I januari fyllde Pirjo Harju från Nurmes 70 år.

Hon lever i den vackra landsbygden nära till naturen. Men på grund av sin MS-sjukdom har rörligheten länge varit en utmaning för henne och den ständiga tröttheten. Utmattning kan man säga, har stört hennes vardag.

MS är en central nervsystemssjukdom som skadar myelinet som ska skydda nerverna. Skadorna försvagar nervimpulsernas elektriska signaler i nervtrådarna. MS, det vill säga multipel skleros, är en progressiv sjukdom där skador orsakade av inflammationer som leder till en bestående försvagad kroppslig kapacitet. Symptomen kan vara synstörningar, utmattning och muskelsvaghet. Det finns inget botemedel för MS.

”Jag har gått till Kinesiocenter här i Nurmes i tre år och får behandling med BEMER fysikalisk vaskulär terapi. Terapin började med att jag gick dit varje dag i en veckas tid. Efter den veckan fick jag så tydliga resultat att jag bestämde mig för att ha en egen någon dag. Nu har jag en egen BEMER sedan ungefär ett halvår.” säger Pirjo Harju och verkar väldigt nöjd.

Pirjo skriver dagbok om hur hon använder terapin och vilka resultat hon får av den.

”Nu går jag mycket bättre och det är mycket lättare för mig att ta trapporna. Min dotter sa till mig när vi var och handlade tillsammans att nu går jag i butiken som de andra människorna gör! Tidigare var jag tvungen att använde rollatorn eller åtminstone en käpp som hjälpreda. Nu kan jag till och med gå utan käpp.”

MS och den lömska utmattningen.

MS tar även bort glädjen från alla trevliga vardagssysslor, men Pirjo säger att hon orkar mer nu. ”Min livskraft har ökat markant och de ogjorda sysslorna är snart avklarade men som tur är kommer det alltid nya som man kan hålla på med. Jag önskade att mina energinivåer skulle förbättras så pass mycket att jag skulle orka byta gardinerna. Det tog ett år, så nu är dom bytta.”

Det var också omöjligt att jobba vid datorn för att händerna domnade nästan genast när hon började skriva på tangentbordet. Nu kan hon sitta vid datorn längre tider. Det har alltså skett många förbättringar i hennes vardagsliv.

En av de största utmaningarna var att kliva in och ut ur bilen. Det var verkligen besvärligt tidigare men nu är till och med det enklare. ”Jag förnyade även mitt körkort för att jag inte hade kört på så många år och nu lånar jag min dotters bil ibland,” berättar Pirjo.

Pirjo kunde inte bada bastu på 20 år.

”Jag stod inte ut med värmen helt enkelt. Nu kan jag basta igen och jag brukar sitta i en mild värme och njuta för fullt. Detta är stort för mig. Man behöver livets njutningar! Jag har kunnat börja sticka igen också , det ger glädje i vardagen. Det var under en lång tid jag inte alls hade lust med det.”

Tyvärr är det så att samhället sparar på pengar till olika tjänster och man drar in på rehabiliteringar för folk i min ålder. ”Jag skaffade den här Bemer-apparaten i rätt tid. Nu har jag en trygghet och en metod som hjälper mig att bibehålla en så god kapacitet som möjligt – när jag har börjat få tråkiga avslag på ett och annat. Jag rekommenderar verkligen att alla MS-patienter provar terapin, eftersom man känner en så stor hjälp vid regelbunden användning.” konstaterar Pirjo Harju.

Vad hjälper BEMER till med?

BEMER är fysikalisk vaskulär terapi som kan användas för att stödja hälsan och för att främja återhämtningen från sjukdom eller skada. Fysikalisk vaskulär terapi behandlar störningar i mikrocirkulationen samt stöder andra behandlingsmetoder. Genom en förbättrad ämnesomsättning  kan man skapa optimala förutsättningar för att uppehålla en god fysisk och psykisk kapacitet och förebygga sjukdomar. De bästa resultaten kommer med regelbundet bruk i hemmet och man har inte konstaterat några negativa biverkningar.

Vad är BEMER-terapi ?

BEMER -Fysikalisk vaskulär terapi förbättrar blodflödet i de minsta blodkärlen och blodets fördelning in till vävnaderna. BEMER-teknologin är baserad på stimulering av den rytmiska rörelsen i väggarna i mikrokärlen, den  s  k vasomotionen. Den effektgivande faktorn är en patenterad signal som återger en frisk rytm till mikrokärlen med en rubbad rytm. BEMER stöder kroppens förmåga att kunna reparera sig själv genom en förbättrad mikrocirkulation. BEMER har också ett unikt Sömnprogram.

https://sverige.bemergroup.com

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *