Flera år av besvär p g a fibromyalgi och kroniskt smärtsyndrom 

Soile Törmanen, 50 år, har plågats av smärtor som hela tiden förvärrats i årtionden. Situationen blev riktig illa för fyra år sedan då hennes vardag försvårades på många sätt. Hennes sjukfrånvaro från jobbet ökade och hon kunde inte längre hålla på med sina hobbies eller egentligen ha något socialt liv alls, eftersom hon helt enkelt inte hade krafter. Hon fick kämpa med smärtorna och tröttheten varje dag, både på jobbet och där hemma. Till slut fick Soile diagnosen fibromyalgi samt kroniskt smärtsyndrom. Soile led även av migrän, astma och IBS – irriterad tjocktarm – under en längre period.

Användning av smärtstillande för att kunna kämpa framåt

Smärtan fick hon försöka behandla under flera år och för det mesta med smärtstillande läkemedel. Dessa fick hon ta både morgon och kväll, för att kunna fungera under dagen och få sova på nätterna. När smärtan var som värst, i synnerhet under oktober och november, fick hon ibland även använda smärtlindrande depåplåster när de ordinarie smärtstillande medicinerna inte hjälpte henne. Hon fick också använda läkemedel som skulle höja hennes smärttröskel. Ytterligare en medicin som hon fick ta var ett preparat för att minska de magbesvär som hade orsakats av de smärtstillande läkemedel hon var tvungen att ta. ”Hur kan man då egentligen veta vad som har orsakat mina tarmbesvär…”, funderade Soile.

Soile har alltid mått bra av att regelbundet vandra och sjunga i skogen, men under de senaste fyra åren har hon inte kunnat göra mycket av det på grund av de tilltagande smärtorna som inte ens läkemedel har kunnat hålla i schack.

Ansiktsförlamningen en maj dag blev vändpunkten

En dag märkte Soile  att hennes ansikte såg konstig ut,  den högra sidan hängde ner. Då blev det direkt iväg med ambulanshelikopter till Rovaniemi sjukhus. Det visade sig vara en ansiktsförlamning orsakad av nerver i ansiktet och inte  av en stroke eller hjärnblödning som man först befarade. Så hon slapp undan med blotta förskräckelsen som tur var!

”Jag delgav händelsen på min Facebook-sida och då ringde en vän till mig och frågade om jag kände till BEMER-terapi”, berättar Soile. ”Jag svarade att jag aldrig hade hört talas om en sådan terapi, men att jag blev mycket intresserad.”  Soile och hennes vän stämde träff redan nästa dag och då fick Soile prova på terapin. ”Jag var skeptisk. Jag hade aldrig stött på något sådant, men jag var ändå nyfiken på att få pröva.”

Smärtan försvann direkt och istället blev hon mycket piggare

Samma kväll när hon skulle av rutin ta sina smärtstillande läkemedel märkte hon att hon inte hade någon smärta just då. ”Det var mäkta förvånande, när man tänker på att jag bara hade fått en enda BEMER behandlingen tidigare samma dag”, berättar Soile och fortsätter: ”Jag avstod från min kvällsmedicin och funderade på hur månne natten skulle gå utan den – kommer jag att kunna sova om smärtan kommer tillbaka?”  Natten gick bra och Soile har inte behövt ta smärtstillande efter den dagen.

Soile provade BEMER en längre tid. Hon känner sig idag även mycket piggare och har fått massvis med energi. ”Nattsömnen har förbättrats. Jag sover mycket lugnare och vaknar inte flera gånger på natten. Jag klarar mig till och med kommande dag om jag har haft en kortare nattsömn”, konstaterar Soile.

”Under den andra veckan med BEMERterapi kände jag mig tröttare än vanligt, men smärtorna höll sig borta. Efter det fick jag tillbaka samma pigghet som jag kände av direkt i början.”

Soile fick respons på smärtlindring väldigt snabbt med BEMER: direkt från det att hon började med behandlingen. Alla får inte samma resultat som Soile lika snabbt utan det kan ta veckor, även månader innan man börjar känna av effekten av behandlingen. Man kan även få olika respons lite i taget, i olika faser av behandlingen.

Sötsuget har försvunnit, svullnaden är borta och hon har till och med tappat några kilon

Soile har nu använt BEMER sedan början av juni, det vill säga i ungefär 6 veckor och redan under den tiden har det hunnit hända en hel del. Förutom att smärtan har försvunnit så har hon blivit av med sitt ständiga sug efter sötsaker och svullnaden som var orsakad av vätskeansamling är borta. Hon kan också andas mycket lättare.

”Jag har gått hos en massör en gång i månaden under en längre tid. När jag gick till massören igen så berättade jag först ingenting om att jag hade börjat med BEMER-terapi. När massören sedan la sina händer på mig för första gången efter jag hade börjat med BEMER frågade hon direkt vad som hade hänt”, ler Soile. Enligt massageterapeuten kändes musklerna helt annorlunda och hon märkte att vätskeansamlingen i vävnaden var borta. När Soile till slut berättade vad hon hade börjat med för behandling och vilka resultat hon hade fått så blev även massageterapeuten nyfiken på BEMER-terapin. ”Det var ganska förvånansvärt  att även massören märkte resultat på mig direkt, utan att veta vid det skedet vad det var frågan om”, säger Soile.

”Jag har gått ner fyra kilo sedan i början av juni. Det kan kanske vara på grund av att jag har ätit mindre sötsaker eller att jag har blivit av med svullnad/vätska i min kropp – eller kanske beror det på både och”, tänker Soile förnöjt. Även den puckeln som jag har haft i nacken i många år har börjat smälta bort. Det kan jag se i spegeln och känna med handen.”

”Jag skulle aldrig ge bort den!”

Soile har varit väldigt nöjd med effekterna av behandlingen. Hon skulle aldrig kunna tänka sig att leva utan den. Även hennes man har börjat använda terapin för sina knäbesvär och fått lindring. Många andra släktingar har fått prova på behandlingen och känt av den uppfriskande effekten.

”Nu väntar jag ivrigt att få börja igen med mina gymnastik- och sångövningar igen till hösten efter ett långt uppehåll. Jag håller även på att storstäda hemma, eftersom det är något som jag inte har mäktat med i många år”, säger Soile glatt. Hon har fått sitt liv tillbaka!

Effekterna av BEMER-terapin är baserat på en förbättrad mikrocirkulation

BEMER vaskulär terapi är en fysikalisk terapiform som förbättrar ett försvagat blodflöde i de minsta blodkärlen. På så sätt hjälper den att vävnadscellerna får en bättre tillförsel av syre och näring och att slaggprodukterna från cellerna avlägsnas bättre. Allt detta innebär att man kan få en lindring av smärtor och även en förbättrad sömn. Soiles fall är ett gott exempel av terapins goda hälsoeffekter.

Forskningen stödjer Soiles erfarenheter. Enligt publicerade studier har BEMER-terapin positiva effekter på både smärta och sömn (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23940071).

Förbättringseffekterna i mikrocirkulationen och hur snabbt dessa märks beror på individen själv, på dennes ålder, hälsotillstånd och var i kroppen problemen finns och hur utbrett den tidigare försvagade mikrocirkulationen har varit. Allt som oftast får användare fler olika respons till behandlingen, som kan uppstå i olika takter: till exempel kan man märka att man mycket snabbt blir piggare, men andra effekter kan komma först efter veckor eller till och med månader av behandling. Våra kroppar reagerar individuellt.

Ett varmt tack till Soile för intervjun och vi önskar en energisk fortsättning!

BEMER® är en medicinteknisk apparatur kategoriserad som vaskulär terapi som fysikalisk stimulerar och aktiverar ett nedsatt/stört blodflöde hos små blodkärl. Denna behandlingsform stödjer och återställer tillförsel av syre och näringsämnen till vävnadsceller samt bortforsling av restprodukter från cellernas ämnesomsättning. Detta medför att vävnader som hud, muskler, ben och inre organ ges bättre förutsättning att fungera, regenerera och återhämta sig.

Terapins medicinska insats syftar inte till att eliminera ett specifikt symptom eller bota viss sjukdom utan fungerar mer utbrett genom att mikrocirkulationen stöds, vilket innebär att kroppen bättre kan reparera sina egna funktioner. Kroppens naturliga funktioner stöds och får hjälp att fungera mer optimalt som den naturligt har förutsättning för.

Artikeln bygger på intervjupersonens egna erfarenheter, som inte kan generaliseras. Konsekvenser och nyttan av en bättre fungerande mikrocirkulation är individuell och beroende på kroppens situation.

https://sverige.bemergroup.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *