Den före detta dansaren, numera skådespelaren, regissören och flygläraren Sami lever i nuet

“Det var inte ännu min tur”, säger Sami Saikkonen om flygkraschen som hände den 27 september 2021, då planet störtade till marken och vännen som flög hans plan dog. Sami lades in på intensiven i åtta dagar då hans sönderslagna ansikte reparerades med olika operationer. Som tur var förblev hjärnan, ögonen samt hakan intakta i kraschen, så han har kunnat fortsätta sitt liv efter rehabiliteringen nästan som förut. Men olycksdagens händelser har dock raderats ur hans minne.

Sami berättar att för piloter blir den dagen de överlever en allvarlig flygolycka som en ny födelsedag – man brukar se på livet med helt nya ögon efter en sådan händelse. “Med den logiken är jag lite över 3 månader gammal nu”, säger han med ett leende. Samis tidigare riktiga födelsedag infaller i 1966, så att han hade föryngrat sig med hela 55 år. “Jag känner dock inte att mina egna värderingar har förändrats jätte mycket, även om händelsen förstås oundvikligen har haft en viss påverkan. Jag har alltid varit medveten om att livet är begränsat.  Många av mina motorcykelvänner har gått bort för tidigt och den egna olyckan var ytterligare en bekräftelse av nuets värde. Det måste värnas om och respekteras, och man ska inte slösa livet på att gnälla.”

Sami är en av de första användarna av BEMER®-terapi i Finland

Sami dansade på Finska Nationalbaletten i 18 år, fram till 2010. Han hade haft sex knäoperationer, hälsenan hade brustit och han började få symtom i ryggen. “Bemer kom med i bilden i slutet av danskarriären, 2009, främst på grund av mina ryggproblem. På något sätt kunde jag märka direkt att den hade goda effekter på min kropp”, minns Sami. 2009 var exakt det året då Merja och Nils Kämpe började importera Bemer-apparater till Finland. Sami var på den tiden en av de första finländska användarna av Bemer-terapi.

“Jag har använt behandlingen konstant sedan dess. Jag känner av behandlingen som en liten pirrande känsla i t ex mina tår och fingrar, men även där var jag har något besvär. Igår kände jag stickande känslor i ryggen och min rygg kanske ska röntgas i framtiden, säger Sami. ”När jag använder sömnprogrammet blir jag varm och kastar åtminstone hälften av sängtäckena av mig. Morgonen efter sömnprogrammet blir jag också mera törstig. Frun har också märkt en värmeökning – jag lär vara varm som en kamin när nattprogrammet är på.”

“Under åren har jag kunnat återhämta mig snabbt och väl från alla mina skador – det kan vara Bemers förtjänst. Jag skulle i varje fall inte ge upp behandlingen till något pris som helst!”

Glatt och modigt framåt – och även tid för en själv

Även om olycksupplevelsen var extremt omskakande, har känslorna av rädsla hållit sig borta och glädjen och kreativiteten finns kvar. Sami har redan suttit i en flygsimulator och flög dessutom söderut på julledigheten som passagerare utan att känna någon rädsla alls. Han har planer på att fortsätta som flyglärare om han bara får grönt ljus av läkaren. “Nästa steg är att provflyga en liten flygplan med en annan lärarkollega”, berättar han.

Det finns också planer på att göra en föreställning om händelsen baserad på tankevärlden i Måsen (Berättelsen om Jonathan Livingston Seagull) och Lille Prinsen och på våren ska han regissera en pjäs. Den här midvintertiden får dock vara helt fri, med fokus på det egna välmåendet.

“Även om jag alltid har rört mycket på mig har jag aldrig, till mångas förvåning, riktigt gillat motion. Dansen har i första hand varit ett sätt att uttrycka mig, träningen kom vid sidan om, som av en slump. Jag har inte varit pigg på att gå till gymmet, men nu har jag övat yoga varje dag, åtminstone i fem minuter. Hustrun har säkert spelat en roll i detta, eftersom hon har tagit examen som yogalärare vid sidan av sin skådespelarkarriär. Efter olyckan har motivationen att ta hand om sig själv i vardagen stigit med minst tusen procent, det har jag märkt.”

Effekterna av BEMER®-terapin grundar sig på en förbättrad mikrocirkulation

Bemer vaskulär-terapi är en fysikalisk behandlingsform som förbättrar ett försvagat blodflöde i de mindre blodkärlen. På detta sätt hjälper den att återställa en tillräcklig tillgång av syre och näring till vävnadscellerna och hjälper även till med bortforsling av slaggprodukter från dem. Resultatet av detta blir att vävnaderna, som till exempel i muskler, ben, huden eller de inre organen, får bättre förutsättningar att fungera, förnya och återhämta sig.

Terapin är inte riktad, som läkemedel, för att avlägsna vissa symptom eller bota vissa sjukdomar, utan den fungerar på ett bredare sätt genom att stödja mikrocirkulationen. Följden av detta är att våra kroppar har bättre förutsättningar att reparera sina egna funktioner på många sätt. Det vill säga att behandlingen hjälper kroppen att fungera så som den naturligt borde göra.

Ett varmt tack till Sami för intervjun och lycka till med återhämtningen och alla framtida planer!

Artikeln bygger på den intervjuades egna erfarenheter, som inte nödvändigtvis går att generalisera. Konsekvenserna av en bättre fungerande mikrocirkulation är individuella beroende på kroppens tillstånd.

Fråga gärna mera om BEMER-terapin av våra återförsäljare

Våra återförsäljare är utbildade enskilda företagare som finns i hela Sverige. De är redo att svara på era frågor samt bjuda in till våra digitala föreläsningar för att tillhandahålla dig med mer information om hur mikrocirkulationen och BEMER®-terapin fungerar.  De ger också användningsråd så att man kommer smidigt i gång med behandlingen och kunden får svar på alla sina eventuella frågor.

Du kan skicka mail till info@bemernordic.com  så vägleder vi dig till en lokal återförsäljare.

Det är bara att ta kontakt – våra återförsäljare är redo för att hjälpa dig!

https://sverige.bemergroup.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *