer. När vi är vakna kommer nästan ingen cerebrospinalvätska till våra hjärnvävnader för att kunna uträtta rengöringsarbete, så för hjärnans skull är det viktigt att inte kompromissa med att kunna få en god sömn.

BEMER® -terapi förbättrar sömnen samt blodkärlens funktion

BEMER®-terapi förbättrar sömnen och även en försvagad rörelse, vasomotionen, i kärlväggen i de mindre blodkärlen och på detta sätt förbättras blodcirkulationen. Detta i sin tur effektiviserar ämnesomsättningen i vävnaderna samt bortforslingen av slaggprodukterna – och inte enbart i huvudet, utan även i hela kroppen!

https://sverige.bemergroup.com

Källor:

  1. Puttonen M. Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen toimintaa. Tiede. Helsingin Sanomat. 21.10.2019.
  2. 1. Bohn W, Hess L, Burger R. The effects of the “physical BEMER® vascular therapy”, a method for the physical stimulation of the vasomotion of precapillary microvessels in case of impaired microcirculation, on sleep, pain and quality of life of patients with different clinical pictures on the basis of three scientifically validated scales. J Complement Integr Med. 2013;10(Suppl): S5-S12. doi: 10.1515/jcim-2013-0037. PMID: 23940071

1 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *