“Nu orkar jag igen när jag har de rätta verktygen till förfogande”

Nu när både den psykiska och fysiska konditionen har förbättrats orkar Suski Fagerström vara entusiastisk igen över saker och ting, och har energi för att uträtta sina dagliga bestyr. Under flera år har hon som stöd använt sig av bland annat mindfulness, BEMER-terapi, tillräckligt med sömn och även att generellt ta hand om sig själv bättre.

En stressig livsstil ledde till utmattning

Suski har en lång och mångsidig erfarenhet med hästar som tävlingsryttarinna, ridlärare, tränare av unga hästar och ansvarig för en ridskola. Höjdpunkten i hennes ridhoppningskarriär var hennes vinst i Finnderby, i Finland, året 1999. Suski jobbade i över 20 år, fram till 2014, som VD på Poni-Haka (ponnyhagen) ridskolan som hennes föräldrar hade grundat.

”Jobbet som VD var stundvis ganska stressande och jag hade aldrig riktigt lärt att ta hand om mig själv ordentligt. Jag åt lite vad som helst, för det mesta Big Mac hamburgare och godis. Jag åt aldrig frukost.”, berättar Suski om sin forna livsstil. ”Jag sov även väldigt lite och när jag var yngre gick jag mycket ut med kompisarna och då var jag uppe ännu senare. Jag jobbade väldigt långa dagar utan tillräckligt med vila.”

Även om Suski njöt av sitt jobb kom den slitsamma livsstilen till slut ikapp henne och hon insjuknade i utmattning. Senare fick hon även diagnosen bipolär sjukdom, som hade uppstått som en följd av hennes utmattningstillstånd.

En god nattsömn som grundpelare för återhämtning och välmående

Genom hennes erfarenhet med utmattningssyndrom började Suski förstå hur viktigt det är att ta hand om sig själv. Högt på prioriteringslistan är att få en god nattsömn, den som hade lyst med sin frånvaro på grund av stressen.

”Jag hade hört talas om BEMER-terapi flera år tidigare, men blev inte då så jätteentusiastisk över den. Men sedan under en period då jag led av sömnlöshet kom jag att tänka på BEMER igen och då kontaktade jag en bekant som är återförsäljare och jag sa att nu var det dags för mig att få prova behandlingen”, minns Suski. ”Då i början under en manisk period fick jag inte direkt förlängd sömn, men det kändes som om sömnens kvalitet förbättrades med behandlingen.”

Hjälp mot smärta i höften

Suski hade haft höftproblem i flera år. Hon har fått ett höftledsimplantat i den högra höften, den vänstra har hon ännu intakt. Det finns nu även slitage i den vänstra höften som ömmar och gör ont ibland.

Suski har hittat en god hjälp mot dessa smärtor med BEMER-terapin. ”När jag började ta lokalbehandlingen för höften kände jag hur värken blev ännu värre i början. Då tänkte jag: “Vad i all världen?! Skulle inte BEMER hjälpa till med att lindra värken?!” Suski vände sig till BEMERåterförsäljaren som rådde henne att fortsätta bara ihärdigt med behandlingen trots värken. Ibland kan värken bli starkare i början av behandlingen när blodet börjar cirkulera och man får ”känslan tillbaka”. I allmänhet så avtar värken och smärtan efter denna fas. Så gick det även för Suski och hennes höftsmärta försvann totalt till slut.

”Jag använde BEMER-terapin när det uppstod besvär, men när jag var utan behandlingar i flera månader så började höftsmärtorna på nytt. Jag började sedan använda BEMER igen och höftsmärtan försvann på nytt. Den andra gången fick jag inte en förstärkning av smärtan i början, istället så avtog smärtan mera efter varje behandling tills den försvann helt och hållet”, beskriver Suski hennes användning av BEMER och dess resultat.

Fotleden bröts och operationssåret blev infekterat

På en semesterresa i Spanien var Suski med om en olycka och bröt sin fotled. Hon fick genomgå en operation av vristen eftersom bägge fotknölarna var krossade. Operationssåret på fotledens inre kant läkte ihop exemplariskt, men yttre sidans sår blev infekterat och läkte inte ihop alls. När hon väl hade kommit hem efter operationen behandlade Suski med BEMER Light (ett läkande monokromatiskt rött ljus) på såret tillsammans med den vanliga BEMER-behandlingen. B. Light stimulerar ämnesomsättningen i hudens yttre skikt och kan därför påskynda förbättring av sår och andra hudåkommor, samt produktionen av kollagen. B Lightbehandlingen lyckades för att hon kunde ta av gipset. B light kan ej nå igenom nåt material ex gips eller kläder vilket övrig BEMER-terapi kan göra.

Ett resultat av B. light behandlingen blev att huden började förnyas och det gamla hudskiktet började fjälla bort. Nu finns det istället ny frisk hud och såret minskade märkbart. ”Jag har även fått hjälp av behandlingen med domningar i mellanfoten och på insidan av foten”, berättar en nöjd Suski.

BEMER-terapi i samband med meditationsövningar – bättre fokus för dagen

”Jag har fått stor och mångsidig hjälp av BEMER-terapin under årens lopp. Nu har jag siktat på att ta behandlingar ännu mera regelbundet, dagligen, för att kunna få den bästa möjliga nyttan av den.”

”Den sista tiden har jag tagit BEMER-behandling varje morgon och kväll i 8 minuter och därtill även en 20-minuters lokalbehandling som jag tar i samband med en meditationsövning. Detta ger mig bättre fokus, lugn och pigghet för dagen.”

Ridskolaentreprenören blev Mind Riders mentala coach

Utmattningssyndromen lärde Suski vikten av att ta hand om sig själv och hon bestämde sig för att påbörja studier för att bli life coach – först och främst för sin egen skull. Under studiernas gång blev hon mer intresserad av ämnet och har sedermera klarat av sin Master Coach examen, samt en utbildning som Enneagram-instruktör. Hon vill även utbilda sig som Mindfulness-instruktör när hon förstod vikten av den dagliga stilla reflektionen för livet.

”Under de sista åren innan vi sålde Poni-Haka ridskola-verksamheten tyckte jag att jag hade fått goda verktyg både för mig själv personligen samt för att leda verksamheten och då njöt jag faktiskt av att jobba fullt ut. Jag fick livsglädjen tillbaka och fick massvis med nya drömmar och planer”, konstaterar en tacksam Suski.

Dessa nya redskap tar hon med i verktygslådan när hon hjälper andra behövande genom hennes Mind Riders -coachning.

Effekterna av BEMER-terapin baseras på en förbättrad mikrocirkulation

BEMER® är en medicinteknisk apparatur kategoriserad som vaskulär terapi som fysikalisk stimulerar och aktiverar ett nedsatt/stört blodflöde hos små blodkärl. Denna behandlingsform stödjer och återställer tillförsel av syre och näringsämnen till vävnadsceller samt bortforsling av restprodukter från cellernas ämnesomsättning. Detta medför att vävnader som hud, muskler, ben och inre organ ges bättre förutsättning att fungera, regenerera och återhämta sig.

Terapins medicinska insats syftar inte till att eliminera ett specifikt symptom eller bota viss sjukdom utan fungerar mer utbrett genom att mikrocirkulationen stöds, vilket innebär att kroppen bättre kan reparera sina egna funktioner. Kroppens naturliga funktioner stöds och får hjälp att fungera mer optimalt som den naturligt har förutsättning för.

Artikeln bygger på intervjupersonens egna erfarenheter, som inte kan generaliseras. Konsekvenser och nyttan av en bättre fungerande mikrocirkulation är individuell och beroende på kroppens situation.

Ett varmt tack till Suski för intervjun – fortsatt livsglädje och god hälsa i framtiden också!

 

Källor:

  1. Bohn W., Hess L., Burger R. The effects of the ”physical BEMER® vascular therapy”, a method for the physical stimulation of the vasomotion of precapillary microvessels in case of impaired microcirculation, on sleep, pain and quality of life of patients with different clinical pictures on the basis of three scientifically validated scales. J Complement Integr Med. 2013;10(Suppl):S5-12.

https://sverige.bemergroup.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *