Jag har ofta träffat på uppfattningen att en människas benstomme formas under barndomen samt ungdomen och är sedan färdigt utvecklad, och att man därefter inte kan påverka den längre.
Denna uppfattning är fel. En människas benstomme är aldrig färdig utan är en levande organism som är under ständig utveckling.
Du har säkert hört talas om muskelvård och att musklerna kan förtvina om de inte används. Man får ofta råd om motion och kost om man ska vårda benstommen. Stötar och skakningar i motion stärker benbyggnaden och kalcium samt D-vitamin är viktiga.
Benen består av levande vävnad som förnyas under hela livet. Benvävnaden har blodkärl och ett nervsystem. Ungefär 5 till 10 % av benvävnaden förnyas varje år och det innebär att benstommen har förnyat helt sig inom en 10-års period.
Benvävnaden är uppbyggd av levande celler som behöver både näring och syre. Dessa tillförs benvävnaden via blodkärlen. Även benbyggnadens hälsa är beroende på det att cellernas ämnesomsättning fungerar som den ska. En god blodcirkulation värnar även om dina benbyggnadsceller!
Celler som bilder ben, osteoblaster, och celler som bryter ned benvävnad, osteoklaster, är lika viktiga för en frisk benvävnad när dessa två funktioner är i balans. När benvävnaden är frisk är den flexibel och tål smällar, stötar, starka skakningar och vridningar bättre.
Om ämnesomsättningsbalansen i benbyggnaden blir rubbad av någon anledning börjar man utveckla osteopenia som är förstadiet av osteoporos, det vill säga benskörhet.
Osteoporos innebär att bentätheten har minskat avsevärt och sköra ben betyder dessvärre ganska mycket smärta resten av livet. Som värst är sköra ben väldigt torra och ihåliga. Det uppstår lätt frakturer i dem, och sköra ben orsakar smärtor i hela kroppen.
Det är väldigt svårt att sköta om äldre människors benbrott då de har en försvagad benbildning, till skillnad från barn och unga vars ben är fortfarande flexibla och som har en välfungerande ämnesomsättning i benstommen.
Hur ska man då kunna försäkra sig om att man har en frisk benbyggnad som byggs upp ständigt för att orka bära upp våra kroppar?
En välfungerande blodcirkulation, i synnerhet mikrocirkulationen som sträcker sig överallt i kroppen, garanterar att benbyggnadens celler också får tillräckligt med syre och näring. Det är vad benstommen behöver för att hållas frisk.
Däremot kan man säga att stress, rökning och orörlighet försvagar mikrocirkulationen och cellernas ämnesomsättning – och därmed också hur benstommen i sin helhet mår.
Fysikalisk vaskulär terapi – BEMER – stimulerar kroppens försvagade mikrocirkulation och stödjer sedan också en balanserad hälsa i benbyggnaden. Enligt forskning så förbättras benbildningen, osteoblasternas nyproduktion, med användning av BEMER [Orthopädische Praxis (2005) 41,1, 22-24].
BEMER-terapi stödjer läkning av benbrott genom att effektivisera mikrocirkulationen. Vår terapi lämpar sig också utmärkt som en stödbehandlingsform för osteoporos. Det krävs en långvarig och regelbunden behandling för att förbättra bentäthet, men förändringar börjar ske väldigt snabbt i ämnesomsättningen. Konsekvenserna av det är att benen är mer flexibla och då får man mindre frakturer och smärta. Man har fått resultat från olika kliniker och dessa har framförts på bland annat Medical Congress i Budapest 2013.
Vi vuxna har allt som allt 206 ben. Lårbenet är det största benet och de allra minsta, hörselbenen, hittar man i våra öron. Varje benbyggnad lever och förnyas hela tiden.
Vi ska ta väl hand om hela vår benstomme!