Margit_loijas1487375_229681323903042_110192427_n

”Jag sov knappt i sängen alls på nästan tio år, smärtorna hindrade det. Jag halvsov i olika stolar på nätterna. Jag fick kortison i princip för alla delar av min kropp. Av medicinen fick jag givetvis tråkiga biverkningar, som sömnlöshet och svullnad”, säger Margit Loijas, som lider av psoriasisartrit, om sin sjukdom.

64-åriga Margit Loijas insjuknade först i hudpsoriasis och sedan i psoriasisartrit

Hon upplever att hon har fått all den behandling som finns att få för psoriasisartrit.

Psoriasis on elbows. Isolated on white

”Jag har haft bra läkare och tillgång till den bästa vården. Läkemedlen var verkligen starka. Jag fick biverkningar av dem, bland annat låga blodvärden, inflammationstillstånd i kroppen, håravfall samt kraftig hjärtarytmi”, berättar Margit.

Eftersom smärtorna som orsakades av psoriasisartrit var konstanta, dag och natt, blev biverkningarna sömnlöshet, trötthet och irritation. När det var som värst var alla leder drabbade av inflammationen.

Close-up of woman using walker assisted by carer

”Jag hade haft sjukdomen sen jag var ung, och det försämrades märkbart med åldern. Händerna fungerade inte längre, vi fick anlita en städerska och min man fick hjälpta till mycket. Jag gick illa och vissa dagar kunde jag bara ta 1000 steg”, konstaterar Margit.

En månads behandling gav effekt

För fem år sedan blev Margit bekant med BEMER på en mässa.
”Jag tänkte att detta var sista halmstrået för mig, men jag trodde inte på att terapin skulle fungera. Jag tänkte strunt samma, jag kan ju testa BEMER-terapi.”

Först hyrde Margit en BEMER i fyra veckors tid. Under den tiden började hon redan märka effekten i knäna och vristerna. ”Tidigare när jag skulle kliva in i bilen var jag tvungen att lyfta in benen med händerna, nu kunde jag lyfta benen utan hjälp. När jag får BEMER-terapi så känner jag att det pulserar i fötterna under behandlingen.”

”Efter ännu en tid med BEMER kunde jag sova hela natten i min egen säng igen. Detta hade inte hänt på flera år”, säger Margit.

Margit tänker aldrig sluta med BEMER-terapi. Efter 1,5 år med BEMER togs läkemedlen helt bort.

”Min sjukdom går inte att bota, men symtomen har vi nu fått bukt på. Fingrarna är fortfarande stela men det är underbart att kunna gå! Jag var till och med och vandrade i Alperna och gick en kilometer upp för en bergssluttning, och ned igen. Jag kan dessutom ta itu med min älskling syssla igen, trädsnickeri”, säger Margit förtjust.

Wooden heart symbol on wooden background

Vadå psoriasisartrit?

För den som lider av psoriasisartrit är det typiskt med ömhet och stelhet på morgonen, och märkbar smärta och värk i inflammerade leder. Till sjukdomsbilden hör osymmetriska inflammationer i vissa leder, det vill säga bara på den ena sidan av kroppen. Man kan även få inflammationer i interfalangeal-leden (gångjärnsleden) i fingrar och tår, samt förändringar i naglarna.

Det är ungefär två procent av svenska befolkningen som lider av psoriasis. Ungefär sju procent av dem har även ledinflammationer. Orsaken till psoriasis är inte känd. Man vet inte heller varför psoriasis orsakar ledsymtom. Troligtvis har de som lider av psoriasis obalans av den immunologiska försvarsmekanismen, som hör till många reumatiska sjukdomar.

BEMER är fysikalisk kärlterapi som kan användas för att stödja hälsan, och främja läkning av sjukdomar eller skador. Signalen som utrustningen sänder ut stimulerar mikrocirkulationen samt aktiverar således cellernas funktion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *