Toppidrottsmannen fick nytta av BEMER-terapin i sin vardag och för sina skador

Veli-Matti Savinainen, som har gjort en lång och imponerande ishockeykarriär har använt BEMER-terapin under det senaste året och upplever att han har fått betydande fördelar av den. ”Jag har den i bruk flera gånger om dagen och jag använder även sömnprogrammet”, säger Veli-Matti.

Nuförtiden spelar Veli-Matti för KHL-klubben Jokerit. I FM-ligan har han tidigare spelat för Tappara, i Tammerfors, och för Ässät, Björneborgs klubb. I bägge klubbarna var han med och vann Finska mästerskapet.

På internationella arenor har han varit med och representerat Finland i Pyeongchang Olympiska spelen 2018 samt fem gånger i VM-tävlingar, första gången 2013. VM-spelen i 2019 slutade med vinst och i 2014 blev det silver.

Veli-Matti var vice lagkapten när Finska laget vann VM-guld i 2019. Det vill säga att meriter finns båda i Finland och från världselitspel också.

BEMER-behandling för fraktur i vristen

Veli-Matti har vetat om BEMER ganska länge eftersom hans mor har använt BEMER-terapi i många år och har även rekommenderat den till sin son. För ungefär ett år sedan fick han en fraktur i vristen och då tog han BEMER-terapin i bruk för att testa den.

”Det första jag märkte var att jag vaknade piggare än vanligt om morgnarna”, berättar han.

Prognosen för läkningen av vristen och återvändo till isen var 10 veckor, men till slut kunde Veli-Matti börja träna på isen redan 7 veckor efter det att han fick frakturen. ”Jag använde behandlingen flera gånger om dagen, upp till 6-8 gånger, och därtill använde jag lokalbehandlingar på vristen. Jag kan inte med säkerhet säga vilken andel behandlingen hade i detta, men jag återhämtade mig mycket snabbare än förväntat”, konstaterar han.

Regelbunden användning resulterade i bättre återhämtning och bättre sömn

En ishockeyspelares vardag är disciplinerad, rutinerad och fysisk mycket krävande. Veli-Matti berättar att han går upp klockan 8:30, sätter på kaffet och tar en joggingtur med hunden. Efter frukosten åker han direkt till Hartwall Arena i Helsingfors på möte där man planerar dagens träning eller match. Efter det gäller träning med vikter samt spelträning.

Efter träningspasset är det dags för slutstretchning, massage, dopp i kallbassängen, eller annan kroppsvård. Sedan efter dusch och bastu är det lunch-dags och dags att ta sig hem igen, på kvällen kan det vara en match.

”Ofta efter en match kan man känna sig som om man blivit överkörd av en ångvält”, säger Veli-Matti när han beskriver en hockeyspelares fysiskt tunga arbetsliv.

”När jag tar BEMER-behandling flera gånger efter spelet då märker jag att kroppen känns bättre på morgonen än om jag inte har tagit den”, fortsätter han.

”Jag sover också bättre när jag använder sömnprogrammet. Jag vaknar inte två gånger om natten, utan först på morgonen.” Veli-Matti använder behandlingen varje morgon, några gånger under dagen, på kvällen och under natten.

På helgerna som är fria från matcher är målet att få tankarna bort från ishockeyn och koppla av genom att bland annat spela golf.

”Jag har varit väldigt nöjd med BEMERbehandlingen och den hänger absolut med i mina dagliga rutiner. Jag upplever att jag har nytta av den på många sätt i idrottarens vardag.”, sammanfattar Veli-Matti.

BEMER-terapins effekt grundar sig på en förbättrad mikrocirkulation

Studier visar att terapin hjälper bland annat med smärttillstånd, sömnen och livskvaliteten generellt (1). Veli-Mattis erfarenheter talar också om dessa fördelar.

BEMER® är en medicinteknisk apparatur kategoriserad som vaskulär terapi som fysikalisk stimulerar och aktiverar ett nedsatt/stört blodflöde hos små blodkärl. Denna behandlingsform stödjer och återställer tillförsel av syre och näringsämnen till vävnadsceller samt bortforsling av restprodukter från cellernas ämnesomsättning. Detta medför att vävnader som hud, muskler, ben och inre organ ges bättre förutsättning att fungera, regenerera och återhämta sig.

Terapins medicinska insats syftar inte till att eliminera ett specifikt symptom eller bota viss sjukdom utan fungerar mer utbrett genom att mikrocirkulationen stöds, vilket innebär att kroppen bättre kan reparera sina egna funktioner. Kroppens naturliga funktioner stöds och får hjälp att fungera mer optimalt som den naturligt har förutsättning för.

Artikeln bygger på intervjupersonens egna erfarenheter, som inte kan generaliseras. Konsekvenser och nyttan av en bättre fungerande mikrocirkulation är individuell och beroende på kroppens situation.

Källa:

  1. Bohn W., Hess L., Burger R. The effects of the ”physical BEMER® vascular therapy”, a method for the physical stimulation of the vasomotion of precapillary microvessels in case of impaired microcirculation, on sleep, pain and quality of life of patients with different clinical pictures on the basis of three scientifically validated scales. J Complement Integr Med. 2013;10(Suppl):S5-12.

https://sverige.bemergroup.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *