Intervju med spjutkastare Tero Pitkämäki och hans manager Tero Heiska, samt utförsåkerskan Kia Emilia Hakala.

Året 2011 fick Tero Pitkämäki en allvarlig skada i sätesmuskulaturen vilket hotade hans tävlingskarriär. Specialisterna rekommenderade en operation.

”När nyheten om skadan blev offentlig fick jag otaliga behandlingsförslag från många håll. Jag var inte intresserad av någon av dem. Jag har läst både fysiologi och anatomi så jag granskar väldigt noggrant hur olika behandlingar fungerar på en idrottares kropp. En bekant till mig rekommenderade BEMER-behandling och jag beslöt att vi skulle ta och prova apparaten på Teros skada”, berättar Tero Heiska, som är Pitkämäkis manager och idrottslärare till yrket.

Man hade gjort en magnetröntgen på Pitkämäkis skada och alla var helt övertygade om att kirurgi var den oundvikliga vägen att gå. Det handlade om en muskelbristning eller en stressfraktur. Plötsligt började skadan att läka med hjälp av BEMER-terapin. Redan efter ett par veckors användning kunde idrottsmannen använda sina muskler och smärtan försvann. Detta övertygade både Pitkämäki och Heiska om att bli regelbundna användare av BEMER.

Även Kia Emilia Hakala, Finlands mästare i utförsåkning 2016 och 2017 har kunnat konstatera nyttan med fysikalisk vaskulär BEMER-terapi.

copyright Studio Heidi K. 2017

Förutom regelbunden träning i vardagen så måste en ung idrottare även orka prestera i skolan. Kia Emilias idrottsgren kräver mycket muskelträning och även god återhämtning. Skolarbete kan också innebära viss stress och då är det väldigt viktigt med en god sömnkvalitet. Kia Emilia hade börjat sova flera timmar mindre än vanligt och det räckte inte till en ordentlig återhämning efter dagens prestationer.

Under intervjun konstaterade både Tero och Kia Emilia att det finns en stor risk för överträning som konsekvens av dålig återhämtning, och om man vänjer sig vid tillståndet kan det innebära att träningsperioden skulle vara förstörd. Det tar nämligen lång tid att repa sig från överträning.

Unga idrottare använder gärna BEMERterapin regelbundet när de märker att de får en bra sömnkvalitet, effektiv återhämtning och kan minska risken för idrottsskador.

Tero Pitkämäki har kunnat uppleva terapins fördelar under sex års tid.

”Desto äldre en idrottare är, ju större utmaningar har han/hon för att kunna få en tillfredsställande återhämtning. I den här åldern känns det som att BEMER-terapin är ett absolut måste för min tävlingskarriär. Ett väl fungerande immunförsvarssystem håller också influensan borta. Som far till små barn är det ganska skönt att ta en liten stund för en behandling och ladda batterierna. Mina små pojkar har nämligen dubbelt så mycket energi som jag.” konstaterar Tero med ett leende.

Cellernas välmående är avgörande

För idrottare är det av avgörande vikt hur väl energiproduktionen, syreupptagningen, immunförsvaret och transporten av näringsämnen till cellerna fungerar. Mycket viktigt är det också återhämningen från tuffa träningspass fungerar optimalt.

Effekterna av BEMER-terapin grundar sig i en förbättrad mikrocirkulation

BEMER® är en medicinteknisk apparatur kategoriserad som vaskulär terapi som fysikaliskt stimulerar och aktiverar ett nedsatt/stört blodflöde hos de små blodkärlen. Denna behandlingsform stödjer och återställer tillförsel av syre och näringsämnen till vävnadsceller samt bortforsling av restprodukter från cellernas ämnesomsättning. Detta medför att vävnader som hud, muskler, ben och inre organ ges bättre förutsättning att fungera, regenerera och återhämta sig.

Terapins medicinska insats syftar inte till att eliminera ett specifikt symptom eller bota viss sjukdom utan fungerar mer utbrett genom att mikrocirkulationen stöds, vilket innebär att kroppen bättre kan reparera sina egna funktioner. Kroppens naturliga funktioner stöds och får hjälp att fungera mer optimalt som den naturligt har förutsättning för.

Artikeln bygger på intervjupersonernas egna erfarenheter, som inte kan generaliseras. Konsekvenser och nyttan av en bättre fungerande mikrocirkulation är individuell och beroende på kroppens situation.

https://sverige.bemergroup.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *