I bilden Aki Järvelä, R.R. Sam’s Joy, Samuli Ahonen, Katarina Mölläri. Fotografen Jari Piirala.

Katarina Möllari masserar både människor och hästar professionellt och tränar tävlingshästar i sitt stall i Kaustby, Österbotten, Finland. Förra sommaren bekantade hon sig med BEMER-terapin på den prestigefulla Seinäjoki Kungstravet tävlingarna. Resultaten av försöksbehandlingarna i helgen var sådana att BEMER-enheter beställdes nästan omedelbart för både hästar och eget bruk. Det har inte funnits någon anledning att ångra köpbeslutet eftersom resultaten har varit så bra.

Behandlingarna på BEMER®-montern på Kungstravet gav resultat direkt

Först fick Katarinas man, Aki Järvelä, prova på BEMER-behandlingen vid BEMER montern. Han fick direkt hjälp med sin inflammerade och riktigt ömma hälsena så pass mycket att han kunde gå mycket bättre och med mindre smärta efter behandlingen. ”Efter att jag hörde om Akis resultat gick jag också för att prova behandlingen och tog den två gånger på båda dagarna av Kungstravet”, berättar Katarina.

Hon har lidit av svåra menstruationssmärtor i flera år, men veckan efter Kungstravet hade hon ingen smärta när mensen började. “Jag blev verkligen positivt överraskad, och jag sammankopplade frånvaron av smärtan med BEMER-behandlingarna jag hade fått, även om jag inte hade förväntat mig ett sådant resultat.”

“Det var lätt att bestämma sig för inköp av en BEMER när vi hade uppnått så bra resultat och till och med snabbt. Dessutom var vi glada över att få använda det i jobbet, eftersom behandlingen är en stor fördel i massage och coaching,” förklarar Katarina. De skaffade BEMER Horse-Set-utrustning för hästar i augusti och i december köpte de även en BEMER för behandling av människor.

Avkoppling, flexibilitet och snabbare återhämtning för hästarna

Katarina använder BEMER-behandling för alla sina egna hästar samt hästarna hon tränar och masserar i sitt arbete. “Den omedelbara och synliga reaktionen är nästan alltid att hästen slappnar av och blir lugnare. Man kan även märka en förbättring på andra sätt, drickandet och aptiten har också förbättrats, förklarar hon.

Hon använder behandlingen före hästarnas träning. ”Då blir hästarna mer flexibla och spänstiga när de tränar och återhämtar sig snabbare. Det är stora fördelar för tävlande hästar.”

Katarina har också märkt positiva förändringar hos ston med oregelbunden brunst eller smärta. Hon anser att behandlingen har en tydlig balanserande effekt på stona eftersom de blir mindre retliga. Orsaken till ett lugnande av humöret, enligt Katarina, kan vara en lindring av smärtan och den allmänna avslappningen med behandlingen. ”Det är klart att man märker förändringar i ens egna hästar snabbt eftersom man följer med dem noga varje dag.”

Katarina minns särskilt en av hästarna hon skulle träna. Det var en häst som inte lät någon främmande röra vid honom alls. Ägaren började oroa sig när även hon började få svårt att få röra vid hästens ländrygg. Det misstänktes att det var smärtan i det området som låg bakom beteendet. Katarina lyckades inte ge den massage, men ägaren lyckades däremot lägga BEMER-behandlingstäcket på hästen, och när behandlingen började kunde man se att hästen slappnade av. ”Nästa gång jag kom dit kom hästen ivrigt emot med spetsade öronen och lät mig sätta på BEMER-täcket. Ja, behandlingen hade uppenbarligen känts bra. Det gjorde mig glad.”

De behandlande damaskerna används mångsidigt, även för rygg och nacke

Katarina använder BEMER hästtäcket dagligen på sina egna hästar för att behandla hela kroppen, enligt instruktionerna. “Jag använder främst ett kort 5-minuters behandling med program 1 som slappnar av och återställer. Det passar mina känsliga och reaktiva varmblodiga hästar och det gör även program 2, som jag också använder då och då. Jag använder program 3 mindre ofta. Det kan vara lämpligt för mera håglösa hästar.”

Katarina använder de vårdande damaskerna för svullnader och ledproblem i benen, vilket hon säger hjälper bra. ”Dessutom använder jag dem på nacken och ryggen eftersom hästarna kan lida av muskelstelhet och smärta. Damaskerna är praktiskt mångsidiga.”

Goda resultat för dig själv och kunderna

Trots att Katarina är ung, 34 år gammal, känner hon av sitt fysiskt tunga arbete i sina händer. ”Jag led av domningar i mina händer under ett års tid och jag vaknade till ibland på nätterna av det. Hela nackområdet var stelt. Sedan jag började använda BEMER har jag inte haft några domningar i händerna – och sömnen är mycket bättre. Jag vaknar fräschare och mår allmänt bra.”, berättar hon förnöjt. Personer som har gått på massage hos Katarina och fått BEMER-behandling innan massagen har bekräftat att de har haft en ökning av djupsömnen, som de har kunnat mäta med sina smartklockor.

Effekterna av BEMER®-terapin grundar sig på en förbättrad mikrocirkulation

BEMER-vaskulär terapi är en fysikalisk behandlingsform som förbättrar ett försvagat blodflöde i de mindre blodkärlen hos både människor och hästar. På detta sätt hjälper den att återställa en tillräcklig tillgång av syre och näring till vävnadscellerna och hjälper även till med bortforsling av slaggprodukter från dem. Resultatet av detta blir att vävnaderna, som till exempel i muskler, ben, huden eller de inre organen, får bättre förutsättningar att fungera, förnya och återhämta sig – samt producera energi.

Effekten av behandlingen kanske inte känns mycket under behandlingen, med undantag för en liten porlande känsla och avkoppling, men vi brukar ju inte känna av vår blodcirkulation. Däremot känns ofta resultaten av terapin som en individuell förbättring på längre sikt. Det är ofta lätt att lägga märke till hästens reaktion på behandlingen i dess uttryck och gester, liksom dess rörelse, vilket Katarina också bekräftar genom sina egna iakttagelser.

Idag finns BEMER i bruk hos väldigt många toppryttare och travtränare i Finland och runt om i världen och återkopplingen på dess effekter har varit mycket god och varierad.

Ett varmt tack till Katarina för intervjun och önskar henne en god hälsa även i framtiden!

Artikeln bygger på den intervjuades egna erfarenheter, som inte nödvändigtvis går att generalisera. Konsekvenserna av en bättre fungerande mikrocirkulation är individuella beroende på kroppens tillstånd.

Det är ofta lätt att märka hästens reaktioner till terapin

Man kan faktiskt se behandlingens effekt ganska snabbt på hästens uttryck, kroppsspråk och rörelser. Hästar slappnar ofta märkbart av i synnerhet när man använder kortare behandlingsprogram: de börjar till exempel gäspa, får tunga ögonlock eller böja halsen lågt ner. Många hästägare märker att hästar både njuter av behandlingen och får nytta av den på många olika sätt.

Fråga gärna mera om BEMER-terapin av våra återförsäljare

Våra återförsäljare är utbildade enskilda företagare som finns i hela Sverige. De är redo att svara på era frågor samt bjuda in till våra digitala föreläsningar för att tillhandahålla dig med mer information om hur mikrocirkulationen och BEMER®-terapin fungerar.  De ger också användningsråd så att man kommer smidigt i gång med behandlingen och kunden får svar på alla sina eventuella frågor.

Du kan skicka mail till info@bemernordic.com  så vägleder vi dig till en lokal återförsäljare.

Det är bara att ta kontakt – våra återförsäljare är redo för att hjälpa dig!

https://bemergroup.com/sv_SE/animal-line_SE/home

https://sverige.bemergroup.com

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *