Terttu_nykanen_TN_12.8.161

72-åriga Terttu Nykänen har vetat om sin mitokondriella muskelsjukdom sedan hon var 16 år gammal, även om hon alltid har haft den på grund av en genetisk avvikelse.

Mitokondrier är energikällor som finns inne i cellerna. Vid funktionsstörningar uppkommer varierande symtom. Mitokondrier behöver bland annat syre, eftersom cellandningen sker i dem. Mikrocirkulationens uppgift är att transportera syre till cellerna.

Terttus värk upphörde dock när hon till slut hittade hjälp.

”En ärftlig sjukdom uppenbarade sig vid 56-årsåldern, på en semesterresa i Tyskland. Min mor hade samma sjukdom som visade sig bara i form av migrän, hos mig började symtomen i mitt öga.”

Tired and exhausted workaholic woman sleeping on desk in office.

Plötsligt drabbades jag av extrem trötthet, mina ögon hölls inte öppna, jag var tvungen att sova.

”Det kändes som om mina ögonfransar träffade mina glasögon, för att mina ögonlock ville inte hållas öppna”, beskriver Terttu. Det ena ögonlocket hängde på ett konstigt sätt. Först trodde man att det berodde på det varma vädret och damm, eller kanske var det en allergi det var frågan om. Hos läkaren misstänkte man även hjärntumör. Till slut hittade neurologen rätt diagnos.”

”Jag har alltid haft något konstigt med mina ögon när jag försökte titta åt sidan. Det hör till sjukdomsbilden eftersom ögonmusklerna rör sig dåligt. Det har även varit svårt att springa, jag orkade bara med en liten runda. Mina ben värkte på nätterna och jag kunde inte sova, de värkte även när jag tog en eftermiddagslur”, berättar Terttu.

Tidigare hjälpte ingenting mot värken i mina ben.

Ytlig värk besvärade Terttu från knäna nedåt, på både benen. Det ordinerades Panocod och Terttu tog 1 till 2 stycken på kvällen. Utan läkemedlet tvingades hon vakna på nätterna och kunde inte somna om. “Eftersom man kan bli beroende av Panocod ville jag sluta ta det.”
“I samma veva så berättade en vän om BEMER-terapi. Jag gick på en BEMER-presentation i Alberga där jag fick en omfattande redogörelse om principen kring fysikalisk vaskulär terapi. ”Jag blev genast entusiastisk när jag hörde vilken effekt terapin hade på att aktivera mitokondriernas funktion. Det var helt otroligt. Terapin tycktes ha en effekt redan efter den första natten i november 2016”, minns Terttu.

Night fairy tale - bright moon in the night sky

Terttus värk i benen upphörde och med hennes egna ord sov hon som en stock.

Tidigare behövde hon 12 timmar sömn, eftersom den var avbruten och av dålig kvalitet.

”Mina mikroblodkärl har helt klart varit ett problem. Nu besväras jag inte av mina ben längre och sömnen är god. Jag skadade nyligen min fot som blev bättre på några veckor, även om läkaren sa till mig att använda kryckor i två veckor. Blåmärket försvann snabbt och kryckorna visade sig vara onödiga efter en vecka. BEMER-terapi bidrog helt klart med att läka även denna lilla skada.”

Terttu lider även av migrän som är vanligt för mitokondriesjukdomen.

Hon fick medicinering som skulle preventivt hindra migrän, men istället så orsakade den en konstant migrän. ”Under tiden jag har använt BEMER-terapi, har jag enbart haft ett lindrigt migränanfall. BEMER hjälper även med detta besvär i och med att den påverkar mikrocirkulationen i huvudet”, tror Terttu.

Mitochondria - microbiology 3d illustration

Vad är en mitokondriell sjukdom?

Mitokondriella sjukdomar är en heterogen samling av sjukdomar, som innebär störningar eller defekter i cellens energiproduktionssystem. Sjukdomsförloppet bottnar i genetiska avvikelser och är vanligtvis progressivt. Det förekommer många funktionsstörningar hos den insjuknade, i nervsystemet, musklerna och andra organsystem. Den primära energiproduktionen för våra cellers och kroppars behov sker i mitokondrierna. Det finns i synnerhet rikligt med mitokondrier i de celler som förbrukar mycket energi, som i musklerna.

Många av våra folksjukdomar förknippas i olika publikationer till mitokondriernas försvagad funktion. Exempel på dessa är: Alzheimers, Parkinsons, diabetes, MS, och så vidare.

Bemer_classic_set

BEMER är fysikalisk vaskulär terapi som kan användas för att stödja hälsan och för att främja läkningen av sjukdomar eller skador. Fysikalisk vaskulär terapi förbättrar ett försvagat blodflöde i de små mikrokärlen. Många patienter som lider av bland annat smärta och sömnstörningar har blivit hjälpta av blodkärlsterapi. BEMER-vårdapparaten används hemma i 8 minuter, morgon och kväll, för att stödja hälsan och effektivisera tillfrisknandet.

https://sverige.bemergroup.com/sv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *