Funktionella störningar i hjärtats mikrocirkulation föregår de strukturella förändringarna i blodkärlen – och ökar dödligheten

Detta berättar en granskningsartikel som handlar om hjärtats mikrocirkulationfunktionsstörningar när man har diabetes.

85% av dödsfallen hos typ 2-diabetiker är kopplade till hjärt- och kärlsjukdomar och därför borde man ta detta på allvar. Man förknippar diabetes med funktionella, metaboliska och strukturella förändringar i hjärtmuskeln. Dessa problem kan bero på åderförkalkning av de stora kranskärlen eller funktionsstörningar i de små mikrokärlen.

Ett kännetecken för störningar i mikrokärlen är en försvagad vasomotion

Vasomotionen är den sammandragande och avslappnande rörelsen som finns i kärlväggarna i de små artärerna – i de finkalibriga artärerna – vilket gör att blodet kan flöda fram in till kapillärerna. Det är nämligen bara i kapillärerna som syre och näringsämnen kan överföras från blodet till de omgivande vävnadscellerna, detta gör vasomotionen livsviktig för cellernas ämnesomsättning – även i hjärtmuskeln, förstås. Hjärtats mikrocirkulation och vasomotion ansvarar för tillförseln av syre och näringsämnen till hjärtmuskeln och anpassar sig till hjärtats behov under vila och påfrestning.

Olika strukturella förändringar i mikrokärlen, såsom en minskning av mikrokärlen, är långsiktiga förändringar som härstammar från dessa funktionella störningar. Dessa indikerar att problemet har blivit kroniskt vilket kan leda till diabetisk hjärtmuskelsjukdom.

Behandling i ett tidigt stadie är viktigt

Forskare understryker vikten av tidigt ingripande för att hindra diabetesrelaterade mikrovaskulära strukturförändringar från att uppstå. Men mer forskning och nya behandlingsmetoder behövs, eftersom de nuvarande behandlingarna för mikrocirkulation-relaterade sjukdomar tyvärr är mycket begränsade. Lyckligtvis kan man själv göra mycket för att både kunna förebygga och behandla typ-2 diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Till exempel genom att träna och äta hälsosamt – och genom att se till att man får tillräckligt med sömn.

Källor:

  1. Kibel A., Selthofer-Relatic K., Drenjancevic I. et al. Coronary microvascular dysfunction in diabetes mellitus. Journal of International Medical Research 2017, Vol. 45(6) 1901-1929.
  2. Tyypin 2 diabetes: Käypä hoito -suositus, 2018

En försvagad vasomotion i mikrocirkulationen kan även stimuleras direkt med fysikalisk vaskulär BEMER-terapi.

BEMER®-terapins effekt grundar sig på en förbättrad mikrocirkulation

Vaskulär BEMER®-terapi är en fysikalisk behandlingsform som förbättrar ett försvagat blodflöde i de mindre blodkärlen. På detta sätt hjälper den att återställa en tillräcklig tillgång av syre och näring till vävnadscellerna och hjälper även till med bortforsling av slaggprodukter från dem. Resultatet av detta blir att vävnaderna, som till exempel i muskler, ben, huden eller de inre organen, får bättre förutsättningar att fungera, förnya och återhämta sig.

Terapin är inte riktad, vilket läkemedel är, för att avlägsna vissa symptom eller bota vissa sjukdomar, utan den fungerar på ett bredare sätt genom att stödja mikrocirkulationen. Följden av detta är att våra kropp har bättre förutsättningar att reparera sina egna funktioner på många sätt. Det vill säga att behandlingen hjälper kroppen att fungera så som den naturligt borde göra.

Fråga gärna mera om BEMER-terapin av våra återförsäljare

Våra återförsäljare är utbildade företagare som finns i hela Sverige. De är redo att svara på era frågor samt bjuda in till våra digitala föreläsningar för att tillhandahålla dig med mer information om hur mikrocirkulationen och BEMER®-terapin fungerar. De kan även hjälpa till med att beställa apparaten i 8 veckor, under en testperiod, eller så kan man köpa den direkt. De ger också användningsråd så att man kommer smidigt igång med behandlingen så du som kund inte behöver undra över något.

Du kan skicka mail till info@bemernordic.com, så vägleder vi dig till en lokal återförsäljare.

Det är bara att ta kontakt – våra återförsäljare är redo för att hjälpa dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *