Bilden med Kristina och Ôskar är taget av fotograf Caroline Cederschiöld

Efter 4 år på teknisk utbildning klev Kristina Lundbäck 21 år in som assisterande platschef på en byggarbetsplats med 101 “gubbar”. Med Pippi Långstrumps självförtroende och förmågan att visa att hon var rätt kvinna på rätt plats, så trivdes hon som bara den i flera år.

Arbetskapaciteten var hög. Först när kärleken dök upp där bland alla “gubbar” och barnen kom, gick hon ner i tid. Hon kände av trötthet och prioriterade om. Som barn var hon ofta trött och glåmig, vilket ska ha  berott på järn- och vitaminbrist. Hon kom ihåg hur det var och hon minns att hon även hade mycket växtvärk. Med detta i bagaget så hade det trots allt fungerat fint för Kristina, som är både driven och glad som person.

Kristina berättar att hon 1991, 30 år gammal, till slut ändå bytte jobb. Ett jobb som låg närmare, på en bensinmack, för att få orken att räcka till och logistiken att fungera bättre med allt som ett familjeliv innebär.

En dag efter ett år på nya jobbet, som en blixt från klar himmel, så bar inte benen.

Kristina kunde inte stå på benen. Hon åkte in till sjukhuset, men fick ingen hjälp av vården, de visste inte vad som var fel. Kristina blev sjukskriven och blev något bättre av vila, men immunförsvaret var nedsatt och hon smittades av allt som barnen tog med sig hem. Under ett helt år hade hon känt av näsa och hals och hon sov nästan jämt. Men det stannade inte där, hon blev hemma i hela 8 år. Första året gick hon på kryckor och för att ta sig till affären så cyklade hon, för det gick inte att gå med nervsmärtor i benen och fötter som gjorde ont.

Var detta Fibromyalgi? Var det Sjögrens? Eller Reumatism? 

Bild Kristina Lundbäck.

Alla dessa diagnoser står i hennes journal. Ändå blev ingen riktigt klok på vad det egentligen var frågan om och vad man skulle göra åt det. Det blev emellertid något bättre. Men det kom hela tiden bakslag, t.ex. blev hon sämre av att träna och simma. Kristina började istället sysselsätta sig med att krama och skulptera i lera för att träna och aktivera sina händer. Ur detta kom skapande av tomtar, många tomtar. Tomtar som sedan blev hennes business under en period. En business som dessutom gick riktigt bra.

 

 

Men sen kom nästa utmaning..

2014 fick Kristina bröstcancer, något som finns i släkten. Hon opererade bort båda brösten, med nervsmärtor som följd och tre månaders sängliggande. Nervsmärtor som hon känner av än i dag.

Ett år senare opererades hon igen och hennes äggstockar togs bort, vilket fick följder som påverkade livet. Först med känselbortfall i magen. Sedan på höger sida, ben, underliv och arm. Vad var detta?

Åkte in akut och fick veta – Du har MS!

Situationen var riktigt obehaglig och hon åkte in akut. Där och då fick hon besked från läkare, utifrån hennes nuläge och gedigna historik, att hon troligtvis har MS. Och med största sannolikhet har hon haft det sedan 1992.

Kristina fick snabbt behandling för att stoppa pågående skov och lyckligtvis kom känseln tillbaka. Efteråt var det mycket som kom över henne i form av stress, sorg och allt det som det innebär att lära sig om sin sjukdom. ”Jag var mycket sämre än jag trodde eller ville se! Hjärnan funkade inte. Jag hade svår ”fatigue”. Jag gick runt som en zombie, som att jag var drogpåverkad och jag sov dåligt”.

Hästen är din medicin – Sluta inte rida!

Kristinas häst Ôskar, kom in i hennes liv strax innan det stora skov som ledde till rätt diagnos och behandling. Ôskar har varit en viktig del i hennes väg tillbaka, till en kropp och ett liv som fungerar mer som det ska. Genom att rida så aktiveras hela kroppen och balansen som är så viktig att tränas. Hästen har också varit en bra draghjälp. Har man häst, så måste man åka till stallet varje dag. I stallet infinner sig nuet, närvaron och samspelet med djuret som är så meningsfullt för hennes välmående. Ôskar har nu varit Kristinas följeslagare i många år och han har fått stå ut med mycket. ”Tänk att ha mig, som en smörklick som halkar runt på ryggen.” Hennes häst har varit en viktig del i Kristinas liv för att klara sin MS, något som verkligen gjort henne riktigt gott.

 ”Förra sommaren fick jag neurologisk Borrelia och Bältros…”

“Då kom jag inte längre upp på hästen. Jag var tvungen att använda pall”. Detta var inte ett skov, man såg ingen ny förändring som visade på det. Men Kristina blir helt enkelt mycket sämre av infektioner. Virus och bakterier får stor påverkan på kroppens kondition och funktioner.

Kristina fick hjälp av vänner med häst, hund och allt möjligt, när hennes kropp inte kunde längre. Hon hade svårt att somna, upplevde spasmer och ”restless leg”, nervsmärtor, ont i bröstet, benen och svanken. Hon sov dåligt, fick mjölksyra vid minsta ansträngning. Att klä på sig var en utmaning, högra foten bedövad och krampkänningar i tårna. Vissa av symtomen har hon haft ända sedan 2015.

Min vän Lisa kom till mig i höstas.

”Jag har känt Lisa sedan 20 år tillbaka. Hon visste att jag hade MS, men hon blev chockad när hon såg mig”. Lisa som hade med sig sin BEMER, gav Kristina en helkroppsbehandling. Lisa hade själv erfarenhet av hur BEMER fysikalisk vaskulär terapi hjälpt henne och hennes man, hon visste att det var effektivt att stimulera och aktivera kroppens mikrocirkulation. Kristinas ben brukade kännas som stockar men efter 8 minuters BEMERbehandling, så frågade hon sig: Var detta inbillning? Vaderna var mjuka, inte alls stela längre!

Under 4 dagar så behandlade Kristina sig en gång om dagen med hjälp av Lisas BEMER. ”Vet du vad? På 4e dagen kom jag upp på hästen. Utan pall! Jag var inte längre bedövad i höger fot och hade påtagligt mindre nervsmärta.”

Min man sa: ”Vi beställer en egen BEMER direkt!”

”Den 17 september så kom äntligen vår BEMER. Jag hade hunnit bli sämre igen när jag varit utan den i väntan på min egen. Så den leveransen var så efterlängtad. Den 19 september tävlade jag med min häst, inte bara en klass, utan två klasser. Jag bara ler, att vi klarade det!”

Sedan blev det faktiskt bara bättre och bättre!

”Idag 4 månader senare så upplever jag att jag har 70 % mindre känning av tidigare nervsmärtor. Inga spasmer, klarare hjärna. Bara ibland kan jag känna av ”restless legs”. Jag kan stå på ett ben och ta på mig strumporna och jag kan gå i raskt tempo med hunden i en timme utan mjölksyra.”

Kristinas läkare kan också se att det har blivit en tydlig förbättring.

När vården gör uppföljning, undersöker de bl.a. benens känsel genom att sticka med nålar. Dessa stick känns mycket tydligare i högerfoten. Hon har fått en bättre syresättning i benen som beror på att mikrocirkulationen förbättrats med hjälp av egenvård med BEMER i hemmet. En av följderna av MS är nämligen sämre cirkulation som påverkar leveranser av syre till vävnaderna. Kristinas läkare har aldrig tidigare hört talas om BEMER fysikalisk vaskulär terapi, men han konstaterar att hon blivit bättre under den här tiden och Kristina säger att hon ska fortsätta med BEMER terapin.

”Jag säger bara – Jag har fått tillbaka livet!

Och det säger även min man – Han har fått tillbaka sin Kristina!”

Med BEMER, har hon kunnat ge tillbaka!

I december köpte Kristina och hennes man också ett BEMER Horse-set till Ôskar. ”Det är så underbart att se hur han njuter. Han är så mycket mjukare i kroppen och jag märker både på honom och mig att vi blir starkare och starkare ju längre tiden går. Det är stor skillnad när jag rider på Ôskar idag ska du veta. Så underbart att ge tillbaka till honom som burit mig på sin rygg i så många år.”

Intervju och text: Fiddeli Kluge (februari 2022)

Ett varmt tack till Kristina för intervjun och vi önskar henne en fortsatt god hälsa!

Artikeln bygger på den intervjuades egna erfarenheter, som inte nödvändigtvis går att generalisera. Konsekvenserna av en bättre fungerande mikrocirkulation är individuella beroende på kroppens tillstånd.

Effekterna av BEMER®-terapin grundar sig på en förbättrad mikrocirkulation

Bemer vaskulär-terapi är en fysikalisk behandlingsform som förbättrar ett försvagat blodflöde i de mindre blodkärlen. På detta sätt hjälper den att återställa en tillräcklig tillgång av syre och näring till vävnadscellerna och hjälper även till med bortforsling av slaggprodukter från dem. Resultatet av detta blir att vävnaderna, till exempel i muskler, ben, huden eller de inre organen, får bättre förutsättningar att fungera, förnya och återhämta sig. Detta innebär att även cellernas energi- samt värmeproduktion kan förbättras. Dessa effekter återspeglas i Emmis erfarenheter.

Terapin är inte riktad, som läkemedel, för att avlägsna vissa symptom eller bota vissa sjukdomar, utan den fungerar på ett bredare sätt genom att stödja mikrocirkulationen. Följden av detta är att våra kroppar har bättre förutsättningar att reparera sina egna funktioner på många sätt. Det vill säga att behandlingen hjälper kroppen att fungera så som den naturligt borde göra.

Fråga gärna mera om BEMER-terapin av våra återförsäljare

Våra återförsäljare är utbildade enskilda företagare som finns i hela Sverige. De är redo att svara på era frågor samt bjuda in till våra digitala föreläsningar för att tillhandahålla dig med mer information om hur mikrocirkulationen och BEMER-terapin fungerar. De kan även hjälpa till med att beställa BEMER för att Testa den i 8 veckor, för att pröva på, eller så kan man beställa den direkt som ett köp. De ger också användningsråd så att man kommer smidigt i gång med BEMER-behandlingen så att man inte behöver undra över något.

Du kan skicka mail till info@bemernordic.com  så vägleder vi dig till en lokal återförsäljare.

Det är bara att ta kontakt – våra återförsäljare är redo för att hjälpa dig!

https://sverige.bemergroup.com

https://veterinary.bemergroup.com/sv_SE/home

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är BEMER-p%C3%A5-jobbet-1-300x300.jpeg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *