Experten: Fysioterapeut Denise Godenhjelm, (DG Fysio) Grankulla, FYSIOS
Specialkompetens för muskuloskeletala problem, träningsterapigrupper.

BEMER-behandlingar kan optimera fysioterapi

Fysioterapeut Denise Godenhjelm behandlar för det mesta ortopediska kunder i sitt arbete, det vill säga kunder med muskuloskeletala (kroppens rörelseapparat) problem eller sjukdomar. Många har haft idrottsskador och en del kommer med remiss från läkaren, andra kommer utan. Hon har redan 20-års erfarenhet i sitt yrke. När man behandlar skador har det visat sig vara effektivt med att optimera slaggprodukternas bortforsling genom att optimera mikrocirkulationen.

Mitt mål är att hålla folk arbetsföra, även mig själv.

”För 20 år sedan gick jag genom en knäoperation och led av dess följder ständigt efter det. Knäet svällde upp och låste sig efter mycket motion, jag fick värk ofta och åt antiinflammatoriska läkemedel. Ortopeden hittade artros i knät”, berättar Godenhjelm.

A young woman massaging her painful knee

Jag blev trött av en ständig smärta i knät

”Jag ville bli av med läkemedelsätandet och smärtan. När jag hade använt fysikalisk vaskulär terapi, det vill säga BEMER-terapi, i några månader märkte jag att den lokala svullnaden och smärtan var borta. Jag blev häpen för jag hade gjort många knäböjningar och vanligtvis blev knäet helt svullet nästa dag efter dessa övningar.”, berättar Denise Godenhjelm.

Hon började behandla knäet med en lokalbehandling med BEMER-apparaten genast när svullnaden hade börjat. Med BEMER-terapin blev knäet i nästan helt symptomfritt skick direkt. Enligt Godenhjelm är det i ett akutläge a och o  att man börjar med behandlingen direkt när man börjar känna av smärtan.

BEMER-terapi kom till undsättning med en annan åkomma

”Jag var med om en olycka där jag ramlade mellan en båt och bryggan. Då slog jag i korsbenet i ländryggen och hade smärta som strålade från det. Fyra månader senare fick jag en nervskada eftersom jag belastade ryggen fel när jag lyfte på grund av smärtan i korsbenet. Förutom att jag då hade en central utbuktning (bråck) i ryggen fick jag dessutom en nerv i kläm så att redan nästa dag hade jag förlorat rörelseförmågan i två tår, berättar Godenhjelm.

Läkningsprocessen var däremot väldigt snabb med smärtstillande medicin och regelbunden användning av BEMER-terapi. Det blev inte nödvändigt att prata om operation för svullnaden som skadan hade orsakat försvann med regelbunden behandling, slaggprodukterna forslades iväg och nerven frigjordes. På så sätt kunde nerven också andas.

physiotherapist2iStock_000063354023_Medium

Patienternas återhämtning gick snabbare

Fysioterapeut Godenhjelm har fått goda resultat med behandling av kundernas vävnadsskador och kramper med BEMER.” Jag använder BEMER-terapi i samband med manuell behandling. Samtidigt så kan jag också använda LPG-terapi, som formar de mjuka vävnader med undertryck. På det sättet blir det inte ytterligare tryck i den skadade vävnaden. Tillfrisknandet är snabbare när man kan få kroppen själv att delta i återhämtningsprocessen”, konstaterar Godenhjelm.

En dåligt fungerande mikrocirkulation orsakar syrebrist i cellerna, som i sin tur orsakar smärta i den skadade vävnaden.

En av Godenhjelms patienter hade opererat fotleden, den hade brutits på tre olika ställen. Operationen var lyckad, men det var väldigt mycket svullnad efteråt. Vaden var lila till färgen, det fanns tydliga tecken på inflammationstillstånd och mikrocirkulationen var störd i foten och hela vaden.

”Jag gav henne BEMER-terapi och LPG-lymfterapi, samt en stödstrumpa att använda under en helg. Två dagar senare hade svullnaden lagt sig med två centimeter, färgen var ljusare och huden var bara en aning varm. Patienten tog ännu tre till behandlingar och benet såg mer eller mindre normalt ut efter det. Återhämtningen var verkligen väldigt snabb”, säger Godenhjelm glatt.

Muskelkramper och stukningar

”Muskelkramper är vanliga problem. Man kan få en kramp att ge med sig med BEMER-intensivbehandling. Det är alltid lättare att behandla smärtområdet om man först har gett BEMER-terapi. BEMER stimulerar en störd blodcirkulation så att den blir optimal”, berättar Godenhjelm.

Tillfälliga vrickningar och stukningar är vanligt att patienter söker för på fysioterapeutens mottagning. Behandlingar med BEMER-lokalapplikation har hjälpt enormt mycket.

”Ofta på hösten kommer det människor in för behandling för att de har krattat för mycket löv. Då är axlarna och skulderbladen mycket ömma och det är musklerna och senorna som är överansträngda. Det gäller att få BEMER-lokalbehandling helst samma dag och likadant nästa dag i samband med en helkroppsbehandling med BEMER. Vanligtvis försvinner symptomen och det behövs inga smärtstillande medel.

Det händer allt möjligt när man sportar.

Den nordiska vintern tär hårt på våra muskler i synnerhet när det blir halt ute. På Godenhjelms mottagning används även BEMER-terapi som en stödterapi när muskelfibrerna är utsträckta till det yttersta. Sträckningen kan leda till kramp, vilket är kroppens skyddsmekanism, eller i värsta fall till att muskeln rivs sönder, vilket leder till ett internt mikrotrauma i muskeln.

Enligt fysioterapeutens erfarenhet så tar det mellan 3 dagar – 1 vecka för en förbättring efter ett trauma i muskeln när patienten får BEMER-terapi. Teoretiskt sett så tar en fullständig återhämtning från ett muskeltrauma flera veckor utan denna stödbehandling.

Patienterna är stressade

”Utmattade och stressade patienter kopplar av bra under behandlingarna. Vissa känner att de får energi och sover bättre. Eftersom slaggprodukterna forslas ut ur kroppen effektivare med BEMER är det viktigt att komma ihåg att dricka mycket vatten efteråt. Man kan inte optimera mikrocirkulationen i hela kroppen på något annat sätt än med BEMER-terapi ”, konstaterar Godenhjelm.

Denise Godenhjelm upplever att BEMER-terapi är en väsentlig del av hennes arbete, men överväger alltid noggrant för vem, hur och varför hon ger behandlingen.

Vad är Mikrocirkulation?

Mikrocirkulationen är uppbyggd av ett tätt nätverk av de allra minsta blodkärlen. Ungefär 74 % av blodomloppet sker i dessa minsta kärl. Mikrocirkulationen har en viktig transportuppgift: den levererar syre och näringsämnen till vävnader och organ, transporterar bort slaggprodukter och stöder immunsystemet.

Vad är BEMER? 

BEMER® är en medicinteknisk apparatur kategoriserad som vaskulär terapi som fysikalisk stimulerar och aktiverar ett nedsatt/stört blodflöde hos små blodkärl. Denna behandlingsform stödjer och återställer tillförsel av syre och näringsämnen till vävnadsceller samt bortforsling av restprodukter från cellernas ämnesomsättning. Detta medför att vävnader som hud, muskler, ben och inre organ ges bättre förutsättning att fungera, regenerera och återhämta sig.

Terapins medicinska insats syftar inte till att eliminera ett specifikt symptom eller bota viss sjukdom utan fungerar mer utbrett genom att mikrocirkulationen stöds, vilket innebär att kroppen bättre kan reparera sina egna funktioner. Kroppens naturliga funktioner stöds och får hjälp att fungera mer optimalt som den naturligt har förutsättning för.

Artikeln bygger på intervjupersonens egna erfarenheter, som inte kan generaliseras. Konsekvenser och nyttan av en bättre fungerande mikrocirkulation är individuell och beroende på kroppens situation.

https://sverige.bemergroup.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *