Evartti, världens snabbaste kallblodshäst

I helgen vann Evartti Elitkampen, där världens bästa kallblodstravare möttes på Solvalla Travbana i Stockholm och kan nu stolt bära titeln som världens snabbaste kallblodstravare! Evartti tog täten vid start och höll den ända in i mål och det verkade som en enkel seger för honom.  Han kammade hem en vinstsumma på hela 1.000.000 SEK. Den trefaldiga travkungen har vunnit den ansenliga prissumman på 840 000 euro i sin karriär hittills.

Biljetten till Elitkampen blev verklighet i Vermo under Finlandia-Ajo-helgen i början på maj, då Evartti vann sitt lopp, Erkko’s Trophy. “På uppvärmningen kändes hästen ganska bra, även om han fortfarande inte är i toppform så här tidigt på säsongen. Men allt fungerade bra och hästen gjorde ett kanonlopp”, berömmer Antti Ojanperä sin häst efter segern av Erkko’s Trophy. “Våren har varit bra både vad gäller inledning på avelssäsongen och träningen och Evartti är glad och pigg”, tillägger han – det har ju visats med de fantastiska resultaten.

Evartti fick till en början hjälp av BEMER-terapi för att återhämta sig från svår kolik

Evartti har också använt BEMER-terapi dagligen i nästan två år. Erfarenheterna har varit goda och behandlingen var särskilt hjälpsam redan i början, när Evartti höll på att återhämta sig från en svår, livshotande kolik. “Ganska snabbt gav behandlingen oss en positiv känsla. Vi märkte att Evarttis kropp började fungera mer normalt igen då han började dricka bättre och kunde svettas normalt. Många hästar kissar direkt efter behandlingen. Vätskecirkulationen i benen har förbättrats hos dem som har haft tendens till svullna ben. Hästarna ser också avslappnade ut och mår bra under behandlingen, sammanfattar Ojanperä. Även musklerna fungerar bättre.

Vissa rutiner har redan skapats för användning av BEMER-fysikalisk vaskulär terapi. Den används speciellt innan körträning och på hästarnas vilodagar innan de går på vattenbandet. I Ojanperäs träningsstall finns 40 hästar och terapin används många gånger per dag. Därför är det viktigt att behandlingen är lätt att använda och inte tar lång tid, bara 5 till 15 minuter per häst.

Stoletheshow till finalen i Elitloppet

Stoletheshow tog sig till söndagens final i Elitloppet och slutade sjua från startspår åtta. Efter en bra start verkade det som han hamnade på innerbanan omringad av andra hästar. Sjunde plats i finalen var i alla fall en stor succé bland världens bästa varmblodstravare i den snabbaste finalen i Elitloppets historia.

Då Stoletheshow vann Finlandia-Ajo i början av maj i Vermo var biljetten till Elitloppet ett faktum. Förra året hade vi startspår 10, varifrån hästen ändå kom tvåa efter ett starkt lopp. Nu hade vi bättre tur i startlottningen och vi kunde bärga hem segern från spår 4”.

“Det var också en lättnad att se att hästen är i bra form igen, trots att fjolårets tävlingssäsong var lång med bland annat VM i New York i oktober. Vi lät hästen vila under vintern och satsade på mental träning”. säger Hamre. “Även om hästen vann i en tuff start, kommer hans kondition fortsätta att förbättras allteftersom tävlingssäsongen fortskrider.”

Förra året var Stoletheshow nära att få en inbjudan till Elitloppet, men i slutänden lyckades det inte helt. “Det ges inte allt för ofta möjlighet att får biljetter till Elitloppet. Nu tävlade vi där bland de 16 bästa hästarna i världen, vilket var helt fantastiskt”, ler Hamre. Stoletheshow har under sin karriär hittills samlat in mer än 900 000 euro i prispengar.

Vila, avslappning och mental träning är viktigt

Stoletheshow verkade lite trött efter en lång tävlingshöst, så han fick nästan två månaders semester.  Hans vinterträning fokuserades på mentalt välbefinnande. “En häst måste känna sig som en vinnare. Det ökar självkänslan och därmed möjligheterna till framgång”, säger Hamre.

Man satsar också på avslappning och återhämtning, så träningshästarna har fått BEMER-terapi varje dag i cirka tre år, vilket främjar blodcirkulationen. Stoletheshow får BEMER-terapi varje dag, även under resor. “Enligt vår erfarenhet hjälper terapin hästarna att slappna av. Deras muskler mjuknar och de blir mer flexibla i sina rörelser. Deras kroppsspråk förändras under terapin – de verkar njuta av det”, beskriver Hamre. “På långa resor hjälper BEMER-behandlingen till att hålla musklerna smidiga och mjuka och ämnesomsättningen igång, även om hästen måste vara stilla länge”, tillägger Hamre.

Frode Hamres träningsstall, Stall Hamre, har varit Norges mest framgångsrika travstall och har dragit in mest prispengar under de senaste tolv åren. Så det är klart att de gör många saker rätt i sin träning.

Frode Hamre återhämtar sig från en bruten armbåge

Även Frode Hamre använder BEMER-terapi till sig själv, speciellt nu när han brutit armbågen och vill påskynda läkning av frakturen. Tyvärr hindrade frakturen honom från att köra Stoletheshow på Solvalla, men nu kommer han att ta tömmarna igen.

BEMER®-behandling stödjer hälsan i stort genom att förbättra mikrocirkulationen

Effekterna av BEMER® fysikalisk vaskulär terapi baseras på signalens förmåga att förbättra blodflödet i mikrokärlen och att stödja parasympatiska processer. Cellernas ämnesomsättning är beroende av god mikrocirkulation för transport av syre och näringsämnen, samt för bortforsling av slaggprodukter, och därför är det lätt att förstå att mikrocirkulationen är viktig för hälsan hos både hästar och människor.

BEMER-terapi kan hjälpa hästen att slappna av, förebygga sjukdomar och skador, öka prestationsförmågan, främja muskelutveckling, stärka motståndskraften mot inflammation och stödja läkning av sår, skador samt återhämtning efter operationer.

BEMER Horse-Set består av ett terapitäcke och två damasker samt laddare och förvaringsväska. Batterierna är väl integrerade i täcket och damaskerna, så inga sladdar behövs under behandlingen. BEMER Premium-Set Evo är avsedd för människor.

Antalet användare av BEMER-terapin växer ständigt, och hästproffs och entusiaster i de nordiska länderna har också anammat behandlingen, många både för sina hästar och sig själva. Förutom hästen är det ju även bra att kusken, tränaren och ryttaren hålla sig i form!

Om du inte ännu känner till en BEMER återförsäljare kan du hitta en som passar dig från våra hemsidor genom att välja: http://sverige.bemergroup.com/se och i nedre högra hörnet klickar du på en cirkel med texten BEMER.

Alternativt kan du även skicka in dina frågor per e-post till adressen info@bemernordic.com, så vägleder vi dig till en lokal återförsäljare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *