Årligen görs ungefär 1000 förstagångsamputationer på grund av diabetes.

Detta är en bedömning av Diabetesförbundets överläkare(Finland), publicerat i en tidningsartikel (IS 9.4.2016). Om blodflödet i ex ett ben inte förbättras är man ofta tvungen att göra ytterligare amputationer. Livskvaliteten försämras och institutionsvård blir enda möjligheten för många äldre.

När såren inte längre läks.

Detta innebär att mikrocirkulationen inte längre transporterar tillräckligt med syre till sårområdet och då är läkning omöjligt. När cirkulationen i kapillärerna slutar att fungera tillförs inte heller mediciner till problemområdet. En hemsk tanke är att extremiteterna kanske inte är de enda kroppsdelar där en försämrad blodcirkulation kan orsaka obotliga skador.

Foot stepping ant chicle diabetes leg

Att förebygga är det enda vettiga alternativet.

Känns det som att myror kryper på fotsulorna?

Kalla och värkande fötter är ett allvarligt tecken på störningar i blodcirkulationen, redan innan upptäckten av förändringar i pigmentering, dålig sårläkning eller nervsmärtor.

Stimulering av mikrocirkulation med BEMER – fysikalisk vaskulär terapi som helkroppsbehandling, eller lokalbehandling i ett problemområde, har enligt undersökningar effektiviserat sårläkning hos diabetiker (bl.a. Z Gerontol Geriatr. 2013 Nov 24). Det effektivaste och bekvämaste sättet för alla är att förebygga i tid så att problemen inte uppstår.

Primärvård rekommendation.

Det är viktigt att mikrovaskulära problem, dvs. störningarna i mikrocirkulationen, förebyggs och tas hand om ordentligt i behandling av diabetes. Dessa störningar kan dessutom orsaka många följdsjukdomar

Complications of diabetes mellitus. diabetes complications such as blindness, heart disease, kidney failure, High Blood Pressure and other.

Fysikalisk stimulation av mikrocirkulationen stöder en bättre blodcirkulation dag för dag och regelbunden behandling stöder också kroppens egna korrigeringsmekanismer. För att kroppen skall kunna reparera skador som uppstår i den måste det ske en förbättring av mikrocirkulationen. Man har inte upptäckt några som helst negativa biverkningar av fysikalisk vaskulär terapi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *